Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Fermierii care nu primesc subvențiile la timp, compensații pentru întârzierea plăților!

Fermierii care nu primesc la timp subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ar trebui să beneficieze de compensații pentru întârzierea sumelor. Este propunerea europarlamentarului Daniel Buda, iar inițiativa ar putea avea un mare ecou în rândul agricultorilor și crescătorilor de animale care reclamă că încă nu au încasat avansul APIA la subvențiile pe 2018.

Daniel Buda europarlamentar

”Sub aspectul sancțiunilor, cred că este important ca fermierii care primesc cu întârziere subvențiile din cauza unor erori administrative, să fie compensați financiar pentru această întârziere. Dacă un fermier are de plată obligații financiare către stat și întârzie, el este obligat sa plătească penalități. La fel cred că și statul ar trebui să plătească penalități de întârziere dacă se întârzie cu plata subvențiilor către fermieri, dincolo de termenele asumate”, a susținut europarlamentarul Daniel Buda în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei membru este. Propunerea oficialului român a fost făcută în cadrul unei dezbateri importante pe marginea proiectului de raport „Finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune”.

Daniel Buda a arătat că APIA trebuie să vină în sprijinul fermierilor cu informații și cu o componentă de consiliere. ”Agenția de plăți trebuie să își consolideze rolul de consiliere pentru fermieri, iar procedurile de obținere a subvențiilor trebuie să fie simplificate și standardizate la nivel european. Serviciile de consiliere agricolă prevăzute în propunerea Comisiei Europene trebuie să devină apropiabile pentru fermieri. Ele trebuie să permită o gestionare eficientă a fermelor, dar mai ales o consiliere care să permită fermierilor să evite încălcarea legislației în vigoare care poate să atragă sancțiuni financiare”, a spus Buda.

Intervenția europarlamentarului român nu a rămas fără răspuns în cadrul dezbaterii din Parlamentul European. ”Reprezentatul Comisiei Europene a subliniat în intervenția sa următoarele aspecte: “Prevederile privind organismul de gestionare și consiliere agricolă au fost mutate, schimbându-se prevederile. Aceste modificări fac parte din contextul privind Planul Strategic. În ceea ce privește rezerva agricolă, s-a propus desființarea rezervei de criză care nu a funcționat foarte bine. Noi propunem să avem această rezervă agricolă care să nu fie altceva decât o linie bugetