• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministerul Agriculturii: Ajutoare de stat pentru crescătorii de animale

  Oana Timar -

  Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul instituţiei un proiect privind sprijinul de la bugetul de stat ce se achită crescătorilor de animale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, dar şi prin Direcţiile de Agricultură de la nivel judeţean.

  Actul normativ al MADR este o Hotărâre pentru modificarea art.19 alin.(5) din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, precum și pentru modificarea art.11 alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr. 9/2018 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc”.

  Iată ce prevede proiectul MADR cu referire la sumele alocate pentru sprijinul sectoarelor de creştere a animalelor:

  Art. I. Alineatul (5) al articolului 19 din Hotărârea Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 967 din 30 decembrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
  „(5) Suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat pentru anul 2018 este de maximum 59.900.000 lei, din care 27.000.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 32.900.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2018.”

  Art. II. Alineatul (2) al articolului 11 din Hotărârea Guvernului nr. 9/2018 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.39 din 16 ianuarie 2018, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează: „(2)Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2018, este de 700.000 lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat.”

  Prin cererile iniţiale depuse la APIA de către solicitanţii ajutorului de stat s-a solicitat suma de 88.685.496 lei, iar prin Legea nr.2/2018 a bugetului de stat pentru anul 2018 s-a aprobat cu această destinaţie suma de 56.000.000 lei. În urma analizei execuţiei bugetare pe primele 8 luni ale anului 2018 a rezultat că pentru plata serviciilor prestate în anul 2018 la speciile ovine şi caprine este necesară suplimentarea sumei cu 3.900.000 lei. Această sumă se asigură de la bugetul de stat, din valoarea totală, pentru anul 2018, a schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc”. Astfel, pentru schema de ajutor de minimis, valoarea totală devine 700.000 lei.

  Prezentul proiect nu produce discriminări în rândul solicitanților și beneficiarilor ajutorului de stat, ci asigură efectuarea plăților la aceeași intensitate a ajutorului în plafonul maxim prevăzut.

  De asemenea, suma rămasă disponibilă pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci
  din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc”, acoperă integral plata sumelor solicitate pentru anul 2018.”, se arată în argumentația proiectului MADR.

  Proiectul MADR trebuie supus aprobării Guvernului şi apoi, odată publicat în Monitorul Oficial, sumele prevăzute vor putea fi plătite fermierilor, respectiv asociaţiilor de crescători de animale.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermă în mijlocul unei autostrăzi. Proprietarii își cresc animalele printre mașini și claxoane Fermierii cer un preț minim de 2 lei pe litrul de lapte la poarta fermei ANSVSA și CMVRO au răspuns solicitării Agrointeligența. Ce taxe pot aplica medicii veterinari pentru eliberarea adeverințelor

  Ultimele știri

  Refacerea habitatelor, un proiect respins de Comisia AGRI din Parlamentul European. Ce urmează Parlament: Amenzi pentru magazinele care nu afișează tricolorul pe produsele cu materii prime românești Ploile au făcut dezastru într-o comună! Drumurile și sute de hectare de culturi agricole – distruse!