• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Flori și arbuști care au nevoie de tăieri după înflorire

    Violina Gorcinschi -

    Flori și arbuști care se taie după înflorire – recomandări. Categorie de plante care beneficiază de pe urma tăierilor de după înflorire. În acest articol găsiți recomandări privind tăierea florilor de pe plante după ofilire.

    De la jumătatea verii, florile din grădină încep deja să se ofilească. Întrebarea e: care dintre ele se taie după înflorit sau nu. Pentru unele plante, este foarte benefic, stimulând vigurozitatea și înflorirea, în schimb pentru altele este dăunător. Cunoașterea regulilor de îngrijire pentru fiecare este extrem de importantă pentru o grădină frumoasă și parfumată.

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Căldărușa

    Această floare în formă de clopot se reproduce bine prin auto-însămânțare, dar semințele produc hibrizi mici, de o culoare mixtă de neînțeles. Dacă se urmărește păstrarea caracteristicilor varietale și calitățile decorative ale plantei, se taie tulpinile de flori imediat după ce se ofilesc.

    Tulpinile obosite se elimină de la bază pentru a împiedica planta să risipească energie pentru formarea semințelor. Frunzele nu se ating – acestea continuă să hrănească rădăcinile și își păstrează proprietățile decorative.

    Citește și: Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară

    Weigela (foto: arborvalleynursery.com)

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Weigela

    Imediat după ce s-a oprit înflorirea, lăstarii care aveau flori se taie cu aproximativ o treime din lungimea lor. Acest lucru va stimula creșterea nouă și poate duce la înflorirea repetată la sfârșitul verii.

    De asemenea, se recomandă rărirea coroanei dense. Ramurile care cresc în interiorul tufișului sau care se încrucișează se îndepărtează – acest lucru va îmbunătăți circulația aerului și va reduce riscul de boli.

    Ramurile vechi și slabe la pământ se taie, în special pe cele care înfloresc doar în vârf, și se formează tufișul dorit, urmând stilul peisagistic potrivit.

    Nu se taie, însă, mai mult de o treime din lăstari într-un singur sezon, pentru a nu slăbi planta. După tăiere, se recomandă adăugarea de îngrășăminte cu potasiu și fosfor și infuzie de lumânărică (1:10) pentru a susține creșterea noilor lăstari și a pregăti tufa pentru reînflorire.

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Hortensia

    Tăierea de vară a hortensiilor după înflorire depinde de tipul lor, deoarece diferite soiuri formează muguri de flori fie pe lăstari vechi, fie pe lăstari noi.

    Hortensiile arborescente și paniculate înfloresc pe lăstarii anului curent. Tufișurile acestor specii sunt tăiate în siguranță după înflorire, îndepărtând toate inflorescențele decolorate.

    Cu toate acestea, hortensia cu frunze mari, hortensia zimțată, hortensia țepoasă, hortensia cu frunze de stejar, hortensia pețiolată și hortensia lui Sargent înfloresc pe lăstarii de anul trecut, așa că sunt tăiate primăvara în perioada de umflare a mugurilor – acest lucru va permite tăierile cu atenție, fără atingrea mugurilor. În caz contrar, hortensia nu va înflori.

    Delphinium (foto: gardenersworld.com)

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Delphinium/Nemțișor

    Nemțișorul este tăiat de mai multe ori pe parcursul sezonului:

    Cu o tăiere adecvată, delphiniumul poate înflori din nou în timpul sezonului. Al doilea val este de obicei mai puțin luxuriant, dar totuși spectaculos.

    Înflorirea repetată slăbește cultura, așa că unii iubitori de flori încearcă să o prevină și să îndepărteze lăstarii noi într-un stadiu incipient.

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Iriși

    Florile de iris decolorate trebuie îndepărtate imediat după înflorire, astfel încât stratul de flori să nu arate dezordonat.

    Pedunculii sunt tăiați la o înălțime de aproximativ 2,5-4 cm de sol.
    De asemenea, se îndepărtează frunzele uscate, îngălbenite și deteriorate. Frunzișul verde nu trebuie atins pentru că hrănește îon continuare rădăcinile și va decora patul de flori până la sfârșitul toamnei.

    Cu o nutriție bună și o îngrijire atentă, unele specii de iriși (de exemplu, cei cu barbă) pot înflori din nou la sfârșitul sezonului.

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Lavandă

    Lavanda adoră să fie „tăiată” – această procedură stimulează înflorirea și accelerează creșterea tufei.

    Când majoritatea lăstarilor au înflorit deja, tulpinile florale sunt tăiate și ramurile sunt scurtate cu 5-7 cm – în regiunile calde, acest lucru poate provoca un al doilea val de înflorire.

    În plus, o astfel de lucrare ajută la formarea unei forme compacte a tufișului și îmbunătățește circulația aerului în acesta, reducând riscul de boli fungice.

    Tăierea repetată se efectuează la sfârșitul sezonului, îndepărtând aproape toți lăstarii, lăsând doar câțiva dintre cei mai puternici.

    Tăierea se realizează pe vreme uscată și însorită – acest lucru ajută la vindecarea mai rapidă a tăieturilor.

    Tăierea bujorilor (foto: thespruce.com)

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Bujori

    Florile de bujor ofilite și tulpinile de flori cu petale căzute se îndepărtează imediat după înflorire, astfel încât tufa să nu-și dea puterea semințelor care coc.

    Tulpinile florale sunt tăiate la 10-15 cm adâncime în tufă, până la prima frunză mare.

    Frunzele de bujor, ca și cele ale irișilor, nu sunt atinse – decorează stratul de flori până în toamnă.

    În timpul sezonului, se taie doar frunzișul care prezintă semne de infecții fungice sau de altă natură.

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Trandafiri

    Vara, toate tufele de trandafiri se taie, dar variază pentru diferite specii:

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Liliac

    După ce liliacul a înflorit, inflorescențele ofilite se elimină, tăindu-se deasupra primei perechi de frunze, fără a deteriora lăstarii laterali – vor produce flori anul viitor. Lăstarii subțiri și lăstarii de rădăcină care îngroașă coroana sunt, de asemenea, tăiați.

    Citește și: Aspirina pentru legume și flori. Cum să folosești acest medicament în grădină

    Formarea completă a tufișului este lăsată până în toamnă sau la începutul primăverii.

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Spiraea/Cucuniță

    Cucunițele care înfloresc vara încep să formeze semințe imediat după înflorire. Pentru a împiedica tufa să-și irosească energia în acest sens, acestea ar trebui tăiate imediat după ce inflorescențele s-au estompat.

    Ramurile vechi, bolnave și cele îngroșate ar trebui, de asemenea, îndepărtate. Acest lucru va ajuta la menținerea efectului decorativ și a sănătății tufișului.

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Forsythia

    Forsythia are nevoie de tăieri de mai multe ori:

    Lămâiță (foto: Wikipedia)

    Flori și arbuști care se taie după înflorire. Lămâița

    După înflorire, de la planta de lămâiță se taie următoare:

    – inflorescențe ofilite;
    – lăstari uscați și deteriorați;
    – ramuri cu semne de boală;
    – tulpini care ies dincolo de coroana tufișului.

    După îndepărtarea ramurilor groase, tăieturile sunt tratate cu cărbune zdrobit.


    Te-ar mai putea interesa

    Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri Ilie Ursu a dat startul celui de-al doilea ciclu de producție la tomate: ”Am vândut până acum 20 de tone” Care sunt cei mai performanți hibrizi de castraveți pentru cultura de solar?

    Ultimele știri

    Motorină subvenționată cu 50% pentru fermierii care irigă! Anunțul făcut de ministrul Florin Barbu Flori și arbuști care au nevoie de tăieri după înflorire Copil pierdut în lanul de porumb. Dispariția unei fetițe a alertat autoritățile