• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soba-rachetă pentru încălzirea casei: cum se construiește și cât este de eficientă

    agrointeligenta.ro -

    Soba rachetă este o soluție de încălzirea a casei, a locuințelor, folosind lemne, coceni de porumb sau orice alte materiale ce pot, prin ardere, să genereze căldură. Construirea sobei rachetă nu este dificilă și nu implică mari costuri, iar eficiența ei este legată de circuitul aerului care permite un randament maxim la ardere.

    Sobele rachetă cu masa termică sunt întrebuințate pentru încălzirea casei, de regulă locuințe construite din materiale naturale. În aceste case, soba rachetă ajută la realizarea unor economii importante cu lemnul de foc pentru că sistemul se bazează pe un efect de seră care transformă tot combustibilul în căldură, iar arderea se face lent.

    Partea revoluționară a sobelor rachetă pentru încălzire este conceptul de amplasare a hornului (conducta de căldură ascendentă) în interiorul sobei. Această se realizează prin înglobarea conductei de căldură ascendentă astfel încât gazele să fie reținute atât timp cât conțin cea mai mare parte a căldurii. Apoi, prin conducerea acestor gaze printr-o masă de zidărie, ele se răcesc înainte de a ieși din clădire.

    Principalele caracteristici ale sobei rachetă pentru încălzirea locuinței:

    1. 0 cameră de ardere în formă literei J, cu întoarceri abrupte, în unghiuri drepte. Gazele fierbinți care urcă de-a lungul laturii lungi trag aerul rece în josul laturii scurte, trecând prin combustibil.
    2. 0 cameră de ardere închisă, cu izolație, pentru atingerea unor temperaturi ridicate. (Izolație =temperatura ridicată = ardere completă = randament ridicat).
    3. Un horn izolat, aflat chiar în interiorul sobei (creează tiraj).
    4. Lemnul de foc stă vertical și arde numai la capătul de jos, alimentând sobă gravitațional pe măsură ce cade în foc.
    5. Capacitatea de a împinge gazele încălziteprinpasaje orizontale lungi în pardoseli, paturisaubanchete.
    6. Conceptul de separare a dispozitivului de ardere față de partea de utilizare a căldurii astfel produse, și în special, acumularea căldurii timp de ore, sau chiar zile, în mobilierul ieftin, înzidit.
    7. Randamentul extraordinar, atât la extragerea căldurii din combustibil cât și la cedarea căldurii pentru utilizare când și unde este necesară.
    8. Ușor de construit, din materiale necostisitoare.

    Construirea sobei rachetă

    Soba rachetă: Măsurători și proiectare

    Înainte de a începe construirea unei sobe rachete este esențial să stabiliți unde va fi poziționată aceasta și ce dimensiune vă doriți să aibă. Măsurați atent spațiul și abia apoi proiectați soba. Desenul-schemă trebuie să ia în calcul dispunerea cărămizilor.

    Soba rachetă: Materiale necesare

    În cazul unei sobe de dimensiuni medii, iată materialele de care aveți nevoie

    Aveți mare atenție la materialele folosite. Acestea trebuie bine curățate – în cazul cărămizilor mai ales, iar la butoi trebuie arsă vopseaua. Asigurați-vă că țevile (burlanele) se potrivesc între ele, că sunt intacte și drepte.

    Soba rachetă: Machetă funcțională pentru testarea arderii

    Înainte de a construi soba rachetă în casă, ridicați o machetă afară. Folosiți exact materialele pe care le veți utiliza și la soba permanentă și aprindeți chiar și focul în soba de probă pentru a identifica dacă sunt probleme în funcționarea sistemului de încălzire.

    Soba rachetă: Izolarea locului

    Nivelați și compactați locul pe care veți construi soba, dacă este necesar. Instalați orice izolație necesară sub
    sobă.

    Soba rachetă: Construcția efectivă

    În ridicarea sobei rachetă în interiorul casei, începeți prin a construi camera de ardere, inclusiv conducta de căldură ascendentă, câte un rând de cărămizi o dată. Verificați orizontalitatea și verticalitatea pentru fiecare rând de cărămizi.

    Instalați butoiul mai mic la gura de alimentare.

    Amenajați containerul pentru izolație în jurul conductei de căldură ascendentă.

    Introduceți izolația, apoi montați butoiul mare în jurul conductei de căldură ascendentă.

    Soba rachetă: Testarea arderii

    Acum testați din nou arderea, de data asta la soba din interiorul casei. Ajustați poziția butoiului pentru a da căldură acolo unde vă doriți. Conectați toate părțile conductelor interne.

    Deschideti toate ferestrele și testați funcționarea sobei, apoi construiți partea de acumulare a căldurii.

    Faceți din nou o probă de funcționare.

    Sfaturi pentru construirea sobei rachetă

    Schema soba racheta

    Soba racheta simpla

    Soba racheta in casa cob

    Sursă informații: Cum se construiește o sobă rachetă, de Ian to Evans și Leslie Jackson


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd