• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât se plătește despăgubire pentru un porc cu pestă porcină

    Ramona Dascălu -

    Cât se plătește pentru porcul omorât de pesta porcină africană, anunț oficial privind despăgubirile ce se vor achita fermierilor și micilor crescători ai căror porci au fost sacrificați. Ministerul Agriculturii va elabora un proiect de act normativ pentru stabilirea mecanismului privind despăgubirile ce se vor acorda în cazul pestei porcine africane.

    Potrivit proiectului, care va ajunge pe masa Guvernului săptămâna viitoare, oamenii ai căror porci sacrificați au avut sub 100 de kilograme vor primi plata de despăgubire la 100 de kilograme.

    „Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Ca exemplu, tot este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a explicat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

    Întrebat care vor fi, concret, sumele pentru despăgubire, ministrul Finanţelor a reiterat că acestea vor fi în în propunerea de act normativ pe care Ministerul Agriculturii îl va trimite către MFP.

    „Cred că azi îl vom primi de la Ministerul Agriculturii, pentru ca săptămâna viitoare să intre în Guvern”, a precizat Eugen Teodorovici.

    Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat anterior că pentru un kilogram de carne de porc se va plăti între 6 și 12 lei, rezultă că despăgubirea minimă pe care un fermier o va primi de la ANSVSA va fi de 600 de lei per porc sacrificat. Rămâne de văzut cum se va face evaluarea pentru exemplarele valoroase, vierii cu genetică scumpă ce au fost sacrificați în fermele comerciale și despre care fermierii afectați spun că despăgubirile ar trebui să fie de ordinul miilor de euro.

    Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a subliniat că la rectificare au fost propuse, pe baza calculelor de la Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, sumele necesare a fi alocate la rectificarea bugetară.

    „Se fac calcule la Ministerul Agriculturii, la ANSVSA. Ce am primit până azi, am propus la rectificare pentru a fi alocate câteva sume suplimentare. Am dat pentru ANSVSA o propunere de 50 milioane lei în plus, au fost realocări între instituţii cu încă 40 milioane lei către ANSVSA. Azi, pe baza acestor calcule, acestea sunt sumele, dar, pe măsură ce analizele se desfăşoară calculele se pot modifica, vom asigura de la buget banii necesari pentru ca oamenii să fie despăgubiţi”, a mai spus şeful de la Finanţe.

    Conform proiectului privind rectificarea bugetară, publicat luni pe site-ul MFP, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor primeşte în plus 149,5 milioane lei, per sold, pentru desfăşurarea activităţilor specifice instituţiilor subordonate în cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se decontează despăgubiri pentru animalele sacrificate în vederea prevenirii şi combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 milioane lei mai mare faţă de cea prevăzută în prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!