Creșterea animalelorŞtiri agricole

PESTA PORCINĂ MAI LOVEȘTE UN JUDEȚ! Unui inginer i-au murit PORCII PESTE NOAPTE!

Pesta Porcina Africana in Arges
Primul focar de pestă porcină africană din Argeș, confirma într-o gospodărie (foto: Stirile Pro TV)
VEZI GALERIA | 3 POZE

Pesta Porcină Africană continuă să se extindă, ajungând la al 18-lea județ cu focare confirmate! Este vorba despre județul Argeș, acolo unde virusul ucigaș pentru suine a fost depistat la un gospodar din Negraşi căruia i-au murit patru porci.

Fost inginer agronom, Ion Rădulescu avea șapte porci. În urmă cu o săptămână i-au murit patru, dar a anunţat abia după o zi şi jumătate. Vineri, rezultatele analizelor au arătat că aveau pestă.

“Păi când le-am dat să mănânce nu se-ndemna la mâncare. Şi seara, când i-am controlat, că mi-am dat seama că ar fi ceva probleme, unul deja nu-şi mai ţinea echilibrul din ei şi i-am lăsat. Dimineaţa când i-am controlat, pe la 5:0-6:00, am găsit patru morţi”, a declarat crescătorul.

Reprezentanţii direcţiei sanitar veterinare Argeş au decis să sacrifice şi restul animalelor pe care le avea omul.

Sătenii spun că vecinul lor ţinea animalele într-o mizerie cruntă, aşa că nu se miră că boala a apărut în gospodăria lui. Sunt revoltaţi că acum vor avea de suferit cu toţii. În comună sunt 200 de porci, iar la mai puţin de 20 de km distanţă este o fermă cu aproape 50.000 de porci.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare se semnalează pesta în 276 de localităţi din 17 judeţe. În total, peste 1.000 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreţi. Până acum, autorităţile au decis eliminarea a peste 350.000 de animale, ceea ce a afectat mii de fermieri.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!