Tunderea lavandei: ghid complet pentru tăierea tufelor
agrointeligenta.ro -Tunderea tufelor de lavandă sau toaletarea culturii este o lucrare esențială de întreținere a plantației. Dacă tăierea tufelor se face în mod corect și la moment optim, atunci se asigură sănătatea, vigoarea și ramificarea plantelor pentru producția viitoare de flori de lavandă.
Perioada optimă pentru a tunde lavanda este toamna, spun cultivatorii români cu experiență. Cei mai mulți optează pentru tăierile efectuate la finele lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, această perioadă dând startul repausului vegetativ pentru plante.
Lavanda se poate tăia și primăvara, în luna februarie, înainte ca plantele să intre în vegetație.
Tunderea lavandei din al doilea an de creștere
Plantele de lavandă se tund începând cu al doilea an de creștere. Dacă se taie plantele în primul an, acestea se vor concentra pe o creștere a părților aeriene și nu își vor dezvolta o rădăcină puternică, deci nu veți avea o tufă rezistentă.
Tăierea lavandei este o lucrare necesară dacă vreți să aveți o plantație cu o producție bună de flori. Tăierile la lavandă ajută tufele să își păstreze condiția optimă pentru generarea de inflorescențe multiple.
O tăiere corectă pentru mai multe flori
O tufă de lavandă corect tunsă trebuie să aibă o formă sferică, de glob. Tunderea se face la părțile verzi ale plantei și presupune o tăiere a lăstarilorilor până la aproximativ 3 centimetri deasupra părții lignificate, astfel că se evită orice vătămare pentru plante. Chiar dacă unora li se pare că se taie mult din tufă de lavandă acest lucru este benefic pentru plante deoarece astfel se previne îmbătrânirea și lemnificarea ramificațiilor.
În cazul în care lavanda nu a fost tunsă timp de mai mulți ani și s-a ajuns la o îmbătrânire nefirească pentru a facilita regenerarea se poate execută o tundere radicală a acesteia, dar până să se ajungă la o formă ideală va mai dura.
Tăierea lavandei se poate face fie cu un foarfece de gard viu, cu un foarfece electric cu acumulator sau combustibil sau în cazul plantațiilor mari, lucrarea de tundere se poate face cu ajutorul utilajelor care se atașează la un tractor și care pot fi reglate la distanță dorită. Pe internet există mai multe clipuri care prezintă tăierea lavandei cu drujba, însă această lucrare nu oferă precizie și este una riscantă pentru operator.