• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicolae Ciuleac, Carniprod: Nu am primit nicio despăgubire. Nu ne spune nimeni nimic!

    Ramona Dascălu -

    Nicolae Ciuleac, proprietarul Carniprod – fermă unde au fost sacrificați 48.000 de porci, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că până la ora actuală nu a primit nicio despăgubire din partea autorităților. Fermierul puternic afectat de Pesta Porcină Africană așteaptă vești de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea.

    Fermierul Nicolae Ciuleac ne-a declarat că nimeni nu-i spune nimic despre data la care urmează să primească banii.

    Până acum nu ne-au dat niciun ban, nu am primit nicio despăgubire. Urmează să ne dea…o să ne dea vreodată sau când ne dă. Nu ne spune nimeni nimic, nu știu nimic. Nu am auzit să o fi dat altcuiva, altor ferme, poate or fi primit doar cei care au avut un porc, doi„, a spus Nicolae Ciuleac.

    Patronul Carniprod are de primit despăgubiri în valoare  de 29 de milioane de lei.

    Am de luat despăgubiri în valoare de 29 de milioane. Avem la DSV două dosare: unul de colaterale care implică carnea și preparatele și unul cu porcii. Pe porci avem de luat 22 de milioane de lei și 7 milioane pe carnea pe care au aruncat-o”, a declarat Nicolae Ciuleac pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Nicolae Ciuleac a mai declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că deși nu a primit banii, nu ia în calcul să dea statul în judecată, așa cum s-a vehiculat în ultimele două zile.

    Eu nu am spus că dau pe cineva în judecată. Atât timp cât nu sunt încă pus într-o situație de așa natură în care să-mi fie respinse cererile și pagubele, nu am pe cine să dau în judecată și pentru ce să dau. Într-adevăr, eu am unele revendicări vizavi de activele societății care sunt puse pe butuci și care consumă amortizări și tot felul de astfel de costuri, evident că aceste lucruri trebuie să le recuperez într-un format sau altul. Încă nu le-am prezentat, dar o să le prezint, într-o zi o să facem o analiză financiară a pierderilor din cauza aceasta că ele nu mai funcționează și sunt niște active care sunt scoase din funcțiune și aici este o problemă că niciunde nu scrie, conform legii, că eu primesc pentru alea despăgubiri și o să vedem cum o să fie primit acest dosar, dacă o să fie primit în mod normal este în regulă, dacă nu va trebui să hotărască altcineva situația. Eu am scos din funcțiune 30 de magazine, care au stat și oamenii au primit salarii, plus toate chiriile, toată energia, tot ce s-a pierdut în perioada asta. Deci, mai intervine un calcul financiar pe lângă cele 29 de milioane. Calculul nu l-am făcut încă, o să vină un exepert care face lucrul ăsta și o să facem un dosar pe care o să-l prezentăm la Direcția Sanitar Veterinară (DSV), dar asta nu înseamnă că mă duc cu el în instanță. Dacă ei or să respingă dosarul, atunci mai vedem ce hotărâm”, a explicat patronul Carniprod, Nicolae Ciuleac.

    Între timp, marți, 18 septembrie, directorul DSV Tulcea, Tuchilă Mitică, declara pentru radioconstanta.ro că cel târziu săptămâna viitoare prima societate comercială, și anume Carniprod, va primi banii pe unul dintre dosarele de despăgubiri.

    „Din cele circa 1.300 de exploataţii private afectate de PPA, s-a finalizat întocmirea a circa 80% din dosare. Din acestea, 40% au fost deja plătite. Autoritatea Naţională a trimis 5,082 milioane de lei alocaţie bugetară pentru sumele prevăzute de aceste dosare şi urmează să vină şi banii pentru exploataţiile comerciale. Cred că cel târziu săptămâna viitoare vom avea şi banii pentru plata unuia dintre dosarele întocmite pentru despăgubirea primei societăţi afectată de PPA„, a declarat directorul Tuchilă.

    Carniprod va primi din partea statului, într-o primă etapă, 21,6 milioane de lei, iar potrivit directorului DSV Tulcea, acesteia i se vor adăuga plăţi pentru pierderile colaterale reprezentate de „carne, preparate, produse şi subproduse din unitatea de procesare şi cheltuielile colaterale reprezentate de logistica şi pregătirea pentru incinerarea cantităţii de carne din unitatea de procesare şi a porcilor din ferme”.

    În județul Tulcea, patru exploatații comerciale care au fost afectate de Pesta Porcină Africană așteaptă să fie despăgubite: Carniprod, Pigcom, Dab Zootehnica și Euro Suin.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale