• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce pățim dacă mâncăm carne de la porc bolnav de pestă porcină

  agrointeligenta.ro -

  Gospodarii care au porci în ogradă preferă să îi sacrifice decât să piardă animalele în cazul în care un focar de Pestă Porcină Africană este confirmat în apropiere. În majoritatea cazurilor, animalele sacrificate de oameni sunt sănătoase, însă pot exista și situații în care să fie sacrificate de crescători animale care sunt purtătoare ale virusului PPA – poate chiar în diferite faze ale bolii.

  Carnea porcilor cu Pestă Porcină Africană nu prezintă un pericol pentru consumul uman. Mulți cititori ne-au întrebat însă dacă se poate consuma carnea fără efecte secundare, de ce porcii sacrificați sunt fie incinerați, fie îngropați. Omul neinteracţionând deloc cu boala, marele risc nu este aici, spune decanul Facultăţii de Medicină Veterinară a USAMV din Iași, ci în răspândirea bolii, care poate distruge practic în final toate efectivele de porci.

  Prof.dr. Gheorghe Săvuţă, decan al Facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), a explicat pentru Ziarul de Iași că există şi multe persoane care se tem nejustificat de acest virus, care afectează exclusiv animalele, nu şi oamenii.

  Virusul Pestei Porcine Africane rezistă la temperaturi scăzute, astfel că păstrarea cărnii la congelator nu distruge acest virus. În schimb, specialiștii informează că virusul de pestă se inactivează la căldură. Astfel, la o temperatură de 56°C într-un timp de 70 de minute, virusul devine inactiv, iar la 60°C inactivitatea se va declanşa în 20 de minute.

  Deşi nu există niciun pericol pentru ca omul să fie afectat de acest virus, profesorul nu recomandă sub nicio formă consumul cărnii unui porc care a fost infestat cu pesta porcină.

  „Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic, nu poţi să o consumi, din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu păţeşti nimic. Dar când o vezi, nu îţi mai trebuie: e infiltrată hemoragic puternic, splina spre exemplu e aproape neagră la culoare“, a explicat prof.dr. Gheorghe Săvuţă.

  Există mai multe cauze care au dus la această răspândire necontrolată în România, în opinia specialistului consultat. Acesta explică faptul că porcii se pot contamina în foarte multe feluri: dacă mănâncă furaje în care a râmat anterior un alt porc, chiar şi omul poate fi purtător dacă a călcat în fecalele unui porc bolnav, el putând să aducă în propria gospodărie pesta. „Contează şi igiena, care nu se respectă mereu. Oamenii nu respectă în această perioadă regulile privind circulaţia produselor, a furajelor şi a animalelor. Dacă te duci să vinzi un porc în faza de incubaţie şi ajunge la altcineva în gospodărie, îi explodează virusul acasă şi contaminează şi restul porcilor“, a completat prof.dr. Gheorghe Săvuţă.

  „Evitaţi în această perioadă să vindeţi sau să comercializaţi, să distribuiţi carne sau alte produse de la animale suspecte, care par abătute, febrile şi aşa mai departe. Anunţaţi imediat medicul veterinar, iar persoanele din efectivele contaminate nu trebuie să se ducă în gospodării şi ferme sănătoase, pentru că pot duce pe hainele lor murdărite virusul fără să îşi dea seama“, a mai spus profesorul.

  Semnele Pestei Porcine Africane la porcii domestici

  Semnele că un porc ar putea fi infectat cu virusului Pestei Porcine Africane trebuie cunoscute de către toți crescătorii. În cazul porcilor domestici, primele simptome remarcate sunt o abatere, animalul stă retras şi nu mai consumă mâncare, combinat şi cu o hipertermie, stăpânii de animale putând să observe acest lucru mai îndeaproape. „Boala se răspândeşte prin sânge în tot organismul şi produce starea de boală septicemică, afectează întregul organism, organele şi sistemul sanguin, şi provoacă semne hemoragice (vizibile ca pete roșii)“, a explicat prof.dr. Gheorghe Săvuţă.

  Printre simptomele remarcate se numără şi manifestări congestive hemoragice în zona extremităţilor sau episoade diareice, în unele cazuri foarte grave, moartea survenind şi la două zile de la contaminare.

  Perioada de incubare a virusului de Pestă Porcină Africană este cuprinsă între 4-8 zile.


  Te-ar mai putea interesa

  Florin Barbu, Comisia de agricultură: Legea cărnii – inițiată în Parlament. Carnea românească va fi etichetată corect Guvernul a aprobat normele pentru ca Observatorul laptelui să devină funcțional INS: Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut în noiembrie la bovine, ovine și la păsări

  Ultimele știri

  Ungaria introduce un sistem de control al calității pentru cerealele din Ucraina Fermierii care pierd subvenția-bonus la hectar. Lista cu cele 79 de localități excluse la APIA Guvernul a aprobat subvenția de 73 euro/vacă! Cererile se depun la APIA, în termen de 30 de zile