Ştiri agricole

Dragi fermieri, nu declarațiile lui Daea scad prețul la grâu, ci lașitatea și blatul!

Vlad Macovei Agrointeligenta

În aceste zile asistăm la o repoziționare a unora dintre cei mai importanți lideri ai fermierilor din România. Pe fondul luptei deschise din PSD și evaluărilor proprii că Petre Daea este ieșit din calculele politice pentru un nou mandat de ministru al Agriculturii, aceștia vor să dea impresia că niciodată nu au fost în sfera gravitațională a intereselor actualului ocupant al scaunului menționat. Cu alte cuvinte, simțind mirosul de sînge, au ieșit la atac în al doisprezecelea ceas pentru a se distanța de un perdant politic din palma căruia au ciugulit până acum. Bărbăție, nu glumă!

Oportunistul de tip lichea nu este în nou în România. În zilele Revoluției din decembrie 1989, un realizator de televiziune l-a pălmuit pe Nicu Ceaușescu în studioul TVR, deși acesta era înjunghiat și sângera. Același realizator fusese unul dintre protejații lui, cu avantaje materiale și de carieră uriașe.

Declarațiile ministrului Daea, legate de producția record la grâu, ar trebui asumate și de cei care îl aplaudau de zor, mai ceva ca pe Ceaușescu în vizită de lucru la un CAP, indiferent dacă acesta spunea ceva relevant sau o banalitate. Parcă era cel mai bun ministru, prietenul fermierilor, soarele agriculturii, nu? Nu așa spuneați, și în public și în privat? Nu erați voi “consilierii” și “influencerii” lui Petre Daea? Nu îi făceați voi programul? Nu îi spuneați voi unde să meargă și pe cine să evite? Nu trăgeați voi sforile? Acum vreți să trageți apa? Nu merge…

Blaturile mediatice pe care acum le încercați, în ideea de a prosti fermierii că declarațiile unui ministru pot influența decisiv cotațiile la cereale, sunt ridicole. Prețul este influențat mai mult de fapte. Și hai să vă zic eu niște fapte. Activitatea deplorabilă a OIPA pe cereale, lipsa de forță în a implementa un contract-cadru favorabil fermierului, tăcerea pe pesta porcină africană, slaba reacție pe ordinul cu arderea recoltei, interzicerea Zilei Porumbului din Ialomița, lipsa de rezultate în discuțiile cu ministerul Finanțelor în a supravegehea activitatea traderilor și repatrierea profiturilor, toate acestea sunt minusuri concrete care apasă asupra prețului. Și pe care bărbații ăștia curajoși doar când cineva este la podea trebuiau să le rezolve, pentru că de asta au fost aleși de fermieri să le reprezinte interesele!

Nu este treaba mea să spun ce trebuie făcut de acum înainte cu lașitatea și blatul. Este treaba fermierilor. De asta nici nu am dat nume, deși toți știți la cine mă refer, pentru că nu vreau să transform povestea aceasta într-un atac la persoană. Mai cred/sper ca cei care vor să se cațăre acum pe cadavre politice pentru propria supraviețuire și credibilitate în spațiul public să devină iar liderii puternici pe care i-am cunoscut și respectat cîndva. Nu este treaba mea, repet, și nici nu e stilul meu să atac persoane. Pe mine ce mă interesează este ca fermierii să-și evalueze liderii după ceea ce fac, nu după ceea ce spun!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Ministrul doar a falsat. Un lătrău fără pereche care pe mulți a prostit cu discursul. Mulți s-au lăsat prostiți până când a venit vremea ca domnul ministru să coboare de pe scenă la fapte concrete, în focul luptei. Atunci i s-a văzut valoarea, mai exact incompetența. Aici nu mai e vorba de PSD, politică etc.

  2. @CONSULTANT

    Articolul nu este o evaluare a mandatului lui Petre Daea. Nu stiu la ce laude va referiti (poate reveniti cu un link, ceva) dar va recomand sa cititi cu atentie textul pana il intelegeti. Succes, sanatate si spor!

  3. Dacă îmi aduc bine aminte într-un articol îl lăudaţi că ar fi cel mai bun ministru pe care l-a avut agricultura, cel mai apropiat de fermieri, cel mai……..bla, bla……

Scrie un comentariu