• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALBIT – PRODUSUL cu care la STAȚIUNEA LOVRIN s-a obținut UN PLUS DE 1.800 KG/HA DE GRÂU!

    Oana Timar -

    Parteneriate dintre stațiunile de cercetare și companiile de inputuri reprezintă o modalitate sigură prin care produsele care într-adevăr oferă rezultate se distanțează de cele care doar promit randamente sporite la hectar. Astfel, rezultatele obținute în acest an la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin sunt o dovadă în plus că unul dintre biostimulatorii-vedetă în România reușește să impună sporuri de producții în orice condiții. Este vorba despre produsul Albit cu care cercetătorii stațiunii timișene au obținut la grâul românesc o producție cu 1.800 de kilograme mai mare la hectarul tratat cu biostimulatorul devenit celebru după ce a contribuit decisiv la obținerea producției de rapiță din Cartea Recordurilor.

    O stațiune cu o istorie de peste șapte decenii

    Înființată în anul 1946, Stațiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricolă Lovrin contribuie de peste 70 de ani la creșterea performanțelor agriculturii din România. Dacă la început în zona de Vest a țării au funcționat mai multe stațiuni de cercetare concomintent ( Lovrin, Cenad, Ceala-Arad şi Pădureni), începând cu anul 1962, cercetarea științifică și cadrele de cercetători din zonă s-au concentrat la SCDA Lovrin.

    De-a lungul celor 72 de ani de activitate de cercetare, SCDA Lovrin a înregistrat succese importante prin omologarea a 11 soiuri de grâu, 5 hibrizi simpli de porumb, 5 soiuri de sfeclă furajeră, 2 soiuri de rapiţă şi un soi de gulie furajeră (s-a colaborat şi la obţinerea soiului de sfeclă de zahăr R. Poli 7), care se află răspândiţi în cultură în toate zonele agricole din ţară.

    Succesiunea unor colective puternice de specialişti cu experienţă, dintre care 25 de cercetători au obţinut titlul de doctor în agronomie, au publicat de-a lungul timpului peste 900 de lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate, precum si publicaţii, broşuri şi pliante, cărţi, monografii, pentru promovarea ştiinţei agricole

    SCDA Lovrin revine pe cai mari

    Până în anul 2015, Stațiunea s-a confruntat cu probleme financiare din cauze unei conjucturi nefaste ce a dus la diminuarea interesului cumpărătorilor dar și a suprafeței agricole cultivate cu aproape o treime. Lucrurile s-au schimbat însă din anul 2015, odată cu instalarea unui nou management, provenit din mediul academic: suprafața dedicată producției de sămânță a crescut cu 65%, cantitatea de sămânță vândută a crescut dramatic, s-au diversificat colaborările cu firme private, s-a mărit echipa de cercetători, s-au achiziționat utilaje proprii, s-au organizat evenimente dedicate agricultorilor români în parteneriat cu firmele mari din domeniul agricol ș.a.

    Stațiunea lucrează 2.109 hectare 

    În 2018, conform declarațiilor domnului director Marinel Horablaga, SCDA Lovrin a declarat la APIA 2.109 hectare, cea mai mare parte a suprafețelor fiind dedicate producerii de sămânță. 400 de hectare au fost dedicate grâului de sămânță cu genetică creată la Lovrin, 200 ha au fost cultivate cu orz de sămânță și câte 100 de ha pentru orzul de toamnă și cel de primăvară. Totodată, 200 de ha au fost dedicate producerii de sămânță dintr-un soi de Festuca arundinacea și Dactylis, soiuri create la Brașov.

    SCDA Lovrin oferă spre vânzare semințe din soiuri sau hibrizi de grâu – Alex şi Ciprian, porumb – Andreea şi Lovrin 400, ovăz de toamnă – Sorin și de primăvară – Sorin 1, orz – Artemis, lucernă – Teodora, Festuca și Dactylis, iar din toamnă vor fi disponibile un soi de cânepă de fibră – Silvana și un soi nou de Lolium perenne – Timiş 81.

    Conform conducerii stațiunii, mai sunt 3 linii noi de grâu la ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor – n.red.) spre omologare, una dintre cele 3 linii fiind în anul 3 de testare și cu un potențial de 10 tone pe hectar. Cel mai probabil, peste 2 ani, când această linie va fi omologată, soiul Alex va fi scos din producție.

    “Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare-Diseminare” – la a III-a ediție

    În cadrul evenimentului ajuns deja la a III-a ediție au fost prezenți în jur 200 de fermieri iar numărul firmelor participante aproape s-a dublat anul acesta: Adama, Arysta, Albit, Agritecno, Bayer, BASF, Chemirol, DuPont, Holland Farming, Innvigo, Monsanto, Netafim şi Timac Agro România. Tehnologiile firmelor partenere au fost aplicate pe o suprafață de 15 ha cultivată cu soiuri cu genetică creată la Lovrin.

    Invitații speciali ai evenimentului au fost: subsecretarul de stat MADR – Maricel Floricel Dima, subprefectul judeţului Timiş – Daniel Cristian Franțescu, preşedintele ASAS – prof. univ. Valeriu Tabără, rectorul USAMV Timişoara – Cosmin Alin Popescu etc.

    Lotul martor, lăsat în urmă la o diferență de 1.800 kg/ha

    Unul din rezultatele spectaculoase de anul acesta la grâu a fost obținut utilizând biostimulatorul Albit. Față de lotul martor, lotul tratat cu Albit a obținut un spor de producție de peste 1.800 kg.

    1.000 de lei/ha, bani în plus în buzunzarul fermierului 

    Rezultatele obtinuțe la Lovrin arată eficiența biostimulatorului Albit la cultura de grâu. Împreună cu cei de la stațiune am tratat grâul înainte de semânat și am aplicat 2 foliare în vegetație împreună cu pesticide și îngrășăminte. Dorim să îi mulțumim domnului director Horablaga și colectivului de la SCDA Lovrin pentru felul în care au organizat acest eveniment și pentru seriozitatea cu care tratează toate aspectele. Ne bucurăm că împreună am putut sa aducem la cunoștință agricultorilor efectul utilizării acestui produs la cultura de grâu. Sporul de producție obținut ar aduce în buzunarul agricultorului în jur de 1.000 de lei.

    Acest rezultat este ultimul dintr-o serie de teste cu rezultate foarte bune derulate la stațiuni de cercetare sau la evenimente organizate în toată țara.

    Dorim să anunțăm agricultorii că ne vor găsi și la ediția viitoare , unde vom prezenta rezultatele testelor cu Albit și la cultura de rapiță. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele de anul viitor la rapiță, deoarece în anul 2015, în Estonia, Albit a ajutat la atingerea unei producții de 6,86 tone la hectar.”, a declarat Tudor Irimia, Director Vânzări Albit.

    Albit, un produs-vedetă pentru peste 60 de culturi agricole

    Utilizat în peste 60 de tipuri de culturi, Albit ® este un biostimulator cu proprietăți antistres, fungicid și stimulare folosit atât la tratarea semințelor/răsadurilor dar și ca tratament foliar în vegetație.

    Albit ® – un agent de protecție și stimulare care influențează pozitiv toate funcțiile vieții plantelor, precum și microbiocenoza solului contribuind la o imunitate puternica, un metabolism echilibrat și o nutriție eficientă.

    Albit ® are la bază mecanisme naturale, acid poli-beta-hidroxibutiric (biopolimer natural extras din bacterii benefice din sol: Bacillus Megaterium şi Aureofaciens Pseudomonas) si microelemente: MgO, SO24 , K2O, P2O5, N. In prezent, Albit este utilizat cu succes in peste 30 de tari din intreaga lume.

    Pentru mai multe înfomatii privind efectele și utilizarea biostimulatorului Albit, vizitați www.albit.ro și pagina de Facebook a companiei, sau luați legatura cu unul dintre reprezentanții acesteia – http://albit.ro/contact/ .


    Te-ar mai putea interesa

    S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!