Fermierul Cosmin Balu are de recuperat de la APIA bani pe cererea din 2016
Oana Timar -Fermierii sunt beneficiarii subvențiilor agricole pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură le gestionează. Nu de puține ori, agricultorii și crescătorii de animale sunt controlați și, în urma verificărilor, pentru abaterile depistate, fermierii ajung să fie sancționați, chiar să dea înapoi din banii încasați de la APIA. Sunt însă și cazuri cu totul pe dos, când APIA greșește și ajunge să datoreze bani producătorilor agricoli. Diferența este că dacă fermierii sunt executați silit, obligați la penalități, când banii trebuie să fie plătiți de APIA, sumele pot întârzia la nesfârșit fără vreo consecință pentru funcționari sau pentru cineva din aparatul agenției de plăți.
În comuna Greoni, județul Caraș-Severin, Cosmin Balu este unul dintre cei cinci fermieri care se chinuie să își recupereze de la APIA un rest de plată ce datează de la cererea unică pe anul 2016. Crescătorul de animale spune că are de luat o diferență de 6.700 de lei, bani care i-au fost tăiați dintr-o eroare la APIA. Fermierul spune că știe de alți crescători în situația lui că au de primit chiar și 200 de milioane de lei vechi.
”Eu am 27 de capete de oi din rasa Rațca. Am animalele și în Pachetul 8, cel cu sprijinul pentru rasele în pericol de abandon. Inițial, când a apărut problema mi s-a spus că este de la noi, de la asociație, că nu mi-au trecut 15 oi de rasă pură. Apoi s-a calculat și s-a făcut greșeala, că mi-au tăiat prea mult din sumă. Nici nu cred că se stabilea eroarea dacă nu insistam eu cu telefoane, inclusiv la domnul ministru Petre Daea. Într-un final mi-au făcut decizie de plată pentru banii pe care îi am de luat tocmai pe cerere din 2016. Numai că mi-au făcut decizia și nu mi-au dat banii nici până acum”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro crescătorul de ovine Cosmin Balu.
Supărarea mare a fermierului este că la APIA n-a găsit înțelegere, ci a fost mereu plimbat de la serviciul de plăți la contabilitate, apoi la iar la cei cu plățile, apoi i s-a spus să dea un e-mail în care să spună ce probleme are și va primi răspuns. ”Păi eu am timp de e-mail? De atât vreme trebuiau să îmi plătească și eu să stau după e-mail?! Dacă era situația pe dos și eu le datoram eu banii, din 2016 și până acum eram executat cu totul, plăteam penalități de nu mă vedeam”, este revoltat fermierul.
Situația lui Cosmin Balu este destul de simplă: au fost ceva neclarități atât la cererea sa pe 2017, cât și la cea pe 2016. Dacă la cea de anul trecut, fermierului i s-a plătit, cu întârziere, ce i se cuvenea, acum marea dilemă este când va încasa și restanța pe 2016. ”Astăzi am aflat că am decizie de plată emisă ultima dată pe 10 octombrie. A trecut deja aproape o lună și nici urmă de bani. Culmea este că de la APIA mă întrebau dacă sunt sigur că n-am primit suma și să verific în cont, că sigur mi-au ajuns. Păi eu nu știu ce bani am și ce nu? Dar am verificat, să nu spună că sunt de rea-credință, însă banii tot nu mi i-au plătit și eu nu șțiu ce să mai fac. Dacă lor le apare că-s plătit și nu mai văd eu banii niciodată?”, este temerea fermierului.
Cazul lui Cosmin Balu este o dovadă a dublului standard din sistemul de stat. Un sistem care îi ”arde” pe fermieri cu fiecare ocazie, care îi încarcă cu penalități pentru fiecare zi de întârziere atunci când datorează o sumă oricât de mică. Când, însă, culpa este din birourile înțesate cu funcționari, nimeni nu este vinovat și un sprijin de aproape 1.500 de euro rămas la plată din 2016 întârzie să fie achitat. Fără vreo penalizare pentru stat, cu pierdere și bătăi de cap pentru fermier!