• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MEDICII VETERINARI AU PROTESTAT LA GUVERN: ”FERMELE DE ANIMALE, AFECTATE DE PROBLEMELE DIN SISTEM!”

    Ramona Dascălu -

    Pentru a doua oară deja în acest an, medicii veterinari concesionari au ieșit în stradă. La fel ca și la primul protest, cel din 26 martie, acțiunea a fost ”concentrată” în prima parte în fața ANSVSA, apoi, la prânz, veterinarii din toată țara au extins în forță mitingul și în fața Guvernului.

    Peste 1.000 de medici veterinari au protestat astăzi în Capitală. Îmbrăcați în echipamentele de protecție cu care acționează în ferme și în focarele de pestă porcină africană, cu baloane tip porcușor, veterinarii și-au exprimat încă o dată nemulțumirea cu privire la politicile și legislația din sectorul public veterinar. Ei reclamă abuzurile privind comerțul cu medicamentele pentru animale, prețul mic al serviciilor pe care trebuie să le asigure, dar și o presiune enormă și o gestionare dezastruoasă a cazurilor de pestă porcină africană.

    Încă de la ora 9 dimineața, medicii veterinari s-au strâns la Casa Presei Libere, acolo unde se află și sediul ANSVSA.

    ”Nu s-a schimbat nimic. Din 26 martie și până în momentul de față, toate solicitările noastre au rămas fără rezolvare. La data respectivă am avut aceleași solicitări, am făcut în continuare demersuri, am avut întâlniri și, cu toate acestea, nu s-a întâmplat absolut nimic. S-a implicat inclusiv Comisia de agricultură din Camera Depitaților, s-a ajuns la concluzia că într-adevăr sunt probleme în ceea ce ne privește, au încercat să medieze și să solicite ANBSVSA să găsească soluții. Sperăm ca măcar în ultimul ceas probleme noastre să fie ascultate, analizate și să se găsească soluții. Noi am propus soluții dar din păcate nu am primit niciun răspuns la aceste soluții”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, dr. Viorel Andronie.

    Medicii veterinari au precizat pentru publicația noastră că problemele cu care se confruntă au impact și asupra activității fermelor de animale și a micilor crescători. ”Și fermierii vor fi afectați indirect de problemele medicilor veterinari, mă refer aici la sănătatea animalelor. Gândiți-vă că dacă medicii nu vor mai fi prezenți, dacă vor intra în faliment și nu va mai fi nimeni să acorde asistență fermierilor, aceștia vor avea probleme. În condițiile în care medicul nu are acces la SNIIA nu poate să îi dea crescătorului formular de mișcare, nu poate să îi dea crescătorului un certificat sanitar-veterinar, fermierul nu poate primi un pașapot pentru animale”, ne-a explicat dr. Viorel Andronie.

    Medicii veterinari reclamă un real pericol pentru sănătatea publică, o situație scăpată de sub control – aceea a comercializării directe a medicamentelor veterinare către proprietarii de animale. Mai mult, noua legislație nu mai impune nici măcar prezența unui medic veterinar în farmacia unde se comercializează aceste tratamente: ”Proprietarii pot să își cumpere medicamente și să le administreze singuri animalelor, ceea ce noi considerăm că este un pericol pentru fermieri dar și pentru cei cărora li se dau produse de la animalele respective, în special lapte. În mediul rural, proprietarii de vaci și laptele împart acest lapte și vecinilor, rudelor, așa că risurile sunt mari”.

    O altă nemulțumire a medicilor veterinari este prețul tarifelor pentru serviciile contractate de la stat, tarife care nu au mai beneficiat de majorări din 2013. Astfel, peste jumătate din veterinari sunt falimentari și riscă să își închidă cabinetele. Mai mult, pentru aceșia statul nu a găsit nici măcar bani pentru achiziția de echipamente de protecție cu care să se efectueze în condiții de siguranță inspecțiile la exploatațiile unde evoluează Pesta Porcină Africană.

    La acest moment, 900 de medici veterinari nu au acces la Sistemul Național de identificare, sistemul SNIIA și, implicit, nu pot face identidicarea animalelor decât pe hârtie. Președintele CMVR spune că legea prevede acces gratuit la acest sistem însă în prezent, medicii veterinari susțin din propriul buzunar mentenanța softului informatic.

    De la ora 12.00, protestul medicilor veterinari s-a mutat în fața Guvernului, în Piața Victoriei.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial