• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fertilizare cu azot: cantitatea maximă la hectar, 170 kg substanță activă

    Oana Timar -

    Cantitatea maximă de azot pe care fermierii o pot aplica la hectarul de teren agricol! Un nou ordin de ministru clarifică criteriul după care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face verificările în ceea ce privește condițiile legate de aplicarea fertilizării cu azot pe suprafețele agricole și pajiști permanente. Agricultorii care încalcă regulile cu privire la folosirea îngrășămintelor chimice vor fi sancționați și nu vor putea să încaseze integral subvențiile agricole pe suprafață.

    Un act normativ publicat în Monitorul Oficial ieri, 23 octombrie, vine cu informații clare privind cantitatea maximă de azot pe care fermierii o pot aplica la hectar. Ordinul nr. 1416/2018 vine să modifice Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate aplicabil schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.049 din 27 decembrie 2016.

    Conform noului ordin de ministru, ”fermele care nu efectuează studiul agrochimic pentru elaborarea planului de fertilizare a culturilor agricole trebuie să respecte standardele privind cantitatea maximă de îngrășăminte minerale cu azot (substanță activă) care poate fi aplicată pe terenul agricol, de 170 kg azot/ha, în mod fracționat, cu excepția pajiștilor permanente. Pe pajiștile permanente cu pante mai mici de 12%, cantitatea maximă de azot (substanță activă) este de 100 kg/ha, iar pe cele cu pante mai mari sau egale cu 12%, cantitatea maximă de azot este de 80 kg/ha”.

    În cazul fermelor care efectuează studii agrochimice, cantitatea de azot mineral (substanță activă) care poate fi aplicată pe terenul agricol este cea rezultată din aceste studii, conform planului de fertilizare.

    În cazul fermelor care nu efectuează studii agrochimice, cantitatea de azot mineral (substanță activă) care poate fi aplicată pe terenul agricol este cea rezultată din planul de fertilizare simplificat întocmit de fermieri și aprobat de direcțiile pentru agricultură județene.

    Standardele privind cantitatea maximă de îngrășăminte cu azot (substanță activă) care poate fi aplicată pe terenul agricol, în mod fracționat, nu includ cantitatea de azot provenită din aplicarea îngrășămintelor foliare pe culturile agricole.

    Vă reamintim că regulile privind fertilizarea cu azot au fost stabilite și popularizate și în trecute de către Ministerul Agriculturii și organizațiile de fermieri. Cantitățile maxime de îngrășăminte nu erau însă incluse clar în actul normativ emis în 2016, iar prin introducerea lor în noul ordin ministerial, ele devin ”oficiale„ pentru a fi verificate de către funcționarii APIA și pentru a fi incluse concret în sistemul de sancțiuni din subvenții.

    Pentru a nu exista nicio interpretare greșită a noii legislații, Agrointeligența – www.agrointel.ro a luat legătura cu dr. ing. Horia-Victor Hălmăjan, Conferențiar USAMV București –  Facultatea de Agricultură – Departamentul Științele Plantelor. Iată explocațiile specialistului:

    Articolul 1 alineatul 4 stabilește:fermele care nu efectuează studiul agrochimic pentru elaborarea planului de fertilizare a culturilor agricole trebuie să respecte standardele privind cantitatea maximă de îngrășăminte minerale cu azot (substanță activă) care poate fi aplicată pe terenul agricol, de 170 kg azot/ha, în mod fracționat, cu excepția pajiștilor permanente.”

    Explicații

    1. Standardele privind cantitatea maximă de îngrășăminte minerale cu azot (substanță activă) sunt cele descrise în tabelele (nenumerotate) de la pagina 17 din Ghidul fermierului privind ecocondiţionalitatea, descărcat de pe siteul APIA http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-informare-anul-2018. Tabelele sunt preluate din Codul de bune practici agricole (tabelele 7.4 şi 7.5).
    2. Cantitatea maximă de îngrășăminte minerale cu azot (substanță activă) care poate fi aplicată pe terenul agricol, de 170 kg azot/ha, se referă la cantitatea maximă admisă de 170 kg N/ha pe care o găsim în cele două tabele. Această valoare se întâlnește numai la sfecla pentru zahăr.
    3. Pentru toate celelalte culturi cantitatea maximă este cea menționată în standarde.
    4. Dozele maxime de azot trebuie aplicate fracționat.

    Standarde privind cantităţile maxime de îngrăşăminte cu azot care pot fi aplicate pe terenuri cu panta până la 12%

    Standarde privind cantităţile maxime de îngrăşăminte cu azot care pot fi aplicate pe terenuri cu panta peste 12%

    Articolul 1 alineatul 5 stabilește: „În cazul fermelor care efectuează studii agrochimice, cantitatea de azot mineral (substanță activă) care poate fi aplicată pe terenul agricol este cea rezultată din aceste studii, conform planului de fertilizare.”

    În acest caz poate fi depășită doza de 170 kg N/ha. De exemplu, pentru 15 t/ha de porumb, plantele absorb în jur de 300 kg N/ha. Dacă solul furnizează, conform analizelor chimice numai 100 kg N/ha, doza de azot aplicată poate fi de 200 kg N/ha. Dacă este cazul, 170 kg N/ha din îngrăşăminte organice.

    Articolul 1 alineatul 6 stabilește: „În cazul fermelor care nu efectuează studii agrochimice, cantitatea de azot mineral (substanță activă) care poate fi aplicată pe terenul agricol este cea rezultată din planul de fertilizare simplificat întocmit de fermieri și aprobat de direcțiile pentru agricultură județene”.

    Explicații

    Chiar dacă nu au fost făcute analizele agrochimice, azotul trebuie aplicat în mod rațional, folosind planul de fertilizare simplificat, pe care îl găsiți la pagina 17, după tabelele cu Standarde privind cantităţile maxime de îngrăşăminte cu azot:

    1. Se stabilește Cantitatea de azot planificată: se înmulțește producţia planificată cu consumul specific. La porumb consumul specific de azot este de 20 kg N/ha pentru o tonă. Pentru 10 tone este nevoie în total de 200 kg N/ha din îngrăşăminte și sol.
    2. Din cantitatea de azot planificată se poate scădea contribuția solului, să zicem 50 kg N/ha.
    3. Dacă nu scădem contribuția solului, cele 50 kg N/ha din sol se vor adăga la doza de 130 kg N/ha „autorizată” și dacă plouă destul, producţia ar putea fi cu 2-4 t/ha mai mare decât cea planificată
    4. Se folosesc sursele de azot din îngrăşămintele organice, fără a depăși standardul cantității maxime la porumb, de 130 kg N/ha.
    5. Dacă azotul din îngrăşămintele organice nu depășește 130 kg N/ha, se adaugă azot mineral până la această valoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!