Fonduri europeneŞtiri agricole

BUGET DE 426 DE MILIOANE DE EURO pentru TINERII FERMIERI! Cererea de finanțări ESTE MAI MARE!

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit aproximativ 14.200 de solicitări de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, în perioada 2015 – 2018.

Valoarea fondurilor europene nerambursabile solicitate prin submăsura 6.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este de peste 582 de milioane de euro. Până în prezent, AFIR a încheiat cu tinerii fermieri peste 11.000 de contracte de finanțare, în valoare de aproximativ 421 milioane de euro (inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranziție din programarea 2007 – 2013).

“Sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi ai unei exploatații agricole reprezintă una dintre cele mai accesate linii de finanțare din întregul Program. Mă bucur foarte mult că tinerii au solicitat finanțare pentru a demara o investiție în mediul rural deoarece fără reînnoirea generațiilor de agricultori nu vom putea realiza o dezvoltarea durabilă a agriculturii și a zonei rurale din țara noastră. Prin PNDR 2020, tinerii fermieri au avut la dispoziție un buget de peste 426 de milioane de euro, din care AFIR a plătit mai mult de 338 de milioane de euro, până în prezent, sumă insuficientă raportată la nevoia de finanțare a tinerilor fermieri – AFIR a primit solicitări conforme de 582 de milioane de euro. Vom acorda o atenție sporită acestei categorii de beneficiari și după 2020 prin Planul Național Strategic”, a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Solicitările de finanțare depuse online de tinerii fermieri acoperă o varietate de ramuri agricole, cele mai multe fiind pentru sectorul vegetal. Astfel, din totalul cererilor de finanțare depuse, AFIR a primit 4.970 de solicitări pentru investiții în horticultură, 2.790 de cereri pentru culturi de câmp, 1.530 de solicitări pentru culturi mixte, 1.525 de cereri pentru finanțarea de culturi și pentru creșterea animalelor.

De asemenea, tinerii fermieri au solicitat sprijin pentru creșterea bovinelor pentru lapte prin 1.235 de proiecte, dar și pentru 85 de ferme de creștere a bovinelor pentru carne. AFIR a mai primit 708 cereri de finanțare pentru investiții în sectorul apicol, aproximativ 300 de solicitări pentru creșterea ovinelor și a caprinelor și 293 de cereri pentru a finanța ferme mixte de animale. Cele mai puține solicitări de finanțare primite prin sM 6.1 au fost pentru culturi permanente (arbuști și pomi fructiferi), respectiv 37, pentru păsări de curte, 13 cereri, iar pentru viticultură au fost depuse 12 solicitări de finanțare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. ” Prin PNDR 2020, tinerii fermieri au avut la dispoziție un buget de peste 426 de milioane de euro, din care AFIR a plătit mai mult de 338 de milioane de euro, până în prezent” Printr-o logica simpla va rog sa calculati cati bani au mai ranas pentru sM 6.1
  Atunci:
  -daca au mai ramas 88000000 euro de ce in anul 2018 s-au alocat doar 11000000 euro
  -daca acceptam 11000000 alocatie in anul 2018, cat credeti ca se vor aloca in anii 2019 si 2020?

 2. Domnule ADRIAN dak dumnata bagi toti fermieri intro uala si pe ala cu 2h si pe ala 45h normal k ala cu 2 h pune ciusca duce si prumb iute si ia bani.Eu tinar fermier mam intors la tara de la oras am 45h muncesc cu drag pentru un viitor si nu prind banii ca nu seman pepeni ciusca sau usturoi etc nu pot lua bani k ma pui sa dau din urma dak fac mismasuri si vine tinarul copil de la oras cu manikiura facuta si freza care la costat 3zile de munk si seamna morcovi cu ceapa p kre nu le pune ki vine controlu in septembrie sai vada aratura si chitantele taiate la cafea si ia 40mii ce frumos si parfumat.eu la coada vaci trag de tita ei sami iau si eu o masina SH.

 3. DA Mihai ai f mare dreptate subventiile sunt ajutoare sociale, tinerii pleaca din tara pentru un trai mai bun acolo sunt respectate legile , sunt remunerati corect respectati . Aceste subventii au atras ca un magnet tot felul de mafioti ,impostori, profitori parlogari etc care vaneaza beneficiile si subventiile din agricultura fugarind tinerii din mediile rurale. Subventiile sunt bani aruncati pe apa sambetei , bani aruncati fara controale in teren sau criterii stricte . Cand statul isi va da seama va fi prea tarziu iar mafiotii sunt putrezi de bogati . Autoritatile statului sa stea pe teren nu prin birouri , ITMul Apia Afir sa colaboreze intre ele si sa nu acorde bani decat celor care merita.

 4. Astea sunt ajutoare sociale.
  Peste 3 ani probabil 1% vor mai fi tineri fermieri. Intre timp 50% vor pleca in strainatate ss culeaga capsuni sau sa se distreze.
  Vai siamar de agricultura romaneasca.
  In cativa ani toti vor fi angajati la straini . Pentru ca acestia cumpara tot terenul agricol.

Scrie un comentariu