• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea oilor de Camerun: totul despre această rasă de ovine de carne

    Ramona Dascălu -

    Rasa de oi de Camerun poate reprezenta o idee de afacere profitabilă pentru cei pasionați de zootehnie dar care nu dețin suprafețe mari de teren sau adăposturi spațioase pentru animale. Creșterea oilor cameruneze este o activitate bănoasă datorită randamentului foarte bun pentru producția de carne a acestei rase.

    Despre carnea oilor de Camerun se știe că are un conținut mic de colesterol și că este dulce, cu un gust bun, ce aduce a gustul de vânat, diferit de cel al Țurcanei.

    Oaia de Camerun nu se mulge, însă prezintă avantajul că se pretează bine la zonele secetoase, tolerând bine arșița verii și putând fi ușor aclimatizată la gerul iernilor de la noi. Oaia de Camerun este în fapt, o corcitură între o gazelă Thompson şi un muflon. Oaia arată ca o căprioară mică, iar berbecul seamănă cu muflonul.

    Fermă de oi de Camerun în județul Mehedinți

    Rasa de ovine de Camerun a fost alegerea lui Sebastian Valter Marinchescu. Acesta predă Geografie și Creșterea Animalelor la Școala Profesională Corlățel din județul Mehedinți și s-a apucat de crescut această rasă de ovine din dorința de a-și umple timpul cu o activitate care să-i facă plăcere.  Acum, după trei ani de când se ocupă cu creșterea oilor cameruneze, spune că această pasiune s-a transformat în afacere.

    „Bunicul meu a crescut oi. Au fost cinci frați și aveau undeva la 1.500 de capete de ovine, au fost celebri în zonă. Eu m-am apucat să cresc oi în urmă cu trei ani. Mă interesa o acticitate care să nu-mi solicite prea mult timp, adică să pot în paralel să și predau. Îmi ia cam un sfert de oră să le dau de mâncare dimineața și un sfert de oră seara, asta dacă le înveți să mănânce de două ori pe zi așa cum le-am învățat eu. Curat le fac o dată pe săptămână, o jumătate de oră. Sunt cam “fițoase”, în sensul că dacă pică mâncare pe jos nu o mai mănâncă”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Primele șase oi de Camerun au ajuns la Bucura de la peste 300 de kilometri depărtare, tocmai din județul Bihor.

    „Tocmai acolo am găsit ceva să-mi placă. Cel de la care le-am cumpărat mi-a dat șase oi mature și cu mieluți după ele, majoritatea masculi, 100 de euro bucata. Investiția s-a amortizat și acum sunt pe plus, fără să pun la socoteală munca care iese din discuție”, a declarat mehedințeanul.

    Înainte să crească oi, Sebastian Marinchescu a avut și o fermă de porci, care a fost lovită de pesta porcină.

    „Acum câțiva ani am crescut porci, aveam vreo 80. M-am lăsat pentru că în primul rând s-a inchis o fabrică de bere de la Turnu Severin de unde le procuram hrana și în al doilea rând m-a lovit pesta porcină. Mi-au murit vreo 40 de porci, am avut o groapă cam mare în buget. Asta a fost cam acum 6 ani să zic. Atunci nu s-a extins la nivel național, a fost doar izolat”, dezvăluie fermierul.

    Avantajele și dezavantajele rasei de Camerun

    Sebastian Marinchescu spune că nu a ales rasa de oi de Camerun în mod întâmplător. Potrivit acestuia, această rasă este specializată pentru producția de carne și, implicit, nu trebuie mulse, tunse sau plimbate.

    „Știu ce înseamnă să mulgi oile de două ori pe zi, știu ce înseamnă să le tunzi primăvara. Oile de Camerun fată de două ori pe an și nu mai trebuiesc mulse pentru că laptele revine mieluților”, ne-a spus crescătorul.

    Oile de Camerun nu au nevoie să fie tunse pentru că…năpârlesc. ”Fiind o rasă semi-sălbatică iarna le crește părul și primăvara le cade părul. De asemenea, oile de Camerun pot sta în stabulație tot timpul anului, deci ele nu trebuie plimbate pentru că provenind din sălbăticie dacă le dai drumul riști să nu le mai găsești”.

    Oile de Camerun au însă o problemă cu unghiile, care au nevoie de îngrijire atentă. Astfel, aceaste ovine se diferențiază de celelalte oi și prin faptul că le cresc unghiile pentru că nu se plimbă. O dată la 2 luni de zile, fermierul le taie unghiile. Știe că există un sistem de contenție prin care oile se pot imobiliza și li se pot fixa picioarele ca toaletarea să fie mai ușoară, însă un astfel de echipament este prea scump pentru efectivul său de ovine.

