Afacerea cu miere la plic: Cât a investit un tânăr apicultor pentru a vinde la un preț mai bun
Ramona Dascălu -Afacerea cu miere este una foarte concurențială. Pentru un tânăr apicultor din județul Mehedinți, soluția pentru a obține un preț mai bun pe produsul apicol a fost posibilă prin investiția într-un sistem de ambalare pentru mierea la plic și cea la borcan.
Din Bălăcița, Mehedinți, Vlăduți Petrică a terminat două facultăți și are un master. A decis însă să se întoarcă în mediul rural pentru a pune pe picioare o afacere de familie. De șase ani face apicultură, adică încă de când avea 19 ani, așa că aceasta este și direcția pe care a decis să meargă cu business-ul său din mediul rural.
Vlăduți Petrică a început afacerea cu albine cu 24 de stupi și cu un metru cub de scândură din care, ajutat de un prieten, a construit stupi acasă. Astăzi are 240 de familii de albine, lăzi, un camion. În primii 4 ani a vândut mierea en-gros, iar apoi i-a venit ideea să se apuce de ambalat mierea singur pentru a nu mai depinde de procesatori.
„Mereu vindeam mierea en-gros la procesatori, la început era bine pentru că se primeau banii în mână, după aceea începuseră să îi dea la termen, iar termenele se dublau, se triplau și atunci am luat hotărârea ca împreună cu familia mea să facem o ambalare a mierii”, a declarat mehedințeanul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Unitatea de procesare a mierii a fost posibilă prin accesarea unui proiect european de 15.000 de euro, bani cu care apicultorul a cumpărat aparatul pentru ambalarea mierii la pliculeț și la borcan: „Am făcut o clădire specială pentru ambalare miere. Am accesat și un proiect european de 15.000 de euro, în timp ce lucram la clădire. Din acești bani, ne-am luat utilajele de ambalare la pliculeț, ambalare la borcan și o pompă de miere, în jur de 11.500 de euro m-au costat acestea. Aparatul pentru miere la plic a costat în jur de 5.000 de euro. În afară de cei 15.000 de euro, restul de bani a fost din buzunarul nostru, pe credit”.
Apicultorul spune că obținerea autorizației pentru ambalarea mierii a fost un proces anevoios, care a durat doi ani de zile, dar nu s-a lăsat și în această toamnă a început să livreze miere ambalată la pliculeț.
„Aparatele le am de un an de zile, dar în urmă cu doar două luni am primit autorizația de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Mehedinți. Domnii de acolo, nemaifiind nimeni în Mehedinți, în Oltenia cu așa ceva, nu au știut exact ce să-mi ceară, cum să-mi ceară și mereu apărea câte ceva nou. Am reușit într-un final să primesc autorizație provizorie pe trei luni. Mi-am făcut folia personalizată de pliculeț, cutia. Mergând la ei cu etichetă și cu tot, ei au omis să-mi spună că am nevoie de o ștampilă cu numărul autorizației, deci m-au blocat. Până am refăcut lotul de etichete au trecut două luni. Și asa de doar două săptămâni am putut să încep livrarea. Vindem la restaurante, baruri, cafenele. Deocamdată vindem aici în Mehedinți, dar mi-aș dori să ne extindem în toată țara. Mergând la cafenele și restaurante, în vacanțe, am tot văzut chestia asta cu mierea la pliculeț și m-am gândit că ar fi ceva mai deosebit. Miere la borcan poate pune oricine”, povestește tânărul.
Un pliculeț de miere îl vinde cu 45 de bani
Mierea de albine produsă și ambalată de apicultorul Vlăduți Petrică costă 40-45 de bani un pliculeț de 15 grame și 35 de lei un borcan de 1 kilogram de miere de salcâm.
„Există în acest moment miere la pliculeț pe piața românească, dar nu este 100% naturală, este o miere lichidă, îți dai seama doar după ce o guști. De asta ei își permit să lase și prețul mai jos. Eu pun pliculețul de miere la vânzare cu 45 de bani, are 15 grame. Din ce am văzut, în supermarket se vinde pliculețul cu 0,40 lei, asta e cel mai mic preț pe care l-am găsit până acum, în rest 0,48 sau 0,50, depinde de fiecare. Dar acum dacă merg la un restaurant și cei de acolo îmi spun că ei iau cu 40 de bani, o să dau și eu cu 40 de bani ca să pot să intru și eu pe piață. Până nu vor gusta mierea produsă de mine nu își vor da seama că e naturală. Mierea produsă de mine la pliculeț este miere polifloră, undeva la 70%, combinată cu 30% miere de salcâm pentru a nu se zaharisi în pliculeț, pentru a nu se întări”, a explicat apicultorul.
Tânărul stupar continuă să vândă și mierea la borcan, unde are o ofertă variată: miere de salcâm, miere polifloră și miere de rapiță. ”Un borcan de un kilogram de miere de salcâm este 35 de lei dacă îl dau la bucată și 30-32 de lei en-gros. Cea polifloră este 25 de lei, tot așa un borcan de un kilogram. Cea mai ieftină este cea de rapiță, costă 20 de lei”, spune apicultorul din Mehedinți.
Produce în jur de 5-7 tone de miere de albine pe an
Albinele tânărului de 25 de ani produc între 5 și 7 tone de miere pe an. Există însă și excepții când cantitatea poate urca până la 10 tone sau poate scădea până la 3 tone.
„Mierea o extragem de 4-5 ori pe an. Făcând pastoral, mergem la rapiță, iar cu o zi înainte de a pleca spre salcâm extragem mierea. La salcâm mergem la salcâm 1, salcâm 2, în funcție de timp, anul acesta spre exemplu la salcâm 2 au început ploile și nu am putut să extragem nimic. Au fost ani când am extras și de două ori. La 200-250 de stupi, unde vreau să mă opresc deocamdată pentru că este suficient pentru mine și pentru familia mea, produc undeva 5-7 tone de miere pe an, uneori poate urca și spre 10 tone, dar pot obține și 3 tone, deci depinde de an. Dacă dă un îngheț primăvara târziu, salcâmul nu secretă nectar și albinele nu au ce să culeagă”, a declarat Vlăduți Petrică.
În 8 ore ambalează la pliculețe 350 de kilograme de miere
Apicultorul mai povestește că din mierea produsă în ultimii doi ani nu a vândut deloc deoarece a păstrat-o pentru a o ambala.
„Mierea produsă în ultimii doi ani am păstrat-o în stoc, nu am vândut-o la nimeni, am pus-o deoparte și acum mi-am făcut loturi, am făcut analize la lot. În 8 ore cu pauze cu tot am ambalat 350 de kilograme de miere la pliculețe de 15 grame. La borcane, mai întâi băgăm borcanele la mașina de spălat pentru a le steriliza, după aceea dăm drumul la linie să pună în borcane, îl pun gol și îl scoate plin, îi punem dopul, îl trecem prin etichetat . îl punem în cutie și la final ambalăm cutia. Am etichetă personalizată, cu număr de telefon, doresc să o înregistrez la OSIM să fie marcă înregistrată, cu adresa, cu steagul României, cu data ambalării, cu lot, cu autorizație, cu analiză, cu tot ce trebuie. Pe toate pliculețele din comerț și pe mierea din comerț găsiți un termen de valabilitate de 1 an de zile, maximum 2 ani. Pe eticheta scris mai mărunt scrie amestec de miere din UE, pe mierea mea scrie miere naturală și aceasta nu are termen de valabilitate. Transportul e asigurat tot de mine, cu mașina personală și pentru cazurile în care avem comandă mare avem o dubiță”, continuă acesta.
A fost felicitat de autoritățile care au venit să vadă ce a făcut cu cei 15.000 de euro
Întrebat dacă ar mai accesa încă o dată fonduri europene dar pe un proiect mai mare, apicultorul spune că s-ar gândi de două ori înainte să facă acest pas deoarece condițiile impuse de Uniunea Europeană sunt foarte stricte.
„E greu cu fondurile europene pentru că pun anumite condiții și te înebunesc cu hârtiile. Ei nu pot înțelege unele lucruri. Am plecat cu 122 de stupi pe proiect și 6 hectare de facelia, o plantă meliferă pentru ele, o pun primăvară, ea înflorește și toamna când mă retrag spre casă merg și mai culeg de le ea pentru întreținere. Până iarna trecută aveam o pierdere de 10%, iarna trecută însă a fost un fel de invazie cu păduchi, adică mulți nu au picat la tratament, au fost foarte rezistenți și am avut o pierdere de 60 de stupi. Și nu poți să le spui celor de la fonduri europene că am intrat cu 200 de stupi în iarnă și am mai rămas cu 140. Pentru ei nu contează lucrul ăsta. Să vină să-ți ia banii înapoi e foarte greu.
După ce au venit în control la proiectul acesta de 15.000 de euro, le-am arătat tot ce era în proiect, le-am arătat ce aveam și pe lângă pentru că ei au venit să numere 122 de stupi și eu aveam 190, le-am arătat centrifuga automată făcută de noi, camion, dubă, 100 de lăzi goale în plus, cameră specială de rame, acolo unde le țin pe timp de iarnă unde le dau sulf, le dau tratament, le-am arătat că eu nu am accesat banii ăia pentru a mă bucura de ei, le-am arătat că nu m-aș bucura de 15.000 de euro când eu am investit 50.000 de euro. La final m-au felicitat și mi-au spus că dacă toți ar fi așa ca mine ar fi totul bine. Dacă ar fi puțin mai simplu și mai altfel programul, aș mai accesa fonduri europene, dar așa nu îmi poate garanta nimeni nimic. Vreau să am afacerea mea și să dorm noaptea liniștit, e mai sigur așa. Așa am fost crescut”, dezvăluie apicultorul.
Pe viitor vrea să producă miere cu nucă și miere cu cătină
„Deocamdată nu am angajați. Eu și cu tatăl meu lucrăm în stupi, predominant eu pentru că el mai are și alt job. Pe viitor, dacă își dă drumul business-ul cu ambalatul vreau să angajez doi oameni. De asemenea, de anul viitor îmi doresc să pun și colectoare de polen, să fac și alte sortimente de miere, cum ar fi miere cu nucă, miere cu cătină”, conchide acesta.