Energie şi biocombustibiliŞtiri agricoleViaţa la ţară

Soba-rachetă pentru încălzirea casei: cum se construiește și cât este de eficientă

Soba racheta incalzirea casei

Soba rachetă este o soluție de încălzirea a casei, a locuințelor, folosind lemne, coceni de porumb sau orice alte materiale ce pot, prin ardere, să genereze căldură. Construirea sobei rachetă nu este dificilă și nu implică mari costuri, iar eficiența ei este legată de circuitul aerului care permite un randament maxim la ardere.

Sobele rachetă cu masa termică sunt întrebuințate pentru încălzirea casei, de regulă locuințe construite din materiale naturale. În aceste case, soba rachetă ajută la realizarea unor economii importante cu lemnul de foc pentru că sistemul se bazează pe un efect de seră care transformă tot combustibilul în căldură, iar arderea se face lent.

Partea revoluționară a sobelor rachetă pentru încălzire este conceptul de amplasare a hornului (conducta de căldură ascendentă) în interiorul sobei. Această se realizează prin înglobarea conductei de căldură ascendentă astfel încât gazele să fie reținute atât timp cât conțin cea mai mare parte a căldurii. Apoi, prin conducerea acestor gaze printr-o masă de zidărie, ele se răcesc înainte de a ieși din clădire.

Principalele caracteristici ale sobei rachetă pentru încălzirea locuinței:

 1. 0 cameră de ardere în formă literei J, cu întoarceri abrupte, în unghiuri drepte. Gazele fierbinți care urcă de-a lungul laturii lungi trag aerul rece în josul laturii scurte, trecând prin combustibil.
 2. 0 cameră de ardere închisă, cu izolație, pentru atingerea unor temperaturi ridicate. (Izolație =temperatura ridicată = ardere completă = randament ridicat).
 3. Un horn izolat, aflat chiar în interiorul sobei (creează tiraj).
 4. Lemnul de foc stă vertical și arde numai la capătul de jos, alimentând sobă gravitațional pe măsură ce cade în foc.
 5. Capacitatea de a împinge gazele încălziteprinpasaje orizontale lungi în pardoseli, paturisaubanchete.
 6. Conceptul de separare a dispozitivului de ardere față de partea de utilizare a căldurii astfel produse, și în special, acumularea căldurii timp de ore, sau chiar zile, în mobilierul ieftin, înzidit.
 7. Randamentul extraordinar, atât la extragerea căldurii din combustibil cât și la cedarea căldurii pentru utilizare când și unde este necesară.
 8. Ușor de construit, din materiale necostisitoare.

Construirea sobei rachetă

Soba rachetă: Măsurători și proiectare

Înainte de a începe construirea unei sobe rachete este esențial să stabiliți unde va fi poziționată aceasta și ce dimensiune vă doriți să aibă. Măsurați atent spațiul și abia apoi proiectați soba. Desenul-schemă trebuie să ia în calcul dispunerea cărămizilor.

Soba rachetă: Materiale necesare

În cazul unei sobe de dimensiuni medii, iată materialele de care aveți nevoie

 • Cărămizi: cam 60-70 pentru întreaga cameră de ardere. Dacă nu folosiți cărămizi pentru conducta de căldură ascendentă, 30-40 ar trebui să vă ajungă. Alegeți cărămizi obișnuite, iar dacă optați pentru cărămizi mai vechi, asigurați-vă că îmbinarea lor va fi una foarte bună și că nu vor apărea fisuri.
 • Argilă sau sol argilos pentru cob și mortarul din cob. Tot pentru această parte a lucrării aveți nevoie și de nisip.
 • Paie – o jumătate de balot
 • Un butoi de 57- 64 de litri pentru tubul de alimentare.
 • Un butoi de 113 sau 208 de litri pentru butoiul radiant.
 • Burlane, tubulatură pentru sobă cu diametrul de 20 cm.
 • Izolație: vermiculit, perlit sau piatră ponce.
 • Container izolatie: un rezervor de încălzitor de apă sau plasă de sârmă de 3 mm, sau tablă metalică.
 • Urbanit, piatră sau cărămidă pentru acumularea căldurii.
 • 0 alternativă pentru conducta de caldură ascendentă (tunelul de ardere): țeava de oțel cu grosimea peretelui de 63 mm, cu 5 cm mai scurtă decât interiorul butoiului, de același diametru
  ca și tubulatura de gaze.

Aveți mare atenție la materialele folosite. Acestea trebuie bine curățate – în cazul cărămizilor mai ales, iar la butoi trebuie arsă vopseaua. Asigurați-vă că țevile (burlanele) se potrivesc între ele, că sunt intacte și drepte.

Soba rachetă: Machetă funcțională pentru testarea arderii

Înainte de a construi soba rachetă în casă, ridicați o machetă afară. Folosiți exact materialele pe care le veți utiliza și la soba permanentă și aprindeți chiar și focul în soba de probă pentru a identifica dacă sunt probleme în funcționarea sistemului de încălzire.

Soba rachetă: Izolarea locului

Nivelați și compactați locul pe care veți construi soba, dacă este necesar. Instalați orice izolație necesară sub
sobă.

Soba rachetă: Construcția efectivă

În ridicarea sobei rachetă în interiorul casei, începeți prin a construi camera de ardere, inclusiv conducta de căldură ascendentă, câte un rând de cărămizi o dată. Verificați orizontalitatea și verticalitatea pentru fiecare rând de cărămizi.

Instalați butoiul mai mic la gura de alimentare.

Amenajați containerul pentru izolație în jurul conductei de căldură ascendentă.

Introduceți izolația, apoi montați butoiul mare în jurul conductei de căldură ascendentă.

Soba rachetă: Testarea arderii

Acum testați din nou arderea, de data asta la soba din interiorul casei. Ajustați poziția butoiului pentru a da căldură acolo unde vă doriți. Conectați toate părțile conductelor interne.

Deschideti toate ferestrele și testați funcționarea sobei, apoi construiți partea de acumulare a căldurii.

Faceți din nou o probă de funcționare.

Sfaturi pentru construirea sobei rachetă

 • La construcția primei sobe rachetă mergeți pe varianta unui model cu dispozitiv de combustie bine stabilit și testat. Partea de acumulare a căldurii este mai ușor de personalizat încât să reflete nevoile locuinței.
 • Este dificilă în primă fază încălzirea în pardoseală cu soba rachetă, dar vă puteți bucura de un loc cald, de un pat încălzit și de o banchetă caldă unde să retrageți în iernile geroase.
 • Dacă utilizați soba rachetă și pentru gătit, atunci aveți grijă unde o poziționați în bucătărie sau cu acces din bucătărie. Dacă vreți numai ca soba să încălzează, atunci se poate pune în salonul camerei mari.
 • Alimentarea cu lemne a sobei poate să creeze murdărie în încăpere așa că trebuie să aveți în vedere un loc pentru a stoca lemnele ce urmează să fie puse în sobă.
 • Dacă vă doriți o banchetă încălzită, acestea sunt confortabile la 46 cm adâncime (din față până în spate), însa sunt tolerabile și la 38 cm și ar trebui să aibă între 35 și 46 cm înălțime. Dacă se află lângă un perete, un pat încălzit ar trebui să aibă cel putin 2,1 metri lungime pe 76 cm lățime (pentru o singură persoană) sau 1,40 m (pat dublu). În oricare dintre aceste cazuri, o tubulatură de evacuare înglobată adânc, deasupra unei pardoseli cu masă termică, ar putea crește substanțial cantitatea de caldură efectiv stocată. Experiența sugerează că, folosind modelul descris, o tubulatură de evacuare de 15 cm va încălzi doar un spațiu mic într-un climat destul de blând, unde temperaturile nu scad, să zicem, sub -6° C. Pentru temperaturi mai scăzute sau într-o casă mai mare veți avea nevoie de un sistem de 20 cm.

Schema soba racheta

Soba racheta simpla

Soba racheta in casa cob

Sursă informații: Cum se construiește o sobă rachetă, de Ian to Evans și Leslie Jackson


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu