Creșterea albinelorŞtiri agricole

AGRALIM 2018. Prof. dr. Valeriu Tabără: ”Am făcut analize. Nu există urmă de neonicotinoide în floarea de rapiță!”

Ediția din acest an a Târgului Agralim de lângă Iași a reușit să reunească nu numai cele mai imporatnte companii din agribusiness și fermierii, ci și specialiștii de marcă din instituțiile din România. Prezent în prima zi a târgului pentru fermieri, profesorul Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisești” a făcut un anunț de mare importanță pentru agricultori, dar și pentru crescătorii de albine.

Profesorul Valeriu Tabără a anunțat că ASAS a realizat o serie de analize ce dovedesc că temerile legate de prezența urmelor de neonicotinoide în florile de rapiță și floarea-soarelui nu au temei. ”Am făcut analize în străinătate. Nu există urmă de neonicotinoide nici în floarea de rapiță, nici în cea de floarea-soarelui. Deci, povești!”, a spus prof. dr. Valeriu Tabără.

Acesta a subliniat că cercetarea a fost realizată cu sprijinul ministerului Agriculturii ca sursă de finanțare, însă analizele au fost efectuate în străinătate. ”Am găsit laboratoarele pentru a identifica aceste aspecte în Bulgaria și în Germania. Noi trebuie să ne pregătim să dăm răspunsuri și să avem curajul să spunem ferm că rămân povești că de asta au dispărut albinele”, a mai declarat profesorul Valeriu Tabără în cadrul Târgului Agralim.

Președintele ASAS a precizat că rezultatele analizelor vor fi prezentate, în premieră, luni, pe 23 septembrie, la Bruxelles, de către ministrul agriculturii Petre Daea care va participa la reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit AGRIFISH.

Șeful de la MADR va lua parte la reuniunea miniștrilor din toate statele membre ale UE, iar pentru prezentarea datelor și pentru mai multe informații, va avea în delegație și reprezentanți din echipa de cercetare a condus analiza privind efectul neonicotinoidelor.

Târgul Agralim se desfășoară în perioada 20-23 septembrie în județul Iași, în localitatea Lețcani de lângă Iași. Evenimentul reprezintă cea mai mare expoziție dedicată agriculturii în zona de nord-est a țării. Detalii despre program și cum ajungeți la târgul Agralim găsiți pe www.agri-events.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!