• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale la ovine. Medicii veterinari fac inventarul animalelor până pe 30 noiembrie

    Ramona Dascălu -

    Oierii sunt în alertă! Crescătorii de ovine au luat legătura cu reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro pentru a ne semnala situația cu care se confruntă și despre care fermierii spun că nu au primit nicio informare oficială. Astfel, la acest moment, efectivele de ovine și nu numai sunt inventariate și verificate, controlul fiind unul extins și la celelalte specii.

    „Acum fac ei inventarierea la animale? Eu le-am spus să îmi trimită în scris pentru că animalele mele în ianuarie trebuie să fete, deci mai e o lună și jumătate și animalele mele încep să fete, și eu nu pot să îmi îngrămădesc oile acum ca să le facă inventarierea. Eu nu-i las să intre în curte până nu îmi trimit în scris. Dacă e ordin de la minister, nicio problemă, asta e, dar să vedem cine se face răspunzător. Aici este o problemă foarte gravă. Cine se face răspunzător dacă mie îmi stârpesc animalele la vreme asta acum? De ce nu s-a făcut până acum? Acum încearcă ei să aducă lucrurile la normalitate? Oile au fost inventariate ultima dată acum în toamnă când le-au făcut vaccinurile”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, oierul Dan Petrescu din județul Argeș.

    Mai mult decât atât, crescătorul din Argeș spune că mai nou fermierii sunt obligați de către medicii veterinari concesionari să facă cereri pentru scoaterea animalelor care nu mai sunt din exploatații.

    „Medicii veterinari au început o acțiune acum, cred că prin toată țara, pentru identificarea și radierea animalelor ce nu mai sunt în exploatație. Lucrul ăsta s-a făcut până acum de către noi fermierii, noi făceam cererea și ne puteau să le scoatem din exploatație. Eu mă întreb așa: deci, animale care nu mai existau în explotație de ani de zile, de ce încă mai existau la ei? De ce atunci când au venit la vaccinări și au văzut că nu mai sunt nu le-au radiat? Cum au primit bani pentru subenții și vaccinări și animalele nu mai erau de ani de zile? De ce ne obligă acum pe noi să facem cereri?

    Eu le-am făcut cerere dinainte de vaccinuri ca să îmi scoată animalele și nu mi le-a scos. Au venit la vaccinare, mi-au făcut vaccinarea pe toate animalele, inclusiv pe alea pe care nu le-au găsit. Eu am probă pe chestia asta. În sistem înviază și se omoară animalele după placul lor, este un lucru necontrolabil”, a mai spus Dan Petrescu.

    Agrointeligența – www.agrointel.ro a luat legătura cu unul dintre cei mai apreciați medici veterinari din România, dr. Corneliu Taloș Colegiul Medicilor Veterinari CMV Maramureş. Specialistul ne-a confirmat că la acest moment este în derulare un veritabil recensământ general al animalelor domestice. ”Prin ordin venit de la ANSVSA, toți medicii veterinari au obligația de a verifica animalele”.

    ”La această oră se face inventarul animalelor, facem inspecții în exploatații și asta incubă și inventarierea: câte oi sunt, dacă au numere matricole, dacă corespund cu ceea ce e în baza de date. Și se face o regularizare a tuturor animalelor de rentă din gospodării și ferme. Crescătorii nu trebuie să se deplaseze cu cereri, merge doctorul la el pentru a număra și verifica efectivul”, ne-a spus dr. Taloș.

    Medicul care se implică activ în toate demersurile Colegiului Medicilor Veterinari din România spune că la acest moment se pune în aplicare un ordin venit de la ANSVSA pentru toate circumscripțiile. ”Noi nu putem să facem decât ceea ce a dispus ANSVSA, iar autoritatea a dispus ăprin ordin să facem inteventarierea animalelor. Noi nu avem ce face și acum este vorba și despre prevenirea unor boli precum pesta micilor rumegătoare. Se completează o fișă specială pentru pesta micilor rumegătoare, exact ca la pesta porcină sau la scrapie”, a explicat medicul veterinar care sunt aspectele la care se dă o atenție suplimentară la acest control.

    Efortul medicilor veterinari este unul susținut și ei se bazează pe colaborarea fermierilor întrucât termenul pentru finalizarea acestui recensământ este de numai o lună. ”Lumea lucrează de zor. Ne trebuiau măcar două luni și ANSVSA a dispus numai de la 1 noiembrie, iar la 30 noiembrie noi trebuie să încheiem inventarierea. Avem o lună la dispoziție, mă sună colegii în disperare să facem ceva să prelungească Autoritatea aceste termen foarte strâns, mai ales că acum s-a stricat și vremea, animalele sunt încă la pășunat în multe județe, sunt localități de munte…Să vedem dacă găsim înțelegere, numai că aceste chestiuni trebuie să respecte și Regulamentele Europene. Trebuia această inspecție să înceapă din 1 septembrie și terminată până la 30 noiembrie. Deci munca pe care noi trebuia să o facem în trei luni, acum trebuie să o facem într-o lună. Anul trecut, inspecția aceasta nu s-a făcut în toamnă, ci în primăvară”, a mai spus dr. Corneliu Taloș.

    Temerea oierilor privind starea animalelor gestante este avută în vedere de medicii veterinari. Dr. Taloș arată că au existat discuții în acest sens și se acționează cu mare grijă pentru a nu exista probleme în efectivele de oi gestante. ”Acum oile nu sunt așa avansate în gestație și dacă se lucrează cu simțul măsurii și se colaborează bine cu medicul veterinar, nu vor fi probleme”, este convingerea dr. Cornel Taloș.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”