• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gripa aviară în China: cost de 10 miliarde de dolari şi promisiunea unei „revoluţii”

    agrointeligenta.ro -

    Cam 10 dolari pe cap de locuitor – acesta este costul la care se ridică epidemia de gripă aviară care a afectat în această primăvară China. 

    Epidemia produsă de virusul înalt patogen H7N9 a izbucnit la mijlocul lui martie stingându-se la finele lui mai, producând în această perioadă, potrivit ultimelor date, 137 de îmbolnăviri şi 37 de decese în rândul oamenilor şi dând peste cap întreaga piaţa locală a comerţului cu ouă şi carne de pasăre.

    Aria geografică în care s-a extins epidemia a fost estul ţării, cu cele mai importante oraşe port, ceea ce a ridicat problema „exportării” epidemiei. Totodată această regiune fiind şi cea mai dens populată, s-a ridicat problema unei perturbări semnificative la nivelul comunităţii şi al pieţei.

    Un aspect nou faţă de alte cazuri de gripă a fost cel al posibilei transmieri a virusului de la om la om – posibilitate ridicată de un caz, al unei îmbolnăviri în familie, aflat încă în studiu.

    Aşa cum au indicat probele originea virusului s-a aflat în gospodăriile dimensiuni consumatorii care s-au îmbolnăvit cumpărând păsări vii din pieţele de producător.

    Cumpărătorii au renunțat la carnea de pasăre

    Faptul că niciuna dintre păsările bolnave nu provenea dintr-o crescătorie – ceea ce indică faptul că sub acest aspect industria chineză este “sigură” nu a contat foarte mult pentru cumpărători, care au evitat în mod nediferenţiat să mai achiziţioneze carne de pasăre atât din pieţe cât şi din magazine.

    Sectorul cărnii de pasăre din China a suferit pierderi uriaşe – în ultimele două luni vânzările fiind cu 50% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut.

    Per total valoarea pierderilor rezultate din scăderea vânzărilor s-a ridicat la 4,5 miliarde de dolari.

    La nivelul pieţei internaţionale – acolo unde a te “bucura” de necazul altuia se traduce prin a profita de oportunităţi – situaţia din China nu a însemnat decât că importurile realizate de această ţară, cea mai mare consumatoare, vor creşte dezechilibrând balanţa dintre cerere şi ofertă la nivel modial în folosul producătorilor.

    De profitat de această situaţie erau de aşteptat să o facă mai ales “emergenţii”, singurii de pe piaţa mondială care şi-au majorat capacităţile de producţie în ultimii ani, şi tot ca urmare a livrărilor consistente şi constante către China.

    Autorităţile chineze au decis s sprijine redresarea sectorului de ferme de pasăre afectat atât de pierderea încrederii consumatorului local cât şi de desantul pe piaţa internă a unor noi furnizori de materie primă, ieftină, şi considerată a fi sigură, din afara ţării.

    Sprijinul a luat forma unui program de sprijin în valoare de 5 miliarde de dolari. De asemenea în baza analizelor furnizate de experţi în siguranţă alimentară în mai multe oraşe mari trecute pe harta epidemiei – precum Shanghai – s-a luat în discuţie, la nivel local interzicerea comerţului cu păsări vii şi închiderea sectoarelor specialzate din pieţele de producător, comerţul cu ouă şi carne de pasără urmând a avea loc doar prin intermediul magazinelor de profil almentar.

    Această măsură, dacă ar fi aplicată, ar echivala cu o adevăaă revoluţie la nivelul sectorului dată fiind preferinţa arătată de consumatori produselor „ţărăneşti”.

    Nu în ultimul rând nu este exclus ca decizia să genereze un val de nemulţumire în rândurile crescătorilor de păsări, pentru care aceste vânzări constituiau importane surse de venituri.

    Foto: www.thetimes.co.uk


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții