Prima conferinţă anuală de leadership în segmentul bio de la noi din ţară organizată de Asociația Univagx, în parteneriat cu Ecocert România


Conferinţa ”Tendințe în piața bio”, organizată de Asociaţia UnivAgx sub patronajul Ecocert România, a reunit joi, 10 iulie actori de pe lanţul de valoare agro-alimentar bio, deopotrivă producători și procesatori, cooperative, antreprenori şi firme de mari dimensiuni, care au reflectat împreună privind oportunităţile de dezvoltare ale agriculturii ecologice, pornind de la premisa creării unor filiere puternice în acest domeniu.
Asociația Univagx, în parteneriat cu Ecocert România, sponsor al evenimentului, a organizat prima conferinţă anuală de leadership în segmentul bio de la noi din ţară. Cu o puternică tentă de instruire, schimb de experienţă şi transfer de expertiză, întâlnirea a avut loc la hotelul Crowne Plaza din București şi a reunit decidenţi din segmentul filierelor bio pentru o serie de prezentări și sesiuni de brainstorming privind viziunea strategică de dezvoltare a producției şi comercializării integrate a produselor bio în România, dar și înafara granițelor, în tări precum: Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau China. A fost pusă sub lupă situația actuală a sectorului în România, atât economic, cât şi normativ, pentru înțelegerea mai precisă a contextului în care ne aflăm.
Citiți și: Subvenția APIA de 620 euro/ha – atractivă, dar vine cu multe condiții pentru fermieri

Eveniment de excepție pentru agricultura ecologică
Moderatorul evenimentului a fost Preşedintele Asociației Univagx, Florin Constantin, iar speakerii au fost: Liliana Ciobanu – Director General, Ecocert România şi Michel Reynaud – Vice-Preşedinte Ecocert Group. Discuțiile s-au concentrat pe teme cheie precum: legislația la nivel național & internațional, tendințe actuale şi viitoare în piețele bio, atât pe plan local, cât și internațional, în interiorul şi în afara UE, precum și importanța dezvoltării filierelor agro-alimentare ecologice de tipul: ouă, produse lactate, carne sau legume/fructe etc..
Liliana Ciobanu, a subliniat propria viziune despre modul în care sectorul eco-certificării ar trebui să arate în România. Michel Reynaud, a dat un testimonial foarte detaliat, susţinut de date statistice actuale, despre situația eco-certificării la nivel global evidenţiind oportunităţi de export pentru producători români, iar Florin Constantina vorbit despre necesitatea de organiza domeniul în filiere care să creeze previzibilitate pe lanţul valoric de la consumator la fermier. Focusul a fost pe procesarea produselor bio: legume, fructe, lapte, alune, floră spontană şamd.
Evenimentul s-a bucurat de un feedback excelent din partea participanților și de discuții extinse, bazate pe întrebări venite din partea publicului. Au fost împărtășite mărturii despre succesul companiilor participante și s-au pus bazele unei tradiții de mare valoare privind aceste întâlniri anuale. Au fost prezentate concret şi produse certificate ecologic: de pildă mierea produsa de Herţa Bio Apicole sau uleiurile esenţiale comercializate de Arovalis.
“Acest proces se caracterizează în felul următor: pentru autoritățile de la Bruxelles, a complica lucrurile este simplu, însă a le simplifica este complicat”, a declarat Michel Reynaud, referindu-se la mecanismul actual de simplificare a normativului european legat de eco-certificare și sectorul agriculturii biologice.
Ecocert este un organism global de certificare, prezent în peste 130 de țări
Ecocert este un organism global de certificare, prezent în peste 130 de țări, cu sediul central în Franța, fiind lider internațional în certificarea produselor ecologice, cosmetice organice, textile, silvicultură și responsabilitate socială.
Ecocert România este filială a Ecocert Group, fiind activă de la începutul anilor 2000 pe piaţa de la noi, reprezentând printre primele organisme de certificare ecologică recunoscute oficial la nivel național.
Ecocert România are ca misiune validarea și garantarea calității produselor ecologice, în acord cu standardele internaționale. Prin activitatea sa, încurajează:
• Tranziția fermierilor spre practici agricole sustenabile;
• Protecția mediului și biodiversității;
• Transparența în lanțurile agroalimentare;
• Accesul consumatorilor la produse autentice, certificate.
Printre serviciile oferite de Ecocert România se numără: certificare pentru agricultură ecologică, certificare pentru export (norme NOP, JAS etc.), certificare COSMOS pentru cosmetice organice, certificare GOTS / OCS pentru textile ecologice, atestarea de inputuri pentru agricultura biologică, programe de consultanță și formare etc. Mai multe detalii pe www.ecocert.ro.
Asociaţia UnivAgx există din 2023 şi are ca scop informarea şi formarea actorilor relevanţi din agricultura românească. Mai multe detalii pe www.univagx.org.