• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CRESCĂTOR DE ANIMALE, ȘICANAT DE PRIMAR: ”PRIMESC AMENZI pentru TOATE NIMICURILE!”

    Ramona Dascălu -

    Ionuț Spătaru, crescător de bovine și președinte al Asociației Crescătorilor de Animale „Stejarul Zemeș”, din județul Bacău, se confruntă cu o situație mai puțin întâlnită. Acesta a declarat pentru Agrointeligența – ww.agrointel.ro că se află în vizorul primarului comunei, care încearcă cu tot dinadinsul să-l determine să se lase de crescut animale. De cealaltă parte, primarul susține că între ei nu au existat niciodată neînțelegeri și că întotdeauna l-a sprijinit pe fermier, deși recunoaște că acesta a primit mai multe amenzi în ultima perioadă pentru că animalelel sale ieșiră pe șosea.

    Fermierul băcăuan Ionuț Spătaru ne-a povestit că de un an de zile curg amenzile una după alta, cauzele invocate fiind care mai de care mai penibile. Mai mult de decât atât, unul dintre polițiștii comunei i-ar fi zis direct în față că îl amendează ca să nu mai poată încasa subvențiile APIA pentru animale.

    Am probleme cu primăria și poliția locală Zemeș. Probabil primarului nu-i plac văcuțele în zonă și asta e o problemă. Probabil primăria doar a dat un ordin și acum sunt amendat din orice unghi. Primesc amenzi încă de anul trecut, atunci amenzile au fost mai mici și le-am plătit. Și anul ăsta a început cu o amendă mai mică, în jur de 200 și ceva de lei, în care scria că vacile prezintă un pericol pe drumul public, atât la bunuri cât și la oameni. După ce am plătit-o, că am zis lasă, pentru 200 de lei, hai să-i plătesc, imediat au început cu amenzi de 500 de lei care se plătesc integral, nu cu jumătăți. Am fost și informat de către un polițist din zonă, care chiar așa mi-a zis: O să-ți dau amenzi ca să nu mai iei subvenții.  Deci în afară de faptul că e rău informat, mi-a și zis motivul pentru care îmi dă amenzi. Probabil el nu știe cum se dau subvențiile, dar asta urmărește să nu le mai iau„, este de părere săteanul.

    Crescătorul de bovine susține că cu celelalte instituții din județ nu a întâmpinat nicio problemă, singurii care îi creează greutăți fiind cei de pe plan local: „Cu AFIR-ul, cu tot ceea ce ține de zootehnia județului Bacău nu am avut niciodată probleme, din contră sunt niște oameni minunați care ne-au susținut. La noi e o problemă pe plan local, doar ceea ce ține de comuna Zemeș. Anul trecut, fermierii din comună au fost anunțați că o să fie o ședință la primăria Zemeș în cadrul căreia au început să dea un pic în noi, că nu-i convin vacile, că nu știu ce. Satul este situat la drumul comunal, nu este drum județean, nu are legături cu alte comune, la noi se înfundă drumul. Deci, la noi vii din oraș și în comuna noastră se înfundă drumul, nu face legătura între două localități diferite„.

    Băcăuanul mai spune că ferma sa respectă toate regulile, atât pe cele de mediu cât și pe cele legate de amplasare, adăpostul vacilor fiind ridicat chiar pe un teren primit de la Primărie, dar pe atunci era alt edil-șef.

    Am avut controale și de la Mediu la locul unde depozitez gunoiul și  m-au felicitat pentru ceea ce fac.  Animalele le țin în localitate, la o distanță de cel puțin 5 kilometri de case locuibile. Într-adevăr, grajdul este situat în marginea drumului județean din cauza faptului că acolo mi s-a dat teren de către primărie, nu era primarul acesta atunci. Atunci când am făcut cererea pentru concesiune de teren, am specificat că vreau să construiesc un grajd în zona respectivă„, a declarat acesta.

    Fermierul crede că primarul și polițiștii sunt mânați în acțiunile lor de faptul că nu sunt la curent cu greutățile pe care crescătorii din comună le întâmpină: „Aici la noi este o zonă de munte. Mai mult de jumătate din nutreț este adus din localități de la câmpie. Iarba este sărăcăcioasă aici în zonă, terenurile sunt foarte denivelate și foarte greu de lucrat”.

    Cu toate piedicile care i s-au pus, crescătorul de bovine a reușit să facă lucruri bune pentru locuitorii comunei Zemeș, cu care culmea, primarul comunei se mândrește la diferite evenimente din județ.

    Când am intrat președinte, erau 15 bovine adulte în această asociație și acum depășim 100, în nici 5 ani.Am făcut diverse proiecte precum construirea unui saivan pentru toți membrii. De asemenea, am încercat să încurajez tinerii fermieri, acum 3 ani am făcut un proiect, am adus 9 junici bălțate românești pe care le-am împărțit la membrii pe care îi dețin în asociație, fiecare membru a primit gratis o junincă, la rândul lui dând altui crescător o vițică din rasa respectivă. Asta mă deranjează cel mai tare că am încercat să fac ceva. Pe de altă parte însă se laudă cu noi în județ, dar după aia ne pune bețe în roate„, mărturisește fermierul, care este bulversat de acțiunile primarului.

    Contactat de Agrointeligența – www.agrointel.ro, primarul comunei Zemeș, Răzvan Tudosă, dezminte o mare parte din acuzațiile care i se aduc.

    Anul ăsta nu a primit nicio amendă de la primărie, a primit de poliția rurală, nu de la poliția locală care este în subordinea primăriei. Nu eu sunt direct răspunzător de amenzile alea. Pe procesul verbal scrie clar pentru ce a luat amenzi. Vacile dumnealui toată ziua stau în stradă, deci nu știu ce rasă de vaci a găsit dumnealui că nu stau pe pășune, ele stau în stradă, pe drumul pe care circulă mașinile, drum comunal – DC180 A. Are un comportament coleric, nu te poți înțelege deloc cu el, eu l-am sprijinit dintotdeauna și am să-l sprijin în continuare pentru că omulețul acesta muncește foarte mult , însă are un caracter care lasă de dorit, vorbește urât, se aprinde foarte repede, nu-i convine nimic„, declară primarul.

    Foto: www.vremeanoua.ro

    Edilul mai spune că i-a atras atenția de nenumărate ori în privința vacilor care stau mai tot timpul în stradă.

    I-am atras atenția de nenumărate ori, are 20 de animale care stau în stradă până la 2 noaptea. Toți șoferii sunt nemulțumiți de faptul că zi de zi vacile lui sunt în stradă. Animalele astea trebuie supravegheate, nu i-am cerut altceva decât să le supravegheze, să pună pe cineva care să aibă grijă de animale să nu mai stea în stradă, pe drumul comunal pe care doar ce l-am reabilitat. Chiar îmi plac vacile, l-am încurajat și îi încurajez pe toți, dar să nu le țină în stradă. În comună aici au avut loc nenumărăte accidente din cauza animalelor, o mașină a intrat într-un cal alalăaseară, acum două săptămâni o altă mașină a accidentat niște capre, acum vreo lună au accidentat vreo două vaci, dar nu erau vacile lui. Dânsul are noroc  că e într-o zonă unde sunt curbe pe drum și lumea nu merge repede„, spune acesta.

    După ce reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au stat de vorbă cu primarul, acesta s-a oferit să-l sune pe fermierul nemulțumit și să-l cheme la primărie pentru a sta de vorbă atât cu el cât și cu agenții de poliție din localitate care l-au amendat pe sătean. Așteptăm să vedem cum se va rezolva situația de la Zemeș…


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd