Creșterea animalelorŞtiri agricole

Pesta Porcină în România: 11 județe, 826 de focare, aproape 160.000 de porci uciși

Cifrele oficiale ale Pestei Porcine Africane ( PPA ), făcute publice de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Conform unui comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro, sunt 11 județe unde au fost confirmate 826 de focare de pestă, iar numărul suinelor sacrificate a ajuns la 159.645 de capete.

”Pesta porcină africană evoluează în 11 județe, în 190 de localități, cu un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 46 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 159.645 de porci afectați de boală”, se arată în comunicatul citat.

Iată situația Pestei Porcine Africane în județele țării:

Pesta Porcină Africană Satu-Mare: 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;

Pesta Porcină Africană Bihor: 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

Pesta Porcină Africană Sălaj: 4 cazuri la mistreţi;

Pesta Porcină Africană Tulcea: 543 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 5 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploaţii comerciale şi 28 cazuri la mistreţi;

Pesta Porcină Africană Brăila: 40 de focare în gopodăriile populaţiei şi 6 în exploataţii comerciale;

Pesta Porcină Africană Constanţa: 62 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

Pesta Porcină Africană Ialomiţa: 102 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;

Pesta Porcină Africană Galaţi: 6 focare în gospodăriile populaţiei;

Pesta Porcină Africană Ilfov: 6 focare în gospodăriile populaţiei;

Pesta Porcină Africană Călăraşi: 17 focare în gospodăriile populaţiei;

Pesta Porcină Africană Buzău: 2 focare în gospodăriile populaţiei.

ANSVSA anunță că evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ”Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, se mai arată în comunicat.

Autoritatea reiterează că ”toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”. ”Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se încheie comunicatul de presă al ANSVSA remis Agrointeligența – www.agrointel.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu