• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plan de lucru la APIA: Centrele județene, repartizate pe rând la plata avansului

  Oana Timar -

  La Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este forfotă mare. În această noapte, imediat după miezul nopții va începe autorizarea avansului din subvenția APIA pe acest an. Conform unei filmări postate pe pagina sa de Facebook, ministrul agriculturii Petre Daea a cerut ca județele să intre în sistem conform unui program cu intervale orare fixe astfel încât sistemul informatic să nu se blocheze.

  Încă de săptămâna trecută, funcționarii reclamau probleme cu softul APIA. Aceștia ne-au transmis că au fost ore bune în care aplicația nu le răspundea la comenzi, blocându-se. Situația, se pare, era cauzată de operațiunile efectuate de APIA Central care a făcut mai multe autorizări la plată în zilele de joi și de vineri, astfel că accesul centrelor din teritoriu a fost limitat ca plățile de la București să se opereze fără piedici. Din păcate, chiar și astăzi, funcționari ai APIA au întâmpinat probleme cu accesul în soft, cauza fiind probabil o serie de calibrări în sistem la nivel național înainte de demararea plăților la avans.

  Eroare in sistem APIA

  Program de acces la plățile în sistemul APIA

  În această noapte, funcționarii speră că nu vor fi probleme cu softul APIA. Au fost luate măsuri pentru ca plata avansului să decurgă bine, astfel că potrivit unei filmări postate de ministrul agriculturii Petre Daea de la APIA Mediaș, centrele locale vor accesa pe rând sistemul informatic. În mod similar s-a procedat și anul trecut la plata avansului imediat după miezul nopții dintre zilele de 15 și 16 octombrie. În 2017, funcționarii au fost pregătiți să stea până dimineața la birou pentru a se asigura că listele cu fermieri vor fi autorizate pentru toate județele țării.

  Vă reamintim că începând cu data de 16 octombrie, APIA poate achita avansul din subvențiile pe anul în curs. În primă fază vor primi bani fermierii din sectorul vegetal și se va încasa un procent de 70% din schemele cu cuantum stabilit, după cum urmează:
  – schema de plată unică pe suprafaţă: 102,5 euro/ha
  – plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv: 50,3 euro/ha
  – plata pentru înverzire: 58,2 euro/ha
  – plata pentru tinerii fermieri: 25,8 euro/ha.

  Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate.

  Crescătorii de animale care pot primi avans sunt cei care au sprijin cuplat la ovine și caprine, însă, conform ministrului Daea, banii aceștia vor fi virați ulterior celor pentru suprafețele agricole.

  Avansul APIA se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, iar sumele sunt virate fermierilor în lei, la un curs de 4,6638 lei pentru un euro.

  Procedura de plată a avansului presupune autorizarea în sistemul APIA, apoi trecerea plății în contabilitate, transmiterea către Trezorerie și ulterior viramentul bancar în contul valid al fermierilor. Așadar, de la momentul autorizării și până la încasarea efectivă a banilor pot să treacă mai multe zile.

  Conform declarațiilor ministrului agriculturii Petre Daea, 450.000 de fermieri au cererile deja procesate pentru a primi avansul din subvențiile APIA pe 2018.

  Stiri subventii APIA


  Te-ar mai putea interesa

  Ploi torențiale și grindină în 28 de județe. Harta județelor afectate de alerta meteo! Cultivarea roșiilor fără udare – metoda rusească Kazarin Ploi torențiale, vijelii și grindină. Alerta meteo emisă astăzi de meteorologi

  Ultimele știri

  Refacerea habitatelor, un proiect respins de Comisia AGRI din Parlamentul European. Ce urmează Parlament: Amenzi pentru magazinele care nu afișează tricolorul pe produsele cu materii prime românești Ploile au făcut dezastru într-o comună! Drumurile și sute de hectare de culturi agricole – distruse!