Ştiri agricoleViaţa la ţară

SCANDALOS! PRIMARUL ÎI CERE SĂ ÎȘI DĂRÂME SOLARIILE pentru că NU AU FUNDAȚIE!

Solar de legume

Agricultură pe beton și solarii cu autorizație de construcție și fundație în extravilan! Acestea sunt cerințele primarului din Dorohoi care i-a pus gând rău unui legumicultor care, culmea, de doi ani activează în localitate cu certificat de producător și care a fost de mai multe ori controlat. Într-un final, edilul a găsit soluția pentru a-l ”termina” pe fermier: fără vreun avertisment, i-a trimis legumicultorului o somație prin care îl obligă să își demoleze solariile pe motiv că acestea nu au fundație și autorizație de construcție!

Legumicultorul Iulian Constantin Lionte din Dorohoi, județul Botoșani, a fost de-a dreptul șocat când a primit hârtia de la Primărie. Spune că nimic nu anunța această decizie care, practic, îl distruge ca fermier. Botoșăneanul nu doar că trebuie să își dărâme solariile, dar, în plus, are de achitat și o amendă de 1.000 de lei.

”Sunt din 2016 fără fundație. Plătesc de doi ani la Primărie pentru Atestatul de producător, am avut în fiecare an control din partea juristului și cineva de la Registrul Agricol. Și am declarat începând cu 2017 că dețin solarii la acea adresă. De ce nu mi s-a spus că nu am voie să fac solarii fără autorizație?”, și-a spus păsul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Iulian Constantin Lionte.

Investiția pentru un singur solar dintre cele pe care Primăria i le cere să le demoleze a fost peste 3.000 de euro. Bani la care se adaugă utilajele și o cheltuială suplimentară pe care fermierul a făcut-o pentru a avea energie elictrică și sistem de irigații prin săparea unui puț.

”Am sunat în toată țara și am primit același răspuns: nu trebuie fundație pentru solarii, excepție fac cei care fac proiect pentru fonduri europene. În plus, de la Primărie mi-au zis că nu am voie să fac solarii pe teren arabil în extravilan”, explicat fermierul.

Somatie amenda solare fara fundatie

În ciuda explicațiilor pe care legumicultorul a încercat să le ofere autorităților, acestea au rămas de neînduplecat și i-au adus la cunoștință că trebuie să își distrugă spațiile protejate. ”Am explicat primarului, arhitectului și domnului de la Urbanistică faptul că structurile necesită înlocuirea foliei în permanență și mutarea după caz atunci când pământul nu mai este roditor. În cazul autorizării mi s-a spun că atunci când vreau să îl mut îmi va trebui autorizație de demolare”, a mai spus fermierul.

Problema fermierului din Botoșani nu este singulară, iar legea nu este deloc în favoarea producătorilor agricoli care cad victimele sistemului. ”Chiar acum 10 minute am povestit cu cineva care are solarii cu flori și a primit și el 1.000 de lei amendă și stoparea lucrărilor până la obținerea autorizației. Omul a studiat legea și există. Eu am solariile pe piloni de beton, dar mi-a zis că la el vecinul a făcut circ la autorități că îl deranja, era invidios că tipului îi merge bine”, a scris alt fermier pa pagina de Facebook.

Legea nu este în favoarea fermierilor și permite abuzurile

Legea în baza căreia fermierul cu solare este somat de Primărie este una care creează mari probleme micilor producători de legume. Practic, este la latitudinea autorităților locale dacă vor să pună bețe în roate fermierului.

Legal, există o chichiță legală prin care primarii pot să șicaneze fermierii. Practic, sunt cazuri izolate în care edilii chiar aleg să profite de acestă ”portiță” legală. Astfel, în Legea 50/1991 în forma actualizată, solariile de legume pot fi încadrate la construcții provizorii ce necesită autorizație de construcție. Astfel, la art. 3, alin (1), litera h apare obligativitatea autorizației de construcție pentru ”h) lucrări de construcții cu caracter provizoriu: chioșcuri, tonete, cabine, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame, copertine și pergole situate pe căile și spațiile publice, anexe gospodărești, precum și anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilan”.

Fermierii contrazic însă legislația și spun că dacă ar exista bunăvoință, solariile pot fi încadrate la construcții mobile demontabile pentru care nu este nevoie de autorizație de construcție sau de fundație.

Ce spune juristul

”Legea interpretează un solari drept “construcție provizorie”, indiferent de fundație iar pentru o construcție de acest gen este nevoie de autorizare. Inspectorii Primăriei pot sau nu să vă creeze probleme, după bunul lor plac și obiceiul locului. Cel mai bine este să mergeți la Biroul de Urbanism al Primăriei și să solicitați un Certificat de Urbanism care se obține fără niciun cost din partea dvs. Astfel veți afla dacă se cere sau nu autorizație de construire, în urbea dumneavoastră pentru un solar”, spune un expert judiciar
pe site-ul www.avcatnet.ro.

Mai mult, în cazul de la Dorohoi, rămâne întrebarea: de ce până acum solariile lui Iulian Constantin Lionte n-au avut nevoie de autorizație și acum, după doi ani de când fermierul activează în piață, fără vreun avertisment, este obligat să își demoleze spațiile protejate?


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


21 comentarii

 1. Buna ziua eu recomand ca primarul din dorohoi sa sune la Galati in comuna Matca unde sunt construiti peste 1500 h de sera si sa intrebe cati au autorizatie de constructie

 2. Buna ziua eu recomand ca primarul din dorohoi sa sune la Galati in comuna Matca unde sunt construiti peste 1500 h de sera si sa intrebe cati au autorizatie de constructie

 3. De aceea va cere sa faceti fundatie pentru ca orice constructie cu fundatie trebuie autorizata.
  Daca trebuie autorizate solariile, atunci ar trebui sa se ceara autorizatie si pentru foliile de protectie a masinilor, a carucioarelor de copii si orice ocupa o suprafata de teren provizoriu, eventual si pentru umbrelele celor care stationeaza in ploaie.

  1. Trebuia sa cotizeze la o manastire, ca sa-l puna pe primar si acolitii lui la Psaltire. Se linisteau imediat si problemele care urmau pentru ei nu le-ar mai da ragaz sa distruga vietile altora !

 4. Din pacate in Romania legile se fac dupa ureche si cu dedicatie. Probabli nu a dat spaga sau ceva similar, doar e Romania. Din pacate ostilitatea asta extrema fata de start-ups di small business a dus la depopularea Romaniei. Primarul din poveste este un contribuabil la distrugerea natiunii, o veriga mica dar eficienta care sa distruga sistematic natiunea mai rau decat a putut razboiul mondial. Sper ca schimbarea va veni inainte sa fie mult prea tarziu…

 5. Dragilor v, eu nu cred ca nu exista un dram de vina si de o parte si de alta . In primul rand , nu reiese de nicaieri ca sa obtinut o autorizatie de FUNCTIONARE in baza unui plan semnat de un inginer de structuri . Aia de la primarie cand i-au dat autorizatia de functionare i-au dat=o in baza unui ciubuc iar proprietarul serei stie asta

 6. Agrointeligenta ca asa va numiti de ce nu depasiti nivelul de site si nu va implicati activ avand specialisti in domeniu, ca toate aceste aberatii si abuzuri cand se intampla accidental din cauza unui “ales” ca individ, dar fara creier sau cu interese ostile dovedite …. si de echipa “tehnica” din jurul sau, sa nu creeze probleme reale unui gospodar care tot ce are, este investitia si munca in natura ..pentru a trai si el si familia sa pe pamanturile sale si de a produce hrana naturala si pentru acel alogen ales…care ..are functie dar nu cunoaste si munca .. si ca natural nu creste din beton sau fundatie …de beton vreodata .. plantele si legumele sunt si cresc din pamant ..de cand e planeta asta naturala ..nu cu imbecilismul modern si aberatiile unor alogeni de la partide sau UE care stau in birouri… Daca noi romanii nu ne aparam intre noi si specialistii nu sunt solidari cu producatorii ….la ce mai sunt specialisti….diploma si ca pleaca in alta tara…sa se duca. Romania exista pentru ca romanii au trait si muncit aici aceste pamanturi natural iubindu-le , plangand, murind pentru ele…sa existe..nu pentru o diploma sau bani…pentru familie, neam , tara de mii de ani ..oameni normali si sanatosi la minte si la trup, muncind constient si asumat in ritm cu anotimpurile . UE vrea teritoriu fara populatie si o face prin toate metodele si mijloacele profitand si sustinad alogeni coruptibi usor …ce sunt real vai de creierii lor …. faptele o dovedesc, dar au diplome si functii. Ori ne aparam impreuna ori … ei reusesc . Destrama si condu .. sau unirea face natiunea puternica .Analizati obiectiv cauze-efecte -scopuri si invers ..

  1. Bună ziua!

   Noi suntem un siste de știri agricole, jurnaliști de profesie care ne implicăm în măsura puterilor și priceperii noastre. Faptul că semnalăm astfel de abuzuri sperăm să trezească și interesul asociațiilor de fermieri care sunt subvenționate de la bugetul de stat pentru a reprezenta interesele și pentru a apăra drepturile fermierilor. Dacă fiecare și-ar face treaba pentru care își primește salariul, nu am mai fi în situația acestor abuzuri. Vă putem indica cel puțin 5 organizații pe fermieri exclusiv pe sectorul vegetal și legume care ar putea lua atitudine, care au juriști și care ar putea să intervină…

   Cele bune!

 7. Legea 50/1991 mai contine si urmatorul articol 31:
  “Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei” .
  Deci probabil daca aveti dovezi ( documente sau poate chiar martori) ca ati finalizat solarul cu 3 ani inaintea emiterii acestei amenzi, atunci ramaneti cu solarul si se anuleaza si amenda.

  1. Bună ziua!

   Citiți, vă rugăm, cu atenție articolul. Solariile sunt montate în acel loc din 2017, producătorul are certificat de la Primărie de doi ani și a avut controale, deci autoritățile locale știu exact când și cum și-a ridicat spațiile protejate.

   Cele bune!

 8. Prin ce lege este definita constructia in Romania? Atentie Legea 50 nu defineste ce inseamna o constructie. Solarul nu se incadreaza in art. mentionat din L.50.

  1. Bună ziua!

   Sancțiunea aplicată fermierului din Dorohoi este emisă în baza Legii 50/1991, interpretată de Departamentul în Urbanism al Primăriei în care se arată că solariile sunt încadrate de ei la ”construcții provizorii”. Am solicitat un punct de vedere oficial în acest sens și așteptăm să îl primim pentru a vedea concret justificarea specialiștilor botoșăneni. Deloc surprinzător, fiind vineri, la Primărie nu e este nimeni azi prezent, toată lumea este ”pe teren”, inclusiv domnul primar.

   Cele bune!

 9. Asa ne trebuie pentru ca am votat doar tampiti si semi-analfabeti . Si am facut asta de la revolutie si pana astazi , asa cum spune si Gabriel . Acum este practic imposibil sa mai scapam de ei . Primarul este deranjat de faptul ca are omul succes . Ar putea sa il ajute sa isi obtina autorizatiile necesare . Ceva de genul : mai nea Caisa , uite legea aici , nu esti legal , iti dau x luni sa rezolvi cu actele , uite poti face asta , asta si asta . Pana la urma pentru asta s-a facut primar , sa ajute comunitatea si nu ca sa le dea in cap la oamenii care au mai mult ca el . Ciuda asta la romani este bola cronica .

  1. Solicitati un punct de vedere si de la Inspectoratul de Stat in Constructii, cel mai probabil va fi un raspuns favorabil fermierului, respectiv ca ridicarea unui solariu fara fundatie nu intra sub incidenta legii 50.

 10. in ’91 si dupa nu i-au votat tot ei, cu sapte maini ! acum s-o ia la-la** ca asa este “cand iliescu apare, soarele rasare” ! au votat trandafir, acum se kaka spini !

Scrie un comentariu