• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hibridul Euralis – ES JANIS CLP – în topul producțiilor obținute la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal

    agrointeligenta.ro -

    Euralis Seminte testează anual la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Caracal, hibrizii din portofoliul curent precum și hibrizii noi ce urmează a fi introduși în următorii ani pe piața din România.

    Stațiunea deține aproximativ 2.500 ha de teren arabil si este amplasată într-o zonă cu importanță ridicată pentru cultura de floarea-soarelui, beneficiind astfel de avantajul oferit de condiții climatice favorabile pentru identificarea calităților fiecărei varietății, sustinut de profesionalismul personalului statiunii, personal dedicat cercetării acestor varietati. Anul acesta hibrizii de floarea-soarelui EURALIS au ocupat locurile fruntașe din punct de vedere al producțiilor obținute.

    Euralis a stat de vorbă cu drd. ing. Marius Cătălin Bran – Coordonator SCDA Caracal, care a preluat conducerea în urmă cu 2 ani și care ne-a confirmat performanțele obținute de către hibrizii de floarea-soarelui Euralis.

    ES JANIS CLP a obținut o producție de 4.579 kg/ha, fiind hibridul cu cel mai bun rezultat din totalul varietăților testate, ocupând locul 2 dintre cei 55 de hibrizi aflați în loturile de testare (locul 1 fiind ocupat de un alt hibrid din gama Euralis – ES GENERALIS CL = 4.615 kg/ha). ES JANIS CLP este un hibrid linoleic, semi-tardiv, cu sistem de producție de ultima generatie – Clearfield® Plus, pentru o combatere cat mai eficienta a buruienilor. Hibridul are un profil agronomic excelent, rezistența genetică la Lupoaie până la rasa G, o talie redusa și pierderi minime la recoltare datorită inaltimii acesteia. Bazându-ne pe experienta unei rețele extinse de cercetare și un sistem performant de analiza a datelor, putem afirma că ES JANIS CLP este un hibrid care pretează foarte bine pentru tehnologie intensivă și cu o bună adaptabiliitate pentru tehnologie extensivă.

    Un alt hibrid Euralis care a confirmat in loturile de testare este ES AROMATIC SU, hibrid semi timpuriu, tolerant la erbicidul Express®, a obținut o producție de 4.158 kg/ha. Un hibrid nou în gama Euralis, cu rezistență genetică la Lupoaie până la rasa G. ES AROMATIC SU este un hibrid homozigot care nu manifestă fitotoxicitate în urma aplicării erbicidului și este foarte bine adaptat atât la tehnologia extensivă, cât și intensivă.

    România s-a confruntat anul acesta cu o primăvară atipică pentru agricultură, lipsa precipitațiilor ducând la decalarea sezonului de semănat pentru culturile de primăvară. Provocarea noastră pentru culturile comerciale constă în optimizarea investițiilor și obținerea unui randament ridicat, ținând cont în același timp de schimbările climatice care au loc în țara noastră.

    Unul dintre hibrizii de floarea-soarelui cultivați în solele comerciale a fost ES ARCADIA SU, hibrid tolerant la erbicidul Express®, care a beneficiat de investiții minime corelate în special cu condițiile dificile din prima perioadă de vegetație (managementul riscurilor), dar care din punct de vedere economic a fost un succes. ES ARCADIA SU este un hibrid timpuriu, cu vigoare excelentă în primele faze de vegetație, se pretează foarte bine în special la un sistem de tehnologia extensivă. Tehnologia utilizată de către SCDA Caracal pentru solele comerciale a fost una minimă ca și investiție, constând în aplicarea a 150 kg/ha de îngrășăminte complexe de tip NPK 20:20:0 și 200 kg/ha de nitrat de amoniu. Semănatul a avut loc la data de 16.04.2018, densitatea folosită a fost de 60.000-62.000 plante/ha, iar recoltarea a avut loc la data de 04.09.2018. Cu această investiție, SCDA Caracal a reușit să obțină un profit foarte bun raportat la investiția minimă făcută”.

    Drd. ing. Marius Cătălin Bran crede în performanțele și genetica hibrizilor de floarea-soarelui EURALIS și îi recomandă cu încredere și celorlați fermieri. „Sunt foarte toleranți la stresul climatic, au o vigoare foarte bună de pornire în vegetație și un comportament agronomic foarte bun”.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!