• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Incompetența, ticăloșia și hoția, vectorii de transmitere a Pestei Porcine Africane în România!

  Vlad Macovei -

  EDITORIAL. Descoperire cumplită în cazul pestei porcine africane. Principalul vector de răspândire a bolii nu este nici mistrețul și nici porcul dus în portbagaj. Alți porci sunt de vină…

  Să spunem răspicat: principala cauză pentru care pesta porcină africană s-a extins atât de mult și atât de repede în România o reprezintă modul înfiorător de prost în care decidenții politici din administrația locală și centrală au gestionat situația. Aici nu este vorba că nu au putut să prevină sau că nu s-au pregătit, acestea sunt reproșuri soft, extrem de ușor de parat și lovite de un oarecare subiectivism al lui “ce-ar fi fost dacă”. Eu mă refer la incompetența cruntă, la lichelismul brut și la idioțenia în stare pură. Acestea, dragii mei, sunt cauzele principale pentru care creșterea porcului în România, în ferme comerciale sau în gospodăriile populației, este în pericol major. Catastrofă!

  Ultima mostră de ticăloșie a venit chiar ieri. Prefectul de Ialomița, județ roșu de pestă, a interzis Ziua Porumbului, cel mai important eveniment agricol organizat de un fermier, dar a permis întâlnirea comisarului Hogan și a ministrului Daea cu fermieri din toată țara. Fără nicio măsură de biosecuritate. Adică lovim într-un fermier performant și care nu are nevoie să umble cu “săru’ mâna”, ridicăm semne de întrebare nejustificate asupra porumbului românesc (dacă s-a interzis Ziua Porumbului or fi probleme și chiar dacă nu sunt, hai să-l ardem pe fermier și să îi dăm un preț mai mic pe recoltă), ne batem joc de munca de un an de zile al unui antreprenor autohton corect și muncitor, ăla pe care ne lăudăm că îl sprijinim și de grija căruia nu dormim noaptea. Dar în mijlocului unui județ afectat de pestă porcină, punem lăutarii să cânte pentru Phil Hogan, comisarul european pe agricultură, de i-a crăpat irlandezului obrazul de rușine, și punem masa doar pentru VIP-uri, pe restul fermierilor îi băgăm într-un cort-țarc, ca pe rudele sărace. Rușinos!

  Omorâm toți porcii, inclusiv din zona de protecție, nediscriminat, dar lăsăm deschise târgurile de animale la nici 100 de kilometri de focar. Nu mai omorâm toții porcii, dar îi lăsăm pe crescători să provoace avort scroafelor gestante pentru că nimeni nu mai vrea să le ia purceii. Dăm vina pe salam că poartă virusul dar lăsăm mistreții să zburde liberi. Începem să vânăm mistreții dar lăsăm oamenii să plimbe carnea infectată fără niciun control. Spunem că vom despăgubi toți porcii uciși, chiar și cei neînregistrați, dar după aia ne dăm seama că niciodata Curtea de Conturi nu va accepta asta și o dăm la întors că de fapt vor fi înregistrați în momentul eutanasierii. Și nici măcar nu îi cîntărim pe toți. Zicem că îi omorâm fără chinuri dar văd la televizor niște retardați care nu știu să mânuiască un pistol cu glonț captiv, boltul nu străpunge complet cutia craniană și porcii se zbat minute în șir într-o agonie nedemnă, nu pentru ei ca dobitoace, ci pentru noi, ca ființe dotate cu suflet și rațiune. Poate că totuși nu le avem toți, cine știe…Inadmisibil!

  Ne răzbunăm, direct sau indirect, pe cei care spun adevărul și trag, cu responsabilitate și bună-credință, nenumărate semnale de alarmă dar suntem îngăduitori cu cei care stropesc la mișto, din stropitoare, pe covoare infecte, roțile mașinilor care intră sau ies din zona de protecție. Ne lăudăm pe la televizor, ne smulgem cămașa de pe noi de grija țăranului român, dar când ieșim din live semnăm documente prin care nu mai este permisă repopularea în gospodăriile populației. Cică doar la zece kilometri, stați liniștiți. Nu toți suntem analfabeți funcționali însă, mai știm să citim unii dintre noi iar acolo scrie MINIM 10 kilometri. Semantic, adică legat de sens pentru cretini, MINIM 10 kilometri înseamnă și 100 de kilometri, și 1.000 de kilometri. Funcționar public, în slujba cetățeanului. Nici măcar în slujba porcilor nu vă dovediți în stare a fi. Incompetență crasă!

  Ni se servește ca la proști ideea că, vai, molima asta a lovit și Ucraina, Polonia, Cehia, Ungaria, țările baltice, e o fatalitate și ca orice fatalitate, tot pentru semianalfabeții de prin structurile de stat ale Țării Românești detaliez, este de neevitat. Păi să ne explice toți zoo-neispăviții ăștia de ce și cum din zece porci infectați în toate aceste țări, opt sunt în România. Păi acest procent de 80% este rezultatul vostru, celor care în mod normal nici de curățat cocina porcului nu ați fi buni. Adevărata capacitate administrativă a unui stat se vede în situații de criză, nu cînd este liniște. Și ați arătat cam cât vă pricepeți. Am ajuns rușinea Europei la capitolul PORC. De netolerat!

  Uite, din toate aceste motive avem pestă porcină africană în România în halul acesta. Amploarea molimei este direct proporțională cu incompetența, ticăloșia și idioțenia. Iar dumneavoastră, dragi fermieri, dragi crescători de animale, dragi lideri ai agriculturii, dragi experți, dacă nu veți pune piciorul în prag, dacă veți fi lași, dacă veți fi mînați de interese mărunte, personale și meschine, dacă nu veți comunica clar și nu veți fi uniți, să știți că ăștia vor inventa o pestă și pentru dumneavoastră personal. Să vă văd atunci!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Asociația Agricolă Lanul Mare: ”Domnule ministru Adrian Oros, veniți să vă predăm ferma gratuit!” Guvernul României a aprobat subvențiile APIA pentru acest an! TAEGRO®, fungicidul biologic Syngenta, a fost lansat în cadrul Forumului pentru viticultură 2021

  Ultimele știri

  Apel către parlamentarii de pe “lista rușinii”: Aveți o ultimă șansă, uriașă, să deveniți eroii fermierilor! Nu o ratați! Ministrul Adrian Oros: Subvențiile se plătesc ca în fiecare an, fermierii știu calendarul! Fermele care vor dispărea: 5 milioane de hectare de terenuri agricole – abandonate până în 2030!