• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • TOP 10 LUCRĂRI DE TOAMNĂ ÎN LIVADĂ: De la STROPIRI LA TĂIERI OBLIGATORII înainte de VENIREA IERNII!

  Oana Timar -

  Pregătirea livezii pentru iarnă îi preocupă în această perioadă pentru proprietarii plantațiilor de pomi fructiferi. În toiul recoltării la ultimele fructe, fermierii iau în calcul lucrările ce trebuie efectuate pentru sănătatea pomilor înainte de venirea iernii.

  Lucrările de toamnă ce trebuie făcute în livadă înainte de venirea iernii sunt importante pentru ca pomii fructiferi să treacă cu bine de sezonul rece, dar și să aibă rod bun în anul următor.

  Lucrări de toamnă în livadă: Finalizarea culesului

  Finalizarea recoltării este una dintre cele mai importante lucrări de toamnă în livadă. Nu doar că se asigură rentabilitatea plantației, dar culesul în totalitate a fructelor este ceea ce pomii au nevoie pentru a intra în noul ciclu de producție.

  Lucrări de toamnă în livadă: Eliminarea fructelor mumificate

  Eliminați fructele mumificate. Acestea sunt un pericol de îmbolnăvire pentru pomii fructiferi întrucât sunt deja afectate de monilioză, o boală specifică sâmburoaselor. Mare atenție mai ales la pruni!

  Lucrări de toamnă în livadă: Curățarea frunzelor căzute

  Curățarea frunzelor și a resturilor trebuie să fie o preocupare a pomicultorilor în sezonul de toamnă. Eliminați patul de frunze căzute, dar și crenzile rămase poate după cules. Acum verificați și dacă aveți pomi tineri care s-au uscat și care, la fel, trebuie eliminați din livadă. Toate resturile rămase pe pământ pot reprezenta focare de boli și locul unde dăunătorii își fac culcuș pentru ca apoi să atace pomii roditori.

  Lucrări de toamnă în livadă: Săpatul la baza pomilor

  Săparea pomilor fructiferi la bază este o lucrare ce se poate face din august și până chiar în octombrie dacă toamna este blândă. Lucrarea presupune săpatul la o adâncime de 15 centimetri și afânarea solului de la baza arborilor. Scopul este de a combate în mod ecologic un dăunător periculos, respectiv cotarul brun. Acesta atacă mai ales prunul, iar perioada de depunere a ouălor este toamna, astfel că lucrarea de săpare împiedică urcarea femelelor în pom pentru această etapă din procesul de înmulțire.

  Lucrări de toamnă în livadă: Udarea livezii

  Udarea livezii poate fi o lucrare binevenită în contextul unei toamne lungi și secetoase. Atenție însă ca udarea să nu se facă prea târziu și să pună în pericol pomii prin înghețarea apei suplimentare.

  Lucrări de toamnă în livadă: Tăierile de toamnă

  Tăierea ramurilor este și ea foarte importantă înainte de venirea iernii. Tăierile de toamnă sunt menite să elimine ramurile uscate sau bolnave, dar și să ajute forma coroanei. Pentru a preveni îndesirea prea mare, se taie ramurile intercalate și cele îndreptate spre interior. Se pot alege ramurile care vor da rod în anul viitor, celelalte fiind eliminate, iar coroana va permite tuturor ramurilor să aibă parte de soare.

  Lucrări de toamnă în livadă: Tăierile de rodire

  Tăierile de rodire se fac și ele în perioada de repaus vegetal, între momentul căderii frunzelor și înmugurire. Aceste tăieri se pot face și iarna dacă sunt zile mai calde, însă lucrarea de tăiere se recomandă a fi efectuată toamna pentru a se evita situația în care sezonul rece nu oferă ”ferestrele de căldură” necesare. Avantajul tăierilor de rodire efectuate din toamnă este acela că seva va fi direcționată numai către ramurile ce vor rodi în anul următor, spre deosebire de tăierile de primăvară, când pe intervalul toamnă-iarnă, seva ajunge către toate ramurile, chiar și la cele ce vor fi tăiate ulterior.

  La pomii fructiferi de vară (cireș, cais, vișin, piersic), tăierile se pot face și mai repede, la sfârșitul lui august, dar numai după recoltă. După tăiere, toate rănile și zonele tăiate trebuie netezite bine și apoi acoperite cu mastic sau cu vopsea pe bază de ulei vegetal.

  Lucrări de toamnă în livadă: Plantarea pomilor fructiferi

  Plantarea pomilor fructiferi este o altă lucrare ce se face toamna în livadă. Se recomandă ca plantările să înceapă din luna octombrie și se pot fi efectuate până la momentul în care nu avem risc de îngheț.

  Lucrări de toamnă în livadă: Stropirea pomilor

  Stropirea pomilof fructiferi sau, mai corect spus, aplicarea tratamentelor fitosanitare, nu este o lucrare caracteristică toamnei. Stropiri se fac tot timpul anului, însă înainte de venirea iernii, pomii pot beneficia de un tratament preventiv foarte important. Toamna, stropirea pomilor fructiferi se face cu fungicide pe bază de cupru, tratamentul fiind recomandat să se aplice după căderea frunzelor la majoritatea speciilor, perioada indicată fiind din luna noiembrie încolo.

  Cel mai des, fungicidul pe bază de cupru folosit de către pomicultori este zeama bordeleză, astfel că acest tratament mai este denumit și stropirea albastră. Tratamentul nu se va efectua dacă temperaturile nu sunt peste 6-7 grade Celsius pentru a elimina riscul de îngheț a lichidului pe pomi. Totodată, zeama bordeleză sau alt fungicid cupric nu se amestecă cu insecticide cu formulare ulei. Aceste tratamente se vor efectua la cel puțin o săptămână distanță și pentru stropire se poate alege produsul Confidor Oil sau Mospilan.

  Lucrări de toamnă în livadă: Protejarea tulpinilor

  Rozătoarele sunt dăunători periculoși ai livezii, astfel că împotriva lor puteți lua măsuri menite să protejeze scoarța pomilor. Învelirea trunchiului cu materiale protectoare va ține nu numai iepurii la distanță, dar va proteja și arborii de gerul extrem care conduce la crăpături în coaja pomilor fructiferi. Pentru învelirea pomilor de pot folosi cartoane, trestie, plase speciale sau chiar resturi vegetale. Împotriva rozătoarelor puteți pune și capcane sau momeli chimice.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Top 20 culturi profitabile pe suprafețe mici PROGRAM UNIC pentru FERMIERII ROMÂNI! AFIR: FONDURILE EUROPENE pentru POMICULTURĂ S-AU EPUIZAT!

  Ultimele știri

  Primăriile – achiziții puternice pe piața utilajelor. Un obiect: drumurile agricole! Percheziții de amploare la traficanții de animale vii care înşelau crescătorii Kerafol – mai mult decât o combinație de aminoacizi. Produsul – o ”poliță de asigurare” pentru culturi!