    ”Singurul dezavantaj pe care l-am avut a fost că fiind prea bine hrănite, au făcut niște miei foarte mari și la fătare au avut probleme, adică am pierdut și oile și mieluții. Atunci am chemat un medic veterinar și mi-a zis că le dau prea mult să mănânce și că altul ar ține 100 de oi cu mâncarea asta. M-a sfătuit să le reduc din mâncare. În rest nu am avut probleme”, explică crescătorul.

    Un alt lucru inedit, berbecii de oi de Camerun stau pe toată perioada anului cu femelele

    Oile cameruneze fată de 2 ori pe an 

    În prezent, crescătorul mehedințean are 34 de capete de oi cameruneze, o țurcană și două ovine din rasa de carne Dorper.

    „În acest moment am 34 de capete, cu ce au venit și ieri. Una dintre ele a fătat 2 femele gemene și o alta un băiat. Perioada în care fată oile Cameruneze o poți stabili tu, adică le mai poți opri. În mod normal, fată în lunile iunie și decembrie, dar ca să evit frigul din decembrie le-am decalat puțin perioada, și acum fată undeva în aprilie-mai și octombrie-noiembrie. În medie, cam 30% din oile de Camerun fată doi mieluți, și restul câte unul, depinde de cum sunt hrănite, de cum arată ca aspect, de vârstă.  La prima fătare oricum niciodată nu o să facă doi”, spune crescătorul de prolificitatea oilor de Camerun.

    Fermierul spune că face și încrucișări pe motiv că metișii cresc foarte repede, undeva la 10 kilograme pe lună dacă sunt hrăniți cum trebuie.

    Berbec rasa oi de Camerun

    Un miel din rasa de Camerun se vinde la un preț de 200-250 de lei

    Carnea de la oile cameruneze este la foarte mare căutare, și asta pentru că nu miroase și este aproape fără colesterol, susține crescătorul.

    „Există într-adevăr o diferență de preț. Dacă un miel de la oile normale se vinde și cu 60-70 de lei, eu fără 200-250 de lei nu am dat. În funcție de cerere, pot să vând mieii și înțărcați, adică când încep ei să mănânce, în cazul în care cineva vrea să-i adapteze de mici la condițiile lui. Sunt unii oameni care suferă de diverse afecțiuni și încearcă să elimine oile care se plimbă toată ziua și vrea să le înlocuiască cu această rasă, care nu necesită atâta efort. Alții cumpără ca să taie. Carnea de la oile cameruneze este căutată întrucât nu miroase și nici nu are colesterol. De vândut vând mai mult aici la noi în zonă. Se duce vorba prin cunoștințe, prin neamuri. Până acum nu am pus anunț pe internet.

    Eu nu mi-am propus să am mai mult de 50 de capete, dacă se trece de 50 efortul este mult mai mare. Așa dacă pierzi timp după 10 poți să pierzi și după 30, dacă pierzi după 30 poți să pierzi și după 50. Oricum, din 50 într-un an poți să ajungi să ai 200. Dar atunci când ai atâtea nu găsești clienți și decât să ieși cu ele la piață mai bine te lipsești”, spune Sebastian Marinchescu.

    Mehedințeanul asigură furajarea oilor din producție proprie

    Dacă ai animale și nu ai pământ, râde lumea de tine, este de părere crescătorul de oi cameruneze

    „Oile le țin în spatele casei, am un loc special amenajat. Au și ceva închis, dar nu ermetic. Iarna dorm și în zăpadă. În privința hranei, nu sunt pretențioase, mănâncă foarte mult uscat. Le dau doar mâncare de pe câmp, adică lucernă, am pus aproape 3 hectare, fân, că am 1.5 hectare de fâneață, și coceni. Am o camionetă, am platformă după tractor și merg o dată pe săptămână și aduc. Am mai și cumpărat pentru că n-am aproximat cum trebuie cantitatea de hrană, dar nu exagerat, în limita a 300-400 de lei. Dar dacă vrei să ai animale frumoase trebuie să le dai boabe. Pentru miei mai macin grâu cu porumb ca să le dau”, dezvăluie acesta.

    Sebastian Marinchescu susține că în România, rasa de oi cameruneze nu este foarte răspândită. Din ce știe el, sunt ceva crescători prin Apuseni (Harghita, Hunedoara, Bihor, Alba-Iulia), în Oltenia mai este cineva la Dolj și  câțiva pe la Mureș și Brașov.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!