• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘMECHERII pentru TOCAT BANII FERMIERILOR: Al doilea CONSILIER al ministrului PETRE DAEA – PRINS ÎN CARACATIȚA EGIS!

    Marian Buhociu -

    Agrointeligența – agrointel.ro a descoperit că nu doar un consilier personal al ministrului Petre Daea are legături financiare cu Egis România, ci și un al doilea. Este vorba de Florin Ciobanu, care este angajat ca expert de către compania care a primit o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane de euro pentru a-i învăța pe fermieri cum se face o cooperativă. 

    Consilierul lui Daea a fost angajat de Egis România în februarie să fie expert într-un proiect pe fonduri europene, companie care a primit apoi în octombrie un contract de 3,5 milioane de euro de la Ministerul Agriculturii.

    Anunțul privind licitația lansată de Ministerul Agriculturii a fost pe 15 februarie. Cinci zile mai târziu, pe 20 februarie, Egis România a postat pe site că îl alege dintre 13 candidați tocmai pe Florin Ciobanu să fie expert în cadrul unui contract.

    Florin Ciobanu
    Tiberiu Ștef și Florin Ciobanu au ambii relații contractuale cu Egis România. Ambii sunt consilieri personali ai ministrului agriculturii Petre Daea

    Reamintim că Agrointeligența-agrointel.ro a dezvăluit săptămâna trecută faptul că Tiberiu Ștef, unul dintre consilierii personali ai lui Petre Daea, are legături financiare în calitate de partener cu Egis România într-un contract finanțat cu fonduri europene de 2,9 milioane de euro (Vezi articolul: CONSILIERUL MINISTRULUI DAEA, ÎN CÂRDĂȘIE CU FIRMA CARE ”RADE” 3,5 MILIOANE DE EURO DIN BANII FERMIERILOR!)

    Doi consilieri personali ai ministrului Petre Daea au legături de natură financiară cu Egis România, societate desemnată câștigătoarea unui contract de 3,5 milioane de euro tocmai de Ministerul Agriculturii.

    După investigația Agrointeligența – agrointel.ro publicată săptămâna trecută prin care probam legăturile la limita conflictului de interese între Tiberiu Ștef, consilier personal al ministrului Petre Daea, și Egis România, a urmat și reacția ministerului de resort.

    Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a avut o poziție publică legată de aceste informații. În mare, oficialul ministerului condus de Petre Daea invita alte instituții și persoane să verifice contractul cu Egis în condițiile în care banii sunt acordați de minister și nu de alte instituții.

    Reacția secretarului de stat

    Vă redăm declarațiile lui Danuț Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii:

    „Am văzut că este o mare rumoare la nivel public și subiectul s-a rostogolit”.

    „Procedura s-a desfășurat prin sistemul public de achiziții prin urmare a fost deschisă participării tuturor celor care doreau să se implice acolo și să fie prezenți. Orice interferență din momentul în care s-a făcut o asemenea discuție cu o asemenea procedură de achiziții ar fi însemnat să fie vizionară indiferent cum se numește cel care a participat sau nu a participat”.

    „Important este un lucru că s-a făcut această procedură, dacă sunt dubii îi invit pe cei care au dubii să o conteste în sensul de a solicita clarificări dacă sunt lucruri în sensul ăsta”.

    „Dacă cei care au abilitatea de a verifica această procedură consideră că este făcută corect să funcționeze și să meargă mai departe. Dacă nu, să fie clarificat unde a fost defecțiunea. Deci să fie cât se poate de transparent”.

    “Pentru că mi-aș dori, cel puțin eu personal susțin ideea, de a avea servicii pentru sprijinul fermierilor de a se constitui în cooperative de producători”.

    „Simpla împrejurare că a participat o firmă, nici nu mă interesează cum se numește în mod particular, dacă a respectat legea atunci mergem mai departe. Dacă nu a respectat legea, atunci avem o problemă și vă dau tuturor dreptate celor care aveți informații concrete că așa au stat lucrurile. Atunci lucrurile să fie stopate. Să se reia procedura și să se vadă dacă există vreun vinovat. Deci sunt lucruri cât se poate de simple”.

    „Cred că produce rumoare, discuție valoarea achiziției, dar dacă luăm prin comparație alte prociecte asemnătoate privind pregătirea capitalului uman unde sunt sunt mai mult de trei miliarde de euro… Trei miliarde de euro pentru activități de suport!!!”.

    „Singurul lucru pe care vi-l pot promite că îl va face Ministerul Agriculturii și asta am promis-o tuturor celor care câștigă proceduri de achiziție, nu mă interesează numele, este că îi vom monitoriza și ne vom uita foarte atent dacă tot ce s-a scris în caietul acela de sarcini sau ce și-au propus să facă se și întâmplă. Asta este ce putem face noi”.

    “Dincolo de acest aspect legal, nimeni nu-și asumă responsabilitate să intre cu picioarele și să spună că tu nu ești bun. Dar dacă s-a respectat legea și lucrurile sunt în regulă acolo, ne vom pune contribuția, toată energia pentru a vedea că se respectă tot ce este trecut acolo. Asta este tot ce putem face noi din punct de vedere legal”.

    „Și sunt absolut convins că îmrpeună cu toți cei care au întrebări putem să dăm o calitate mai mare cheltuirii banului public. Cei care au informații legate de un anumit subiect sunt invitați să le pună pe tapet, să se facă verificări. Să se știe transparent de către oricine dacă e bine, e rău ce se întâmplă acolo, asta este ce ne propunem”.

    „Nu pleacă nimeni cu banii acasă că nu sunt ai noști, sunt ai comunității. Pe subiectul ăsta este un statement clar, să se facă treabă cu banii aștia, nu să se cheltuiască pe prostii!”.

    Caratița are deja mai multe tentacule

    În ciuda acestor asigurări ale secretarului de stat, Agrointeligența a descoperit că legăturile dintre Egis România și Ministerul Agriculturii nu se limitează la un singur consilier personal al ministrului Daea.

    Mai exact, nu doar Tiberiu Ștef are legături de colaborare cu Egis România într-un contract de 2,9 milioane de euro, ci și Florin Ciobanu care este direct angajat al companiei din funcția de expert. Același Florin Ciobanu este din octombrie 2017 tot consilier personal al ministrului Petre Daea. ”În 10 octombrie ne-am revăzut la Slatina (n.r – cu Petre Daea), era acolo şi Florin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Olt, şi Petre Daea ne-a invitat în echipa lui. Am acceptat amândoi”, declara toamna trecută Tiberiu Ștef pentru Revista „Ferma”.

    Însă, Egis România, într-un alt proiect finanțat cu bani europeni de către Ministerul Fondurilor Europene l-a plătit ca expert pe Florin Ciobanu.

    În comunicările Egis România, Florin Ciobanu figurează ca expert și persoană de contact

    Ales expert pentru un proiect cu fonduri derulat direct de Egis

    Mai exact, în ianuarie 2018, Egis România a primit de la Ministerul Fondurilor Europene un proiect de aproape 13,4 milioane de lei (2,9 milioane de euro). Din această sumă, 11,2 milioane de lei sunt asigurați de o finanțare UE. Data începerii proiectului este 16 ianuarie 2018, iar data finalizării este 15 ianuarie 2021.

    În cadrul acestui proiect, Florin Ciobanu a fost selectat de Dragoș Alexandru, director al Departamentului Agricultură din cadrul companiei Egis România ca expert țintă, așa cum reiese din datele publicate chiar de Egis România. În urma acestei selecții, el a fost plătit să participe la cursuri și pentru alte activități.

    Sursa: www.egis-romania.ro

    Dintre 13 participanți înscriși la concursul susținut de Egis conform normelor europene, doar Florin Ciobanu a fost desemnat ca bun de expert al proiectului. De alfel, Florin Ciobanu are și în fotografiile postate de Egis România de la cursurile acestui proiect.

    Proiectul unde lucrează Ciobanu pentru Egis

    În cadrul acestui proiect, 450 de persoane din județele din Sud-Vestul țării sunt școlite să înceapă afaceri, culmea non-agrocole, iar 54 dintre cursanți vor primi câte 30.000 de euro pentru a-și pune în aplicarea afacerea. Banii destinați acestora sunt prevăzuți în cadrul proiectului Demofin de 3 milioane de euro obținut de Egis România

    Astfel, firma franceză rămâne cu 1,4 milioane de euro, bani pentru a pregăti 450 de persoane să facă afaceri non agricole cu ajutorul femierului Florin Ciobanu.

    Sincronizarea

    Dacă secratarul de stat Alexandru Potor declara că nimeni nu putea fi vizionat în februarie cine va câștiga licitația de 3,5 milioane de euro organizată de Ministerul Agriculturii, un amănunt în aceste legături între consilierii lui Daea și Egis este bine sincronizat.

    Ministerul de resort publică anunțul despre licitație pe SEAP pe 15 februarie, ceea ce înseamnă că la acest caiet de sarcini se lucra de cel puțin o săptămână. Cum Daea este responsanil în licitație, conform anunțului Ministerul Agriculturii, rezultă că dosarul cu anunțul de licitație a trecut și pe la el sau cabinetul său înainte de 20 februarie.

    Pe 20 februarie, Egis România anunță că l-a desemnat expert într-un proiect de consiliere afaceri pe Florin Ciobanu, consilierul personal care are biroul la Cabinetul lui Petre Daea.

    Reacția lui Florin Ciobanu

    Am încercat să-l contactăm pe consilierul ministrului Daea, însă Florin Ciobanu nu a răspuns la niciunul dintre cele două numere de mobil. Acesta nu ne-a răspuns până la acest moment nici la mesajele SMS pe care i le-am trimis. Am fi dorit să ne precizeze, dacă dorea, dacă a avut vreo implicare în licitația câștigată de Egis, dacă a vorbit cu Petre Daea depre licitație și contract și câți bani a luat până în prezent de la compania cu capital francez.

    Florin Ciobanu a ajuns consilier al ministrului Petre Daea după ce s-a remarcat în câteva ieșiri publice din Olt în calitate de președinte al Asociației Tinerilor Fermieri din acest județ. Așa cum ne-au transmis surse din minister și din PSD, Florin Ciobanu a fost sprijinit de Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării, pentru a ajunge în cabinetul lui Petre Daea.

    Florin Ciobanu și soția sa, Mihaela, alături de ministrul Petre Daea și de soția acestuia la un eveniment de familie (foto: Facebook.com)

    Cine l-a făcut expert Egis pe consilierul lui Daea

    Dragoș Alexandru, conform documentului Egis Romania, a fost cel care a semnat desemnarea lui Florin Ciobanu ca și expert. Dragoș Alxandru este și administratorul firmei cu care Egis România s-a asociat în proiectul de 3,5 milioane de euro primit de la Ministerul Agriculturii. Subcontractantul propus de Egis este chiar un angajat al Egis România care întâmplator are o firma cu afaceri de puțin peste 50.000 de lei în ultimul an. Astfel, 9% din cele 3,5 milioane de euro către firma Fidmart Merk SRL din comuna Berceni, județul Ilfov.

    Conform datelor obținute cu ajutorul termene.ro, societatea este deținută de Ana Alexandru. Aministratorul firmei este Dragoș Alexandru. Acesta este, coforrm site-ului Egis Romania, managerul Departamentului Agricol și pentru Dezvoltare Rurală.

    De altfel, Alain Penfentenyo, directorul Egis Romania, a fost împuternicit în cadrul procedurii de licitație să semneze actele și pentru Egis și pentru Fidmart Merk, firmă administrată în acte de Alexandru.

    Mai mult, pentru ca dubiile sa fie și mai mari, subcontractantul propus de Egis este chiar un angajat al Egis România care întâmplator are o firma cu afaceri de puțin peste 50.000 de lei în ultimul an. Astfel, 9% din cele 3,5 milioane de euro către firma Fidmart Merk SRL din comuna Berceni, județul Ilfov.

    Despre contractul dat Egis România

    Egis România trebuie să pregătească timp de 41 de luni de la semnarea contractului minimum 10.000 de fermieri care să realizeze 350 de asociații, dintre care doar 8 chiar să funcționeze pe piață conform legislației.

    Reprezentanților ministerului nici nu le-a fost greu să aleagă câștigătorul, pentru că Egis Romania a fost singura companie care a depus oferte. Și nu a depus oferte pentru un lot sau două din cele șapte loturi regionale ale contractului, ci a depus o ofertă pentru fiecare din cele șapte loturi. Și normal, le-a câștigat pe toate.

    Facem precizarea că am încercat să dialogăm cu reprezentanții Egis România, companie cu capital francez, dar conducerea societății ne-a transmis că datele din contract sunt confidențiale și nu ne pot ajuta cu mai multe informații.

    Egis România este o companie cu capital străin, fiind deținută de cunoscuta companie Egis din Franța.

    Tiberiu Ștef, primul consilier cu legături cu Egis România

    În luna martie, Egis România anunța că a obținut de la Ministerul Fondurilor Europene un proiect de 13,4 milioane de lei (peste 2.9 milioane de euro la cursul de 4,6 lei pentru moneda unică).

    Banii erau acordați în cadrul Porgramului “Start Up Plus”. Partenerul Egis în cadrul acestui proiect de aproape trei milioane de euro era Asociația Agrom-Ro, înregistrată în Sângerogiu de Mureș, județul Mureș.

    Din datele oferite de Ministerul Justiției, minister care administrează baza de date a organizațiilor non-guvernamentale, reiese că Agrom-Ro din Sângeorgiu de Mureș este o organizație care este condusă de un consiliu director. „Conducerea operativă a asociației este realizată de Consiliul Director”, se precizează chiar și pe site-ul asociației. Așa cum reiese din datele obținute de la Ministerului Justiției. Funcția de director este ocupată de la înființare, în 1999, și până acum de Tiberiu Ștef. „Conducerea zilnică a operațiunilor și activității curente este asigurată de director împuternicit în acest sens”, se mai precizează pe site-ul asociației.

    „Eu lucrez la Ministerul Agriculturii. Nu sunt angajat, sunt colaborator și nu am discutat cu ministrul Petre Daea despre contractul atribuit firmei Egis. Eu discut cu ministrul Daea doar despre probleme legate de zona montană. Nu am avut nicio implicare în acordarea acestui contract pentru că eu sunt consilier personal al ministrului”, ne-a transmis Tiberiu Ștef.

    Acesta a recunoscut că a colaborat cu Egis România, dar ne-a precizat că proiectul a fost depus acum doi ani, când el nu lucra la minister. Totodată, Ștef consideră că nu este niciun conflict de interese între faptul că el este consilier la Ministerul Agriculturii, minister care a acordat 3,5 milioane de euro partenerilor săi dintr-un alt program.

    Situație de conflict de interese

    Agrointeligența – agrointel.ro a contactat un specialist în integritate pentru a obține o opinie avizată despre această situație. „Din punctul meu de vedere este o incompatibilitate. În situația descrisă de dumneaveastră, consilierul personal, chiar dacă nu este funcționar public, având statut de personal contractual, așa bănuiesc, este asociat într-un proiect cu o firmă care a câștigat un contract de licitație. Desigur, ultima decizie o va avea inspectorul de integritate care va verifica cazul, el va avea la dispoziție toate actele, și va decide dacă este ceva ilegal”, ne-a transmis expertul.

    Acesta a mai adăugat că și în cazul în care acest raport ar fi admisibil la limita legii, el este unul imoral din punctul său de vedere.

    Banii nu se pierd

    Sumele din cadrul proiectului obținut de Egis România pentru consilierea fermierilor nu se pierd pentru că fac parte din Programul Național de Dezvolare Rurală. Dacă finanțarea ar fi anulată, banii ar putea fi alocați altor proiecte aparent măcar mai utile fermierilor. Reamintim că scopul final pentru care Egis primește 3,5 milioane de euro de la Ministerul Agriculturii este ca peste trei ani să ajute la înființarea și funcționarea conform legii a opt cooperative agricole.

    Egis România nu a dorit să ne ajute cu informații pe parcursul acestei documentări legate de asociarea cu asociația lui Tiberiu Ștef sau despre contractul primit de la Ministerul Agriculturii, motivând că ar fi date confidențiale.

    Notă: Dacă aveți informații suplimentare despre acest caz sau despre un alt subiect ce vizează cheltuirea banului public, vă rugăm să ne scrieți la adresa redactia@agrointel.ro sau să ne sunați la tel. 0744.311.359.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!