Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvenții APIA: 450.000 de fermieri intră la primele plăți

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură are pregătită documentația pentru a plăti, în primă fază, avansul din subvenții pentru 450.000 de fermieri. Potrivit ministrului agriculturii Petre Daea, acest număr de fermieri va fi inclus în primele operațiuni ce vor fi demarate ”din primul minut” al zilei de marți, 16 octombrie.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri, că fermierii vor primi subvenţiile “din primul minut” al zilei de 16 octombrie, în primele zile urmând să primească aceste sume 450.000 de fermieri.

”Au încheiat controlul pe data de 1 octombrie, iar acum pot să dea subvenţiile pe data de 16, la minutul 1, de la cumpăna nopţii. (…) În primele zile sunt pregătiţi acum, pentru primele operaţiuni, 450.000 de fermieri din 866.000. Nu poţi să dai banii toţi într-o zi, că este imposibil acest lucru, avem aproape un milion fermieri, este cel mai mare număr de exploataţii în România şi România este singura ţară din UE care nu a solicitat prelungirea depunerii cererilor şi este prima ţară din UE la accesarea fondurilor europene”, a spus ministrul Agriculturii.

Vă reamintim că APIA achită un avans în valoare de 70% din schemele directe pentru care au fost stabilite cuantumurile la hectar până la acest moment, după cum urmează:
– schema de plată unică pe suprafaţă: 102,5 euro/ha
– plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv: 50,3 euro/ha
– plata pentru înverzire: 58,2 euro/ha
– plata pentru tinerii fermieri: 25,8 euro/ha.

Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate.

Crescătorii de animale care pot primi avans sunt cei care au sprijin cuplat la ovine și caprine, însă, conform ministrului Daea, banii aceștia vor fi virați ulterior celor pentru suprafețele agricole.

Avansul APIA se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, iar sumele sunt virate fermierilor în lei, la un curs de 4,6638 lei pentru un euro.

Procedura de plată a avansului presupune autorizarea în sistemul APIA, apoi trecerea plății în contabilitate, transmiterea către Trezorerie și ulterior viramentul bancar în contul valid al fermierilor. Așadar, de la momentul autorizării și până la încasarea efectivă a banilor pot să treacă mai multe zile.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Sincer ,eu cred ca în decurs de ceva ani o sa fie numai straini în România sa facă afaceri .este ceva de grav ce se întâmplă, statul roman sprijină firme străine și pe cele pur românești le lasă de izbeliște. Rusine

  2. Când intram și cei care nu am primit pentru anul 2017? Sunt blocat la plata din cauza unui soft pe care APIA îmi promite ca o sa îl rezolve in cel mai scurt timp ( răspuns oficial). Eu la banca nu ma pot duce sa le spun ca in cel mai scurt timp o sa va plătesc ratele și ei sa ma înțeleagă și sa nu îmi adauge penalități. Halal țara îmi vine sa renunț la toate sa pot și eu sa dorm liniștit ca și cei de la Minister.

  3. Ma bucur ca dl ministru are grija de subventia pe 2018. Cea pe 2017, schema cuplata pentru legume in sere si solarii, se pare ca a uitat de plata ei.
    RUSINE SA VA FIE!

Scrie un comentariu