Creșterea animalelorŞtiri agricole

Val de antrax la vite, o problemă în Ucraina

Vaci cu antrax
Foto: Adevarul

Stare de alertă la doi pași de Români după ce o localitate din Ucraina, mai exact o comună localizată lângă Odessa, a fost plasată în carantină din cauza unei epidemie de antrax. Cinci oameni au fost internaţi de urgenţă după ce s-au infectat cu bacteria periculoasă în timp ce îşi tăiau vitele.

Poliţia şi Garda Naţională a Ucrainei au instalat puncte de control pe toate drumurile de acces spre satul în care a fost depistată bacteria de antrax. Medicii i-au testat pe locuitorii satelor vecine, pe o rază de 20 de kilometri, dar nu s-au confirmat alte cazuri de infecţie.

Toate vitele au fost vaccinate și vor deveni imune la bacteria de antrax în cel mult două săptămâni. Până atunci oamenii nu au voie să mai sacrifice vite, potrivit Antena 1.

Un expert al Ministerului Sănătăţii atrage atenţia că în Ucraina există peste 13.500 de potenţiale focare de infecţie cu antrax. Este vorba de locurile unde au fost îngropate, fără măsuri de precauţie, vite moarte. Sporii bacteriei pot supravieţui chiar şi o sută de ani, în ultimul deceniu semnalându-se cazuri de antrax în mai multe regiuni ale Ucrainei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!