• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Picătura de speranță: Unde și cât a plouat în fermele din România

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Fermierii au primit o picătură de speranță! În această dimineață, în mai multe județe ale țării, agricultorii s-au bucurat de o mult-așteptată ploaie. De fapt, de o ploicică. În cele mai multe cazuri, stropii căzuți la primele ore nu s-au transformat în ploaia necesară culturilor. Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au discutat cu mai mulți fermieri din diferite părți ale țării și vă spunem unde și cât a plouat.

  La Ilfov a plouat, dar nu destul

  O ploaie mai consistentă a căzut în această dimineață în fermele din jurul Capitalei. În județul Ilfov, fermierul Ilie Dan ne-a declarat în jurul prânzului că precipitațiile pe care le-a măsurat nu se apropie de necesarul pentru culturile de toamnă.

  ”A plouat azi-noapte 13 litri pe Voluntari, iar acolo unde avem terenul a dat 9 litri. Dar e puțin pentru grâu, care totuși e la 3-4 centimetri semănat, nu ajunge apa respectivă”, ne-a declarat Ilie Dan. Fermierul ne-a mărturisit că are grâul răsărit parțial: ”Din 170 de hectare semănate, doar 45 de hectare au răsărit. La rapiță, din 215 hectare, vreo 140 sunt așa la 20-25 de plante, între 3 și 6 frunze, iar cealaltă e răsărită foarte prost, în jur de 10 plante pe metru pătrat. O lăsăm să vedem ce o să se întâmple, dar mai mult ca sigur cred că o să întoarcem rapița și în primăvară punem acolo floarea-soarelui sau altceva”.

  A picurat și în județul Neamț 

  În Moldova, în județul Neamț, la ferma TCE 3 Brazi, inginerul Vasile Iacob se luptă, de asemenea, cu seceta. Fermier cu experiență, agricultorul și-a adaptat tehnologiile agricole la problemele legate de deficitul de precipitații. ”A plouat 7 litri și s-a oprit. Am mers în câmp și numai vreo doi centimetri s-a umezit solul. Insuficient. Șanse de răsărire pentru culturile din toamnă nu sunt deocamdată. Cele mai mari probleme le avem cu rapița, la noi în zonă n-a răsărit și mă pot declara inspirat că am luat decizia să nu punem rapiță în această toamnă”, ne-a declarat inginerul Iacob care speră că ploaia va reveni mai consistent în cursul zilei de astăzi, poate mâine. Din terenurile semănate cu păioase, cel mai mulțumit este de o suprafață unde răsărirea este în procent de 80%, dar unde semănatul s-a făcut imediat după recoltarea culturii de soia și, folosindu-se un echipament de la Horsch, s-a semănat direct în miriște.

  În Banat, Dan Herțeg a întors deja o parte din rapiță

  În partea Banatului, în ferma lui Dan Herțeg a ajuns numai vestea despre ploaie. Fermierul arădean n-a mai avut parte de precipitații din august: ”Aici nu plouă și nu a mai plouat de la sfârșitul lunii august, adică de aproape trei luni, când au fost 11-12 litri”.

  Dan Herțeg își monitorizează atent culturile, iar din acestea grâul a răsărit pe circa 150-200 de hectare: ”La rapiță mi-au rămas 268 de hectare pentru că 532 de hectare am întors deja”.

  În Constanța n-a mai plouat de patru luni

  În județul Constanța, inginerul Dumitru Manole de la Amzacea așteaptă ploi. Cerul este plin de nori dar stropii se încăpățânează să nu cadă pe țărâna ce suferă acut de secetă. ”Așteptăm să plouă, dar nu plouă. E înorat, e rece, sunt 7 grade Celsius, nu are cum să plouă. Nu a mai plouat de 4 luni de zile și la mine nu a răsărit nimic. Nu au cum să răsară culturile dacă nu a plouat”, ne-a declarat, mâhnit, administratorul de la First Farms.

  Pe Facebook, pe grupul oficial al Agrointeligența, fermierii au răspuns unei întrebări legate de starea vremii. Iată care au fost câteva dintre răspunsurile primite:

  Alin Manu: Giurgiu, localitatea Cărpenișu – 10 litri și înca mai pică

  Mihăiță Lavaz: Teleroman, localitatea Turnu Măgurele – soare

  Daniel Florici: Iași, localitatea Târgu Frumos – 2 mm

  Nicoleta Platon: Vaslui – 1 litru

  Ionescu-Malancus Marius: Dâmbovița, localitatea Ciocănești – 7 litri

  Marius Coc: Mureș, localitatea Luduș – soare

  Cerasica Lizuca: Dolj – dimineața ceață, ziua soare și cald

  Nica Daniel: Călărași, localitatea Unirea- înorat, vânt și 0,1 litri/mp

  Monica Veronica Vasile: Călărași, localitatea Buciumeni – 12 litri și încă picură

  Dana Romi Dumitrache: Timiș – secetă, soare

  Cristian Tec: Maramureș – încă nu plouă

  Rosina Rațiu: Bihor – soare, zero precipitații

  Florin Dorinel Bălan: Dolj, localitatea Ciuperceni – cald

  Dan Gurau: Prahova, lângă Ploiești – ceva brumă și ceva nori pe cer

  Cornel Stroescu: Mehedinți – soare

  Cristian Laurențiu: Caraș-Severin – 14 grade Celsius, soare.

  Citiți și: ULTIMA ORĂ! VAL SIBERIAN DE AER RECE! DE CÂND ÎNCEP NINSORILE ÎN ROMÂNIA!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Soluție la consumul rapid de azot din sol! NUTRINO PRO, primul produs Agro-Est pe bază de azot cu eliberare lentă! Fungicidul Systiva® 333 FS vă poate proteja culturile de grâu și orz de la răsărire până la al doilea tratament Forța porumbului românesc. Demonstrație în câmp, la Fundulea

  Ultimele știri

  ALERTĂ METEO DE VIJELIE! ANM: RAFALELE POT AJUNGE LA PESTE 140-180 KM/H! A comis-o din nou: Consilierul Dorel Secară, o vulnerabilitate majoră pentru Adrian Oros, ministrul Agriculturii! Cazul pășunilor din Icoana. Fermier: ”S-a demarat procedura de atribuire! Mulțumim, Agrointeligența!”

  Căutare în articole