Culturi profitabileŞtiri agricoleUtilaje și tehnologii

Merry Berry, cea mai mare plantație de afini bio din România, și-a asigurat producția cu sistemul de irigații de la Netafim

Plantati de afini Romania Merry Berry

Merry Berry este cea mai mare plantație de afini bio din România. Situată în satul Mija, comuna I.L.Caragiale din Dâmbovița, investiția este una care crește de la an la an. Dacă acum sunt peste 100 de hectare plantate cu afin, este în plan dublarea suprafeței. Pentru o eficiență maximă a plantației, la Merry Berry s-a investit într-un sistem de irigații care să asigure  producția de fructe indiferent de aportul de apă din precipitații.

La Merry Berry s-a plantat o suprafață de peste 100 de hectare de afini, iar anul viitor sunt în plan încă 100 de hectare, ținta fiind atingerea unei producții anuale de peste 1.500 de tone de afine începând cu anul 2020. Recoltarea fructelor se va face an de an în lunile iunie, iulie și august, iar capacitatea de stocare de la Merry Berry este de 2.500 de metri pătrați, incluzând o mașină automată de sortat de înaltă performanță și trei camere de răcire.

Pentru o producție bună indiferent de condițiile legate de precipitațiile dintr-un an, la Merry Berry s-a investit într-un sistem de irigații care să deservească întreaga plantație. Acest sistem este unul implementat de către compania Netafim și permite nu numai irigarea culturii de afin, ci și fertirigarea. În plus, sistemul este foarte ușor de operat și poate fi controlat de către o singură persoană direct de pe telefon, calculator sau tabletă.

”Colaborarea cu Netafim a început în anul 2016 cu partea de proiectare, iar apoi partea de implementare a tuturor proiectelor pe care noi le avem pe parte de irigare și de fertirigare. Sistemul oferit de cei de la Netafim este foarte avansat, ceea ce ne conferă foarte multe avantaje prin faptul că putem seta programe de irigare, cantități de apă pe care să le dăm, perioade de udare. O plantație de afin nu ar putea supraviețui fără un sistem de irigare și de fertirigare”, a declarat Mădălin Slav, Expert inginer horticultor în cadrul Merry Berry din Mija, Dâmbovița.

Mai multe informații despre sistemul de irigații la plantația de afini am primit din partea specialiștilor Netafim.

”Netafim este o corporație la nivel internațional, cu o prezență în peste 110 țări și peste 4.000 de angajați. La ora actuală ne aflăm într-o plantație cu peste 110 hectare, modulele sunt divizate pe câte 20-25 de hectare, sunt deja implementate 5 proiecte, toate sistemele comunică în Cloud, și mai departe fermierul reușește să își controleze foarte bine cultura. Netafim are soluțiile pe care le oferă fermierilor care doresc să crească cultura de afin. Și la ce mă refer când spun soluții? Mă refer la soluții de irigare automatizate, soluții de fertilizare care pot controla solul și pot controla, bineînțeles, totodată și apa. Toate proiectele au higher solution, ceea ce numim noi automatizare la cel mai înalt nivel”, a explicat Bogdan Zainea, Manager Netafim România.

Sistemul de irigații pentru plantația de fructe de pădure ne-a fost prezentat de Bogdan Herțeg, director zonal Netafim România. ”O cameră de irigații ce deservește 22 de hectare pentru cultura de afin. În acest proiect avem trei puțuri forate. Apa este acumulată într-un bazin de stocare de o capacitate de 4.000 de metri cubi. Avem un sistem de filtrare disc, este un sistem automatizat care ne oferă o filtrare extraordinar de bună. Ele filtrează și se curăță în mod automat.  Tabloul electric deservește toată camera de control. Camera de control este prevăzută cu sistemul automatizat NMC Pro de control al irigațiilor împreună cu sistemul de fertirigare, cu trei canale de fertilizanți și unul de acid. Pe lângă acesta avem și controlerul EC și PH, foarte important pentru cultura afinului. Opțional, Netafim România poate dota camera de control cu NMC Air. NMC Air poate fi accesat de pe un telefon mobil sau de pe laptop”, ne-a declarat Bogdan Herțeg, director zonal Netafim România.

Un aspect important pentru cultura de fructe de pădure este pH-ului solului, iar aici problema a fost rezolvată tot cu ajutorul sistemului de irigații de la Netafim. ”Cultura afinului are nevoie de un pH favorabil, un pH de 5-5,5 și cu ajutorul echipamentelor noastre de irigare și fertilizare putem regla acest pH”, a explicat Bogdan Zainea de la Netafim.

Investiția în sistemul de irigații a dat roade la Merry Berry, producția finală de afine fiind una care face plantația să fie profitabilă. ”Noi putem să ținem în plantație, să controlăm pH-ul atât al apei, cât și al soluției solului astfel încât să conferim plantei un mediu, să zic așa, optim de dezvoltare. Ne așteptăm peste doi ani să producem undeva la o tonă și jumătate pe hectar, urmând ca până în anul 7 de la plantare să crească până undeva la 10-15 tone pe hectar”, ne-a precizat inginerul Mădălin Slav.

Pentru mai multe detalii despre sistemele de irigații de la Netafim, dar și informații legate de costul acestora, accesați www.netafim.com.ro sau sunați la numărul de telefon pentru contact – 021.318.69.90


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Sunt un locuitor din comuna respectivă și cred că este cea mai mare și de viitor investiție din tot judetul ,iar despre iarba dintre ronduri să știți că este cosita cu freza montata pe tractor și cositori manuale,in rest multă sănătate investitorilor,inginerilor și tuturor angajaților

 2. Este bine ca se fac investitii serioase in plantatii pomicole moderne, dar eu vad o mare provocare in cazul de fata, atat tehnologică, cat si comercială. Tehnologic, sper sa fi zonat foarte bine cultura si parametrii initiali ai factorilor ecopedologici sa fie foarte favorabili, iar tehnologia de infiintarea sa se fi executat corect, altfel va fi foarte dificil de corectat parametrii fizico-chimici la nivel radicular, mai ales in conditii de ,,bio,,. Foarte importantă va fi si calitatea apei de irigat, altfel usor se schimba in rau caracteristicile substratului radicular.
  Comercial, e si mai mare provocarea, deoarece e foarte greu sa culegi fructele manual de pe asa mare suprafata, singura solutie fiind culesul mecanizare, conditii in care piata trebuie sa accepte astfel de fructe si sa poata absorbi astfel de cantităti mari intr-un timp relativ scurt. Astfel de model e de succes în SUS, dar în Europa inca nu este dezvoltat un astfel de comert. In Europa inca ,,se pigulesc,, afinele din caserole mici de 125 gr, in schimb in SUA, afinele culese mecanizat merg pe un circuit comercial rapid la ambalaje mai mari, 1-2 kg si sunt savurate de consumatori ,, cu pumnul,,.

 3. Spațiile dintre rânduri par erbicidate. Să nu spuneți că există și erbicide „bio”! Și nu cred că e cea mai mare, exista una lângă Lugoj (la Oloșag/Găvojdia) care are și mai mari suprafețe plantate cu afin, sistem „bio” (se vorbește de 800 ha, nu cunosc sistemul de irigații).

  1. @Ion : gugaleste putin si o sa gasesti sute de fertilizanti si biostimulatori certificati bio . Aceeiai fertilizanti folositi in culturi hidroponice bio . Aciditatea se poate controla cu astfel de produse (acizi humici mai ales ) . Inainte sa sarim ca arsi , ar trebui sa stim despre ce vorbim domnule ION .
   Problema care o vad la aceasta plantatie este forta de munca pentru recioltare , culesul se intinde pe o perioada destul de lunga si este nevoie de mana de lucru constanta si numeroasa . Poate o solutie ar fi penitenciarul din IL Caragiale si cel din Targsor sau poate vor recurge la recoltarea mecanica cu o masina folosita pe plantatiile similare din SUA .

  2. Din acest exemplu poate se molipsesc si pisalogii, plangaretii care intind mana la stat ,,seceta mare, vrem bani compensare”. Cea mai buna amortizare este simplu – irigare!

Scrie un comentariu