De ce e bine să lași în sol rădăcinile plantelor de tomate


De ce se lasă rădăcinile de la tomate în sol peste iarnă – beneficii. O practică mai puțin utilizată este păstrarea în sol a rădăcinilor de tomate până în primăvară. Dacă plantele au fost sănătoase, atunci este o metodă ideală pentru a reface și fertiliza solul în mod natural.
De obicei, după recoltarea tomatelor, restul de plante se elimină complet de pe teren, inclusiv rădăcinile. Apoi, solul se sapă pentru a-l curăța și a planta culturi verzi fixatoare de azot. Aceste practici ajută la eliminarea bolilor și dăunătorilor și la refacerea solului. Cu toate acestea, există legumicultori care lasă rădăcinile în pământ peste iarnă deoarece are anumite beneficii.

De ce se lasă rădăcinile de la tomate în sol peste iarnă
Păstrarea în sol a rădăcinilor de tomate este o practică de care se feresc mulți legumicultori, însă are raționamentul său. Rădăcinile rămase în pământ se descompun treptat și devin o sursă naturală de materie organică. În acest proces, acestea atrag râme și microorganisme benefice, care ajută la formarea humusului și îmbunătățesc structura solului. Astfel, terenul devine mai fertil, mai afânat și mai bine aerat — condiții ideale pentru următoarele culturi.
Mai mult, lăsarea rădăcinilor în pământ reduce eroziunea solului în timpul sezonului rece. Sistemul radicular rămas acționează ca o rețea naturală care menține particulele de sol în loc, mai ales în zonele expuse la vânt și îngheț-dezgheț repetat.
Citește și: Legume care se pot pune lângă roșii în grădină sau în solar
Se poate merge chiar mai departe și se lasă și părți din tulpinile sănătoase la suprafață, tocate sau așezate în strat de mulci, contribuind la protejarea solului împotriva frigului și la menținerea umidității. În primăvară, rămășițele vegetale se pot încorpora ușor în pământ sau se pot lăsa să se descompună în continuare la suprafață.
Este însă foarte important de reținut că această metodă este recomandată doar dacă plantele au fost complet sănătoase până la sfârșitul sezonului. Dacă roșiile au prezentat semne de boală (făinare, mană, fuzarioză etc) sau au fost atacate de dăunători, lăsarea rădăcinilor sau a vrejurilor în sol poate duce la păstrarea agenților patogeni și la recontaminarea culturilor viitoare. În astfel de cazuri, se recomandă îndepărtarea completă a materialului vegetal și arderea acestuia sau compostarea într-un sistem închis și controlat, potrivit pogonul.ro.
Lăsarea rădăcinilor de tomate în sol peste iarnă este un truc simplu și natural, care poate aduce beneficii reale pentru fertilitatea solului, dacă este aplicat cu bună știință și atenție. Este o metodă ecologică de fertilizare a solului, potrivită pentru cei care preferă practici sustenabile și doresc să îmbunătățească terenul fără îngrășăminte chimice.
Citește și: De ce nu se coc uniform roșiile. Cauze și remedii
Alternativ, peste iarnă se pot planta culturi verzi fixatoare de azot precum facelia, mazăre/mazăre furajeră, muștar alb, rapiță etc.