Aplicație oficială pentru crescătorii români de vaci de carne Aberdeen Angus
Ramona Dascălu -Asociația Aberdeen Angus România a lansat de curând softul “BIDAA – Baza Informatică de Date Aberdeen Angus”, care are rolul de a ajuta fermierii înscriși în Registrul Genealogic să verifice în timp real informații doar despre propria exploatație.
Baza de date BIDAA rulează la nivel național și are ca scop eficientizarea centralizării informațiilor despre fermele Aberdeen Angus din România și de a oferi fermierilor suport rapid în rezolvarea anumitor situații din exploatația lor.
Un soft performant, fără erori de sistem
„Ne-am dorit să dezvoltăm un program informatic performant pentru fermierii români pe care să putem să îl folosim cât mai eficient, cu tehnologie moderne pentru a ne atinge obiectivele de performanță și ameliorare al rasei Aberdeen Angus în România.
Am început dezvoltarea softului de 6 luni de zile, și iată că după 6 luni l-am pus în funcțiune. El se numește Baza Informatică de Date Aberdeen Angus, este folosit de fermierii care sunt crescători de taurine din rasa Aberdeen Angus. Pot spune că este un soft simplist pentru că așa trebuie să lucrăm ca să fie cât mai ușor pentru fermieri și pentru operatorii noștri. Este împărțit pe departamente precum C.O.P. (Control Oficial al Producției – n.r.) și departamentul de Registrul Genealogic. Scopul softului este de a centraliza într-un program informatic toate efectivele de taurine din rasa Aberdeen Angus la nivel național, iar în următoarea perioadă, când vom finaliza actualizarea bazei de date, sperăm într-o lună – o lună și jumătate, toți fermierii membrii ai asociației noastre să aibă acces în acest soft. Programul informatic BIDAA este într-o continuă dezvoltare, de aceea, orice idee de îmbunătățire a programului, venită din partea fermierilor, dacă este eficientă, o punem în aplicare”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Ioan Gociman, directorul tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus Romania.
Fermierul are acces numai la datele exploatației sale
Ioan Gociman susține că fermierul va avea acces doar de vizualizare pe exploatația proprie, adică nu va putea face absolut nici o modificare în soft. În momentul în care la nivelul fermei apare vreo modificare, proprietarul exploatației trebuie să ia legătura cu operatorul asociației responsabil pentru regiunea lui.
„În vechiul program erau 130 de mii de animale, iar acum în cel noul sunt doar 75 de mii – cele care sunt importante și au legătură cu genealogia în ascendență și în descendență cu rasa Aberdeen Angus din România. Am zis să mai lăsăm o perioadă de o lună, o lună și jumătate cât colegii operatori bază de date să introducă în program toți vițeii ca în momentul în care fermierii vor intra în sistem să fie o acuratețe cât mai mare”, a explicat Ioan Gociman.
Softul pentru Aberdeen Angus reflectă corect efectivele existente
Directorul tehnic executiv al asociației care deține Registrul Genealogic pentru rasa Aberdeen Angus, a precizat că nevoia softului a venit odată cu creșterea semnificativă a efectivelor dorind să aibă o bază de date la nivel național cât mai exactă folosind tehnologie modernă de funcționare. Lăsând la o parte stocarea informațiilor, tinerii specialiști doresc să dezvolte și un departament de ierarhizare, de selecție a taurinelor în funcție de performanțele genetice.
„Prin intermediul acestui soft, fermierul va avea acces doar pe exploatația sa. În momentul în care vede că în fermă are 18 capete, dar în soft are doar 15 capete, dă un telefon sau trimite un mail operatorului responsabil pe acea regiune. Noi suntem în departamentul de C.O.P. organizați eficient, practic avem 3 trasee: traseul roșu – zona de Transilvania, traseul galben – Moldova și Dobrogea și traseul albastru – Oltenia, Banat, Crișana. Fiecare fermier în parte ține strâns legătura cu controlorul de pe teren, cât și cu operatorul de la birou, practic se face o echipă pentru fiecare traseu ca să fie mai eficientă și mai clară comunicarea cu fermierii. Spre exemplu, dacă fermierul e din județul Alba, el știe că e pe traseul roșu și transmite documentele colegei care e responsabilă pe regiunea respectivă, iar aceasta va introduce în soft ceilalți 3 viței care au fost fătați. Cel mai important este să avem o bază de date cu o acuratețe cât mai mare, cu o exactitate cât mai mare în așa fel încât oricând este nevoie de un raport cu câte taurine din rasa Aberdeen Angus există pe teritoriul României, noi să generăm un raport și știm că acesta este efectivul din rasa curată, cât și metiși cu rasa Aberdeen Angus înscriși în registru. Aici vorbim de animale doar care sunt înscrise în Registrul Genealogic”, a spus directorul tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus Romania.
Prin intermediul acestui soft, organizația va putea calcula performanțe genetice pentru selecția celor mai performante taurine din țară, fapt care în timp va duce la îmbunătățirea caracteristicilor rasei conform Prgramului de ameliorare. Fiecare utilizator va avea un profil propriu pe care îl va putea accesa pentru a vizualiza efectivele din fermă în timp real iar pe baza acestuia va putea face o ierarhizare a animalelor în funcție de sexe sau performanțe.
„Fermierul poate să intre pe fiecare animal al său în parte și poate să vadă detalii despre acesta. La partea de origine poate să își vadă ascendența pe 3 generații, practic poate să vadă mama, bunicii și străbunicii. De asemenea, își poate vedea istoricul produșilor, de exemplu dacă o vacă a avut 4 viței se vor vedea în acest istoric.
Pe viitor, ne dorim ca fiecare fermier să intre pe ferma dânsului, unde va vedea cântăririle din departamentul de C.O.P. , sporul mediu zilnic, valori de ameliorare. În perioada următoare o să începem și capitolul de apreciere fenotipică, iar cu toate aceste informații și performanțe se va face o ierarhizare la nivel de fermă, practic fermierul să poată vedea care este cel mai bun taur, al doilea, al treilea, al patrulea. La fel și la vaci, cât și la toate categoriile de vârstă. Ne dorim să facem acest lucru pentru ca fermierii să înțeleagă pas cu pas că trebuie făcută o selecție în fermă, clar trebuie evitată consangvinizarea, reprezentând înrudirea între animale; practic tatăl nu are voie să își monteze fiicele. Trebuie respectați toți acești parametrii pentru ca rasa Aberdeen Angus din România să evolueze”, a mai spus Ioan Gociman.
Montele și fătările sunt declarate de fermieri
Directorul tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus din România a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro cum ajung informațiile de le fermierii din teritoriu în baza de date BIDAA.
“În soft toate animalele sunt introduse prin montă și fătare. Noi avem așa numitele anexe (documente de notificare) Anexa 3, Anexa 8 și Anexa 10. Cele mai importante evenimente dintr-o fermă sunt monta și fătarea, din punct de vedere al reproducției. Noi nu avem camere de filmat în fiecare fermă să vedem când se naște un vițel, când moare un animal. Fermierul are obligația să ne transmită anexele trimestrial. La 3 luni fermierii transmit aceste anexe, pe care colegii mei le introduc în soft. Anexa 3 este pentru monte, Anexa 8 este pentru fătare. Dacă Anexa 3 nu corespunde cu Anexa 8, trebuie făcute teste ADN și acel animal nu este introdus în program, foarte posibil să fie în vizorul supracontrolului. Anexa 10 este de mișcări, de vânzare, cumpărare, abatorizare, mortalitate, și alți factori de ieșire și de intrare.
Ca și flux, fermierii din teritoriu ne trimit nouă aceste anexe: Anexa 3, Anexa 8 și Anexa 10, practic monta, fătarea și vânzările, colegii verifică în prima fază documentația, iar dacă este totul în regulă le actualizează în soft, iar ulterior în colaborare operatorul cu controlorul generează buletine de cântărire și merg în teren pentru a cântării tot tineretul de la o vârstă de aproximativ 3 luni până la 15-16 luni. Noi urmărim din punct de vedere performanțe genetice evoluția tineretului, să vedem dacă acele animale sunt performante respectând niște parametrii pentru un progres al populației de Aberdeen Angus din România.
Deocamdată, aceste anexe se trimit pe mail, dar după ce vom ajunge la zi cu baza de date fermierii vor putea să uploadeze aceste documente direct în soft”, a mai spus directorul Asociației Aberdeen Angus.
Ioan Gociman este de părere că ar fi un lucru bun pentru fermierii români dacă prin intermediul acestui soft proaspăt lansat, Asociația ar avea acces de vizualizare în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).
„Noi ne dorim ca prin acest soft să avem acces doar de vizualizare în SNIIA, în registrul național al exploatațiilor. În acest fel am putea vedea dacă informațiile din softul nostru corelează cu informațiile care sunt la dânșii în soft pentru că de multe ori există căzuri de neconcordanță informatică. De exemplu, un fermier care are 10 capete din rasa certificată Aberdeen Angus are 10 fătări, dar dintr-o greșeală a doctorului veterinar acei viței în loc să fie trecuți Aberdeen Angus au fost trecuți metiși în pașapoarte. La noi din punct de vedere ascendență, genealogie este totul în regulă, iar în momentul respectiv îi dăm adeverință de Registru Genealogic și pentru acei 10 viței ca rasă curată, el apoi merge la APIA, unde i se spune că nu e ok și că scrie pe pașaport metis (când defapt trebuie să scrie Aberdeen Angus). Pașaportul este un document care îți spune doar când s-a născut animalul, cine este mama și când a fost eliberat pașaportul. Nu se poate compara niciodată un pașaport cu importanța unui certificat de origine, noi fiind singura asociație din țară care face certificate de origine pentru rasa Aberdeen Angus. Așa se ajunge din păcate ca unii fermieri să aibă de suferit”, a declarat Gociman.
Carnea de Angus românesc, apreciată la export
Directorul tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus, Ioan Gociman, susține că există un potential extraordinar de mare pentru ca România să exporte carne de Aberdeen Angus în toată Europa.
„Efectivul de Aberdeen Angus a crescut enorm. Primul import masiv care a fost făcut în România a avut loc în 2008 – 120 de capete, iar acum după 10 ani de zile avem în asociație aproximativ 40 de mii de capete. Carnea de taurine din rasa Aberdeen Angus este foarte apreciată în vestul Europei, iar principalii comercianți care abatorizează această carne nu pot acoperii decât jumătate din cererea care există pe piață. România exportă deja carne în țări precum Austria, Germania, Olanda, Danemarca, Franța, Italia, Spania. Există un potențial extraordinar de mare pentru a ne dezvolta în această direcție. Noi europenii nu trebuie să importăm carne de Aberdeen Angus din America de Sud, SUA sau Noua Zeelandă, pentru că avem un mare potențial și putem produce proaspăt la nivel local”, a concluzionat Ioan Gociman.