Avertisment din SUA: Fără spermă de taur american, vacilor româneşti nici iarba nu le place
agrointeligenta.ro -Piaţa românească a laptelui va fi practic făcută cadou străinilor dacă legislaţia privind limitarea importurilor de material seminal va fi adoptată. Verdictul dur este dat de un expert al serviciului internaţional (FAS) al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).
Guvernul României a luat în discuţie luna trecută trecerea tuturor operaţiunilor comerciale şi tranzacţiilor privind materialul genetic în zona de competenţă a asociaţiilor de creştere a animalelor. Această măsură, menită, în esenţă, să protejeze producătorii locali de material semninal şi să susţină creşterea raselor locale, ar contribui însă la decuplarea întregului sector de producţie de piaţa internaţională, prin blocarea accesului la inovaţia şi cunoaşterea produsă în străinătate – lucru echivalent cu dezastrul pentru o ţară în care cercetarea se află în moarte clinică.
Experţi, precum Michael Henney, de la USDA, avertizează că lăsând lucrurile să urmeze acest curs România este în pericol să rămână mult în urma celorlalte ţări ale Uniunii Europene. „Este destul de evident că dacă vrei să îmbunătăţeşti calitatea materialului genetic al animalelor şi nu ai cum să o faci cu resursele interne, atunci trebuie să aduci material mai bun de oriunde altundeva” comentează acesta, pentru The Cattle Site, pe marginea propunerilor guvernului român.
România riscă să rămână în urmă pe piața europeană
Expertul american nu ezită să îşi exprime mirarea faţă de calculul asumat de autorităţile române în cazul unei atari decizii ţinând cont de faptul că ea va produce efecte într-un context definit de eliminarea cotelor de producţie, în care competiţia, acum dură, va chiar şi mai dură. „Este o manevră interesantă dacă guvernul chiar are interesul ca prin această să facă sectorul naţional de creştere a animalelor competitiv la nivelul Uniunii Europene” a spus Henney, adăugând că „în condiţiile în care cotele de lapte vor fi eliminate în următorii doi ani, dacă românii nu îşi vor imbunătăţi genetic fondul de animale, făcându-l mai productiv vor deveni foarte ineficienţi în raport cu furnizorii din Germania, Danemarca, Franţa şi Marea Britanie”
Potrivit datelor UN Comtrade, Statele Unite sînt cel mai mare exportator la nivel mondial de material seminal bovin, acontând cam un sfert din vânzările internaţionale cu 124 de milioane de dolari.
Potrivit aceleiaşi baze de date, România a achiziţionat material seminal bovin în valoare de 720 000 de dolari, cantitatea depăşind 1000 de kilograme. Achiziţiile realizate de la parteneri din SUA ridicându-se la aproape 10% din valoarea totală.
În ultimii doi ani contextul internaţional i-a ajutat pe producătorii americani de material seminal bovin să îşi lărgească piaţa în Europa, aceştia profitând de problemele cauzate celor de pe continent de virusul Schmallenberg.
Americanii mizează pe rase cu productivităţi mari – în 2012 statisticile indicând o producţie de 9823 de litri per cap de vacă per an. Cel mai mare cumpărător de material seminal bovin american este Brazilia cu achiziţii de aproape 15 milioane de dolari în ultimele 12 luni.
Deşi cifrele de vânzări şi cota de piaţă deţinută pe piaţa internaţională de producătorii americani de material seminal pledează pentru calitatea mărfii, cercetătorii americani care au lucrat la realizarea produsului au o atitudine rezervată. „Privind în urmă, putem spune că am făcut adevărate prostii” spune Les Hanson, genetician şi cercetător în cadrul University of Minnesota, care arată că productivitatea de lapte a fost obţinută prin reducerea fertilităţii şi creşterea dependenţei de hormoni.
Surse: The Cattle Site, UN Comtrade, Quartz