Ghid pentru înființarea plantației de nuci: schemă, distanțe, costuri, producție la hectar
Ramona Dascălu -Înființarea unei plantații de nuc franțuzesc este investiția pe care mulți români o au în vedere pentru a pune bazele unei afaceri agricole pe suprafețe mici. Cum informații despre plantația de nuc am mai publicat pe site-ul nostru, am decis să venim în sprijinul celor care vor să planteze nuci în toamna acestui an și care au nevoie de date actualizate privind prețurile și soiurile de nuc care sunt acum disponibile la comercializare.
Una dintre pepinierele care comercializează puieți de nuc franțuzesc este localizată în localitatea Vidra din județul Vrancea. Am discutat cu Carmen Culea, proprietara pepinierei cu o suprafață de 14 hectare, și vă prezentăm o serie de informații care sperăm să vă fie de folos dacă doriți să investiți în afacerea cu nuci franțuzești.
Plantația de nuc: Franquette, un soi franțuzesc rezistent la clima din România
Înființată în urmă cu 20 de ani, pepiniera din Vidra mizează pe soiul altoit de origine franceză – Franquette.
”Este rezistent la îngheț, se pretează pentru clima noastră, adică mai rece, înmugurește după înghețul de primăvară și facilitează producția neînghețând mugurul de fructificare”, a declarat Carmen Culea pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Pe lângă rezistența la îngheț, soiul Franquette are și alte beneficii, cum ar fi o producție mai ridicată și un fruct mare, cu miez auriu, dulce, și cu o coajă subțire, care se sparge ușor, făcând valorificarea mai ușoară. De subliniat că în cazul nucilor franțuzești, aceștia sunt recunoscuți pentru faptul că miezul rămâne compact și nu se sfarâmă ușor.
Plantația de nuc: câți pomi se plantează pe un hectar
Pe un hectar de plantație de nuc intră 160 de puieți, conform proprietarei pepinierei din Vidra.
Plantările la nuc se fac toamna, după ce stagnează plantele din vegetație, sau primăvara.
Plantația de nuc: distanța și schema de plantare
Distanța și schema de plantare într-o livadă de nuc trebuie să țină cont de caracteristicile soiului ales, în acest sens fiind de mare ajutor recomandările primite din partea furnizorului de material săditor.
”Pentru soiul de nuc Franquette este recomandată o schemă de plantare cu 6 metri distanță între pomi și 8 metri între rândurile din livadă. Sfatul nostru este să nu se planteze la o schemă mai mică de 6 metri pe 8 metri pentru că soiul de nuc fiind cu o fructificare terminală nu ar mai produce pe laterale și ar produce doar pe vârf”, spune proprietara pepinierei.
Plantația de nuc: cât costă un puiet
Puieții de nuc din soiul franțuzesc Franquette sunt comercializați cu mare succes de către pepiniera din Vidra. Carmen Culea ne-a precizat că oferta din această toamnă este reprezentată de puieți de 3 ani și 4 ani. Prețul unui puiet este de 45 de lei bucata. Calculând, avem pentru puieții de nuc necesari la un hectar, o investiție de 7.200 de lei pentru materialul săditor, echivalentul a circa 1.500-1.600 de euro pe hectar.
Plantația de nuc: ce producție se obține la hectar
Soiul franțuzesc de nuc este foarte productiv și intră pe rod la trei ani după plantare. Despre Franquette, Carmen Culea ne-a precizat că se ajunge la o producție de 60 de kilograme pe fiecare nuc. Înmulțit cu 160 de nuci la hectar, cantitatea totală ajunge la 9,6 tone la hectar.
Plantația de nuc: lucrări de întreținere
Nucul nu dă bătăi de cap celor care înființează plantații, spune, din propria experiență, Carmen Culea, care deține și o livadă de nuc pe care a înființat-o în urmă cu 12 ani. Vrânceanca spune că nu a fost nevoie de tratamente întrucât soiul franțuzesc de nuc este unul rezistent.
„În principiu, nu trebuie făcut niciun tratament având în vedere că pepiniera noastră este sănătoasă. Doar în cazul în care apar ulterior în livadă păianjeni atunci ar necesita tratament”, explică proprietara pepinerei despre primele lucrări la o livadă nou înființată.
Plantația de nuc: tăierile nu sunt recomandate la nucii tineri
Celor care vor să își înființeze plantații de nuc, Carmen Culea nu le recomandă sub nicio formă tăieri de nuc, aceasta susținând că nucul își formează singur coroana.
Plantația de nuc: preț de 12 lei pentru un kilogram de nucă în coajă
Pe lângă pepinieră, Carmen Culea reușește să valorifice și producția de nuci din recolta acestui an.
„Ținând cont că nuca nu este un produs perisabil, investiția este una sigură. Noi am început cu mai puțin, ne-am extins ulterior. Acum, că au intrat pe rod și livezile sunt și aici câștiguri semnificative. Încă nu am intrat la cules, dar recolta se arată foarte bună. Ni s-a oferit 12 lei pe kilogram, în coajă, la cantitate mare. În funcție de comenzi, vindem și miez și coajă. Este cea mai bună cultură, nu este afectată de ploi, la noi nici de îngheț nu a fost. Singura problemă ar fi acel îngheț de primăvară, dar cum soiul nostru este unul rezistent la îngheț am scăpat și de această grijă. În zona noastră nu avem probleme nici cu dăunătorii. Este o cultură sigură”, a declarat aceasta pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
În privința cererii la puieții de nuc, proprietara plantației susține că nu face față comenzilor, care vin din toate zonele țării.
„De obicei, clienții vin să vadă produsul și apoi cumpără. Au ocazia să vadă atât pepiniera cât și produsul – nuca, în livadă, și atunci prind încredere”, a conchis Carmen Culea.
România a fost în 2017 cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană, cu o producție de 45.800 de tone, după Franța și Italia, indică ultimul raport al Agenției pentru Agricultură al SUA.
Pentru mai multe detalii despre înființarea unei plantații de nuci franțuzești, puteți lua legătura cu proprietara pepinierei din Vidra, Carmen Culea, la telefon: 0753.623.656