Ştiri agricole

APELUL DISPERAT AL MINISTRULUI PETRE DAEA LA BRUXELLES!

Sursa Foto: Realitatea.net

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat astăzi, vineri – 7 septembrie, la Bruxelles, că mecanismele existente în prezent de combatere şi eradicare a pestei porcine africane nu sunt suficiente și că trebuie alocate sume consistente pentru cercetare.

“Deşi avem mecanisme de lucru, puse în valoare la potenţialul maxim s-au dovedit că nu sunt perfecte şi nici nu pot fi în lupta cu perfida manifestare a virusului, dar cu siguranţă pot fi îmbunătăţite. Mecanismele actuale sunt costisitoare, consumatoare de resurse financiare, umane şi administrative şi au un important impact economic şi social. Deşi avem între noi comunicare şi sprijin generat de interesul comun, totuşi viaţa demonstrează că nu este suficient, iar virusul înaintează teritorial. Am spus-o şi o repet cu această ocazie, ca mod de abordare în perspectivă, este necesară alocarea de sume distincte şi consistente pentru cercetare”, a declarat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

În opinia sa, Politica Agricolă Comună trebuie să dea răspuns prin structura bugetară la cele două teme de perspectivă, modificările climatice şi prevenirea/combaterea bolilor şi dăunătorilor, care trebuie să se concretizeze în abordări pragmatice cu file distincte de buget în cadrul financiar multianual 2021-2027.

“În planul practic de abordare a luptei cu acest monstru care trece graniţele statale, trebuie ca serviciile veterinare să analizeze şi să modeleze noi scheme de lucru în lupta cu boala. România este şi va fi parte în lupta comună împotriva bolilor animalelor, folosindu-ne de experienţa proprie şi de analiza temeinică în interpretarea evoluţiei acestora, pentru îmbunătăţirea metodelor de lucru atât de necesare în eradicarea lor. Numai împreună vom face faţă acestor încercări!”, a adăugat Daea.

Petre Daea a participat, astăzi, la conferinţa la nivel înalt cu tema “Bolile transfrontaliere în Europa: Importanţa cooperării internaţionale pentru creşterea sustenabilă a animalelor”, organizată la Bruxelles.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu