Creșterea animalelorŞtiri agricole

Pesta Porcină Africană , confirmată și în județul Dâmbovița: Focarul, într-o gospodărie

Pesta Porcină Africană se extinde

Autoritățile sunt în alertă maximă după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-un nou județ, ridicând numărul acestora la 13 la nivel național. Focarul nou confirmat este localizat în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie în care au murit doi porci.

Directorul DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, că autorităţile au fost alertate de un bărbat din localitatea Lucieni, care a anunţat că doi porci din gospodăria sa au murit.

”S-a confirmat într-o curte, într-o gospodărie în localitatea Lucieni. S-a confirmat pestă porcină africană, cu buletin de analiză pozitiv, după ce au fost luate probe”, a spus directorul DSVSA Dâmboviţa.

Potrivit acestuia, în gospodărie erau trei porci, din care doi au murit, iar unul va fi eutanasiat.

”Urmează să luăm o decizie, să vedem ce măsuri luăm în localitatea respectivă”, a adăugat Sandu Tolea.

După cazul confirmat din Dâmbovița, numărul județelor unde a fost confirmată PPA a ajuns la 13 și includ: Tulcea, Constanța, Bihor, Satu Mare, Brăila, Ialomița, Sălaj, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Giurgiu. Oficial, conform unei situații din data de 13 septembrie, aveam înregistrate 220 de localități cu 912 focare de pestă porcină africană. În aceste zone, pentru prevenirea răspândirii virusului a fost luată măsura uciderii a 260.404 suine.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Dl. Daea spera ca ppa sa se opreasca la granita unui judet? Nu dl. ministru, avem nevoie de masuri ferme radicale, coerente, responsabile. Nu se poate ca intr-un anumit judet sa se ia o masura iar in alt judet alta masura. Este inadmisibil. Terminati cu comparatiile cu modul in care a exista ppa in alte tari, la ei apar anumite focare care sunt tinute sub control la noi pana de Ignat va fi in cel putin 20 judete daca se continua cu astfel de masuri.

Scrie un comentariu