Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvenții APIA: Când intră la plată fermierii din eșantionul de control?

Fermierii care au fost incluși în eșantionul de control reclamă că încă nu au primit avans de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Cel mai afectați sunt agricultorii care au fost incluși la verificarea prin teledetecție, funcționarii neputând să le dea un termen pentru încasarea primei tranșe a plăților pe terenul agricol.

Conform informațiilor primite de către fermieri la centrele APIA, există o întârziere cu privire la procedura controlului prin teledetecție. La unele centre, beneficiarilor de subvenții li s-a spus că rezultatele de la teledetecție nu au venit, iar în sistemul informatic, datele nu figurează încă. Fără o situație de analizat, fără un raport de control care să fie adus și la cunoștința fermierilor, nicio plată nu poate fi efectuată în contul respectivului producător agricol.

În cele mai multe situații, fermierii au primit de la funcționarii APIA un răspuns care le anulează speranța că vor beneficia de avans. Astfel, li s-a spus că sunt șanse să beneficieze de plăți abia după data de 1 decembrie, iar termenul limită de plată este, în cazul lor, cel maxim cu data de 30 iunie 2019.

La finele lunii trecute, conform unui buletin informativ emis de APIA Gorj, categoriile de fermieri ce erau neautorizabili la plată în acest moment includeau producătorii din eșantioanele de control clasic și prin teledetecție, alături de:

  • fermierii cu sprijin cuplat în sector zootehnic la specia bovine, care au data de retenție, 15 noiembrie 2018;
  • fermierii cu debite nerecuperate și sancțiuni multianuale;
  • fermierii cu transfer de exploatație;
  • fermierii fără formă coerenta sau cu dosare invalidate și anulate;
  • fermierii care au accesat alte scheme de plăți în afara celor cuprinse în hotararea de guvern (ajutoare naționale tranzitorii, sprijinul cuplat în sector vegetal (SCV -1-8) și în sector animalier (SCZ-TC și SCZ –VL), care vor fi autorizați pentru plățile regulare cu plafoane alocate, prevăzute în bugetul anului 2019.

Conform ultimelor date despre plata subvențiilor, în urmă cu o săptămână, directorul adjunct al APIA, Paul Kmen anunța că peste 500.000 de fermieri au fost autorizați la plata avansului, suma totală pentru aceste plăți fiind de circa 600 de milioane de euro.

Perioada legală de autorizare la plată, în avans, este cuprinsă între 16 octombrie – 30 noiembrie 2018, iar în  perioada 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019, se vor efectua plățile finale, pentru toate schemele accesate de către fermieri, în Campania 2018. Termenul legal, stabilit de regulamentele europene, pentru plata tuturor subvențiilor pe 2018 este 30 iunie 2019.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. CEI DE LA FIRMA CARE FACE TELEDETECȚIA, FIRMĂ CARE CÂȘTIGĂ ANI LA RÂND ȘI PE BANI F. BUNI NU SUNT BUNI DE NIMIC. MAI MULT ÎNCURCĂ ȘI NU VĂD DIMENSIUNEA CORECTĂ A PARCELELOR . CE SĂ MAI ZIC DE BOSTANII , M. AGRICULTURII . LA CEL CLASIC SE BAGĂ ÎN GPS, DATELE DIN DOSARUL FERMIERULUI . EȘTI LA MÂNA LOR DEOARECE , ORI ȚI LE MUTĂ ÎN ALTE LOCAȚII SAU ȚI LE MICȘOREAZĂ ÎNAINTE DE A VENI ÎN CONTROL .

 2. Cel mai incompetent guvern! Pe nenorocitii astia nu ii intereseaza ca noi avem rate de platit si culturi de infiintat. Eu unul am fost la control clasic si pe cateva parcele am fost decalat cativa metri desi pozitionarea parcelelor a fost facuta cu gps.ul. Am asista la control si desi ii aratam reprezentantului Apia ca detin suprafata declarata, am culturile exact asa cum le-am declarat, nu declar in plus ba din contra declar in minus deoarece de la primarii se elibereaza adeverinte pentru Apia pe baza unor chitante de mana in care nu se specifica tarlaua sau parcela si noi care dovedim cu titluri de proprietate, contracte de arenda sau acte notariale nu putem declara toata suprafata pe care o lucram in mod legal. Acest Daea spune ca ajuta tinerii fermieri desi de la an la an ne ingroapa pur si simplu. Functionarii Apia te muta in tarla cum vor ei doar ca sa bage si pe altii in acea tarla care nu au drept acolo pentru ca mai apoi noi care suntem la control in permanenta sa fim decalati de pe parcelele pe care le lucram si sa fim intarziati cu plata subventiilor. NUMAI INCOMPETENTI IN TARA ASTA angajati politic!!!!!!!!!

 3. Teledetectie și controale la anul viitor. Nu sunt finalizate rapoartele și în curând nici vorbă, nu se dorește. . Sa ne luam gândul de la bani până spre vară viitoare. Motivul: nu mai sunt bani la buget și asta e manevră. Așa că nu ca mai agitati degeaba . Termenul legal este finalul lui iunie 2019. Relatez din interiorul Apia…

 4. Eu nu am animale și de 12ani încontinuu sunt la toate controalele posibile. Nu ma deranjează aceste controale dar să nu-ti dea banii decat cand vor ei …..este grav. Dacă nu-mi achit datoriile la stat la timp este penal dar pentru ei ca fac ce vor , nu este penal. Îi transmit ministrului agriculturii ca incepand cu anul viitor, din cele 960 ha voi face 30 de PFA-uri poate așa vom putea intra în posesia subv. Constat cu regret că acum acest om Daea sau cum l-o chema, nu mai iese public să se laude că va achita subv. La timp. Unde te ascunzi “boierule ” acum? De ce nu te mai arăți ? Unde este tipul de la TVR sa-i ia interviu cel care-l laudă? O adunătură de lingăi ……mi-e scârbă de toți.

 5. Si totusi nicio informatie clară in ceea ce priveste plata la cei cu control,la noi in zonă nu a luat nimeni nimic pana acum,minciuni din partea suspusilor,vrem bani în cont nu minciuni!

 6. Faceţi domnilor controale la timp să primim banii în timp util. Veniţi când culturile sunt vegetaţie nu prin februarie când terenurile sunt acoperite cu zăpadă. Eu cred că personalul este insuficient să acopere toate suprafeţele dar asta nu este problema mea eu îmi vreau banii la timp, să se lucreze peste program sau să angajeze personal calificat bine pregătit profesional.

 7. Guvernul psd a mărit salariile la mulgetariși pensiile (speciale, ultraspeciale că de iei pot că sânt la butoane) și acuma nu mai au bani de a admnistra treburile țări numai prin împrumuturi cu dobânzi mari pe care tot noi prostimea le vom plăti. .., RUȘINE COMUNIȘTI MINCINOȘI ȘI ESCROCI CARE NE FURATI ȘI MINTITI.

 8. Asa patim noi.in fiecare an avem control si nu primim bani .cei care nu au animale numa teren primesc bani repede .noi ce avem animale si intrăm la control primim bani după ce trece iarna cumpărăm cereale si futaie la animale după ce trece iarna RUSINE SA VA FIE!

Scrie un comentariu