• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PORUMBUL DE APROAPE 20 DE TONE: Recoltă de 19.478 KG/HA cu un HIBRID DEKALB și DENSITATEA POTRIVITĂ!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Cultura porumbului este cea care putem spune că trezește cele mai mari pasiuni în rândul agricultorilor. An de an, fermierii intră într-o veritabilă competiție cu ei înșiși pentru a-și doborî recordul personal la producția pe hectar. Pentru Aurel Istrățoiu, asociat în ferma Agrisan din județul Buzău, acest pariu a avut o miză dublă în 2018: nu doar ”detronarea” vechiului record de17,7 tone la hectar, ci și câștigarea concursului DEKALB 20 DE TONE!

  Doru Vâlcu și Aurel Istrățoiu, parteneri și prieteni vechi, își propuseseră încă din primăvară, de la semănat, să doboare recordul fermei de 17,7 tone la porumb. Pentru noul vârf de producție au mizat și în acest an pe același hibrid de la DEKALB DKC5830 și pe o tehnologie care să asigure culturii necesarul de nutrienți și de apă la o densitate mai mare decât ce au cultivat în trecut. Producția obținută pentru sola înscrisă în competiția DEKALB a fost, la cântărirea oficială, de 19.478 de kilograme la hectar.

  „Față de anul trecut, când am folosit 94.000 de plante la hectar, anul acesta am avut 98.000 de plante la hectar. Datorită acestui fapt, față de 17,7 tone la hectar în 2017, acum am făcut 19.478 kilograme la hectar. Dacă aveam 100.000 de plante la hectar, sigur săream de 20 de tone”, a declarat Aurel Istrățoiu după recoltarea din acest an.

  Tehnologia folosită nu e diferită de una standard. S-a scarificat în toamna trecută, s-a fertilizat cu îngrășăminte complexe, după care în primăvară s-a fertilizat cu uree și azot lichid, în 3 faze, câte 30 de kilograme. Semănatul a avut loc în perioada 17-20 aprilie. Un lucru important la Agrisan îl reprezintă udarea prin picurare, lucru mai puțin întâlnit la porumb, dar care a ajutat la obținerea producției de aproape 20 de tone la hectar.

  Pentru Aurel Istrățoiu, alegerea hibridului DKC5830 a fost simplă. „Are o răsărire uniformă, am putut să-l semănăm destul de devreme, răsărirea a fost rapidă, are o tulpină rezistentă, ceea ce face să putem folosi densități mari. Cred că la anul vom ajunge la 100.000 de plante la hectar. O caracteristică importantă este pierderea rapidă a apei. La recoltă a avut 15,4% umiditate, este extraordinar”, crede fermierul buzoian.

  El a fost ajutat îndeaproape de reprezentanții DEKALB, pe tot parcursul anului agricol. „Fermierii din România au început deja să folosească tehnologii noi, utilaje performante și atunci, prin soluțiile pe care le avem, am încercat să le pliem pe ceea ce se întâmplă la nivel de fermă și ținta noastră rămâne să atingem potențialul genetic al hibrizilor pe care-i avem în comercializare. Anul acesta, la Agrisan, am crescut densitatea la semănat, iar la final, am ajuns la o producție de aproape 20 de tone. Este încununarea unui efort de 4-5 ani. A fost o provocare. Pentru 2019 o să analizăm datele de acum și vom vedea ce trebuie să îmbunătățim”, ne-a declarat și Gabriel Ghiță, District Sales Manager la DEKALB.

  Aurel Istrățoiu nu se lasă și va încerca să treacă la anul de 20 de tone, cu sprijinul DEKALB Este decis să mărească suprafețele și să caute soluții pentru obținerea de producții și mai mari, de o calitate deosebită. În plus, așteaptă să vadă lansarea hibrizilor noi de la Dekalb, cu potențial de producție de peste 20.000 de kilograme la hectar.

  Hibridul DKC5830 – marca recordurilor la ferma Agrisan

  Alegerea hibridului DKC5830 pentru producția-țintă de 20 de tone la hectar nu s-a făcut întâmplător. La Agrisan, acest hibrid a performat și în 2017, fiind printre cei mai apreciați din portofoliul DEKALB la nivel național. Chiar dacă în Buzău, hibridul a beneficiat de o tehnologie intensivă, DKC5830 este recomandat mai ales fermierilor care au terenuri cu un potenţial scăzut sau aplică o tehnologie medie, însă aduce sporuri de producţie şi în condiţii intensive de cultură. Ca și avantaje principale, DKC5830 este adaptat şi pentru semănatul timpuriu, pierde rapid apa din bon deci se reduce costul cu uscarea, și fermierii obțin boabe curate, sănătoase. Acest hibrid valorifică aportul de îngrăşăminte la maximum şi răspunde favorabil la mărirea densităţilor ducând la creşterea producţiei/ha.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Soluție la consumul rapid de azot din sol! NUTRINO PRO, primul produs Agro-Est pe bază de azot cu eliberare lentă! Fungicidul Systiva® 333 FS vă poate proteja culturile de grâu și orz de la răsărire până la al doilea tratament Forța porumbului românesc. Demonstrație în câmp, la Fundulea

  Ultimele știri

  Laptele fermelor de vaci, colectat de o nouă fabrică de lactate 100% românești! Preț miei 2020. Crescător de ovine: Mielul de Paște se vinde cu 13-15 lei/kg în viu. Carcasa, 25 de lei/kg! DEROGARE privind ACTUL DE LA PRIMĂRIE CU CARE FERMIERII POT CERE SUBVENȚIA ÎN 2020!

  Căutare în articole