• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, semnal de alarmă cu privire la îngroparea porcilor cu pestă

    Ramona Dascălu -

    Europarlamentarul Daniel Buda, semnal de alarmă la Bruxelles! Reprezentantul PNL a luat cuvântul astăzi în cadrul Parlamentului European pentru a solicita Comisiei Europene să intervină pentru a stopa în mod eficient extinderea focarelor de pestă porcină africană din țara noastră.

    În Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a avut loc astăzi, luni – 8 octombrie,  dezbaterea cu un reprezentant al Comisiei (DG SANTE) cu privire la situația actuală a Pestei Porcine Africane și măsurile luate de UE pentru a o controla. În cadrul dezbaterii, europarlamentarul României Daniel Buda a luat cuvântul pentru a susține sprijinirea fermierilor din țara noastră, dar și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la numărul extrem de mare de focare cu care ne confruntăm ca stat membru.

    Numărul de mistreți, scăpat de sub control

    “Simplul fapt că dumneavoastră ați asistat statele membre și nu ați verificat în concret ce se întâmplă în aceste state membre, suntem iată în situația pe care o vedeți acolo pe ecran – roșie. În opinia mea, dumneavoastră ar fi trebuit să vedeți în ce măsură se reduc efectivele de porci mistreți. Tot povestim aici că e nevoie de un porc pe hectar, e nevoie de doi porci, în România avem câteva zeci de porci pe hectar. De ce nu ați intervenit pe această direcție, să vedeți dacă într-adevăr acele populații de mistreți sunt la un nivel rezonabil? Mai avem o problemă și cu animalele sălbatice, de asemenea o temă mult discutată aici, știți bine că în România avem peste 60% din populația de urși din Uniunea Europeană, la lup, la fel, stăm peste media UE, nu putem să-i împușcăm pentru că intrăm în contradicție cu alte directive europene. Iată deci ca dacă nu o să avem o corelare în ceea ce înseamnă abordarea acestei probleme, pentru că această boală este mai gravă decât Ebola, așa spun medicii veterinari, este foarte greu de stăpânit”, a tras un semnal de alarmă europarlamentarul român.

    Reprezentantul României în Parlamentul European a solicitat o poziție oficială cu privire la riscul îngropării cadavrelor de porci în locul incinerării acestora.

    ”Vreau să vă atrag atenția asupra unei chestiuni foarte grave care se întâmplă în România: faptul că acești porci care sunt bolnavi într-o bună măsură sunt îngropați în pământ. Domnule director, dumneavoastră sunteți conștient ce înseamnă chestiunea asta? Legat de faptul că acel porc sau acel virus stă în pământ trei ani de zile și el poate să fie scos la suprafață foarte bine de o rozătoare, de o vulpe sau chiar de pânza freatică. De ce nu ați dat bani către statele membre pentru a-și cumpăra incineratoare pentru acești porci pentru că singura măsură eficientă era incinerarea acestor porci și nu îngroparea. Dacă nu o să reușim să înțelegem această chestiune și să luăm din timp aceste măsuri, o să fim în situația în care, o să spun cu regret acest lucru, dar foarte mulți fermieri se întreabă oare ce se întâmplă cu zona de est? Pentru că avem în Bulgaria gripa aviară, avem în Ucraina antrax, avem, de asemenea, în Bulgaria pesta rumegătoarelor mici. Ce se întâmplă în acele zone? Și v-aș ruga să treceți de la stadiul de a asista statele membre la stadiul de a interveni în statele membre”, a fost apelul europarlamentarului Daniel Buda.

    În ciuda faptului că reprezentantul României a solicitat o poziție clară din partea DG SANTE, oficialul de la Bruxelles nu a oferit un răspuns concret cu privire la riscurile pe care le reprezintă îngroparea în masă a cadavrelor de porci cu pestă porcină africană. Astfel, europarlamentarului Daniel Buda i s-a replicat că ”sunt mai multe moduri de a scăpa de cadavre. (…) Unele metode presupun incinerarea sau îngroparea cu repectarea măsurilor de biosecuritate ca virusul să nu mai rămână în carnea porcului/mistrețului, chiar dacă acesta este îngropat”. ”În anumite zone, când epidemia este de proporții, avem această problemă legată de faptul că nu putem face numărului mare de cadavre ce trebuie să fie îngropate”, a recunoscut oficialul de la Bruxelles, făcând o paralelă cu cele 8 milioane de ovine care au fost sacrificate în Marea Britanie când acest stat s-a confruntat cu numeroase cazuri de febră aftoasă.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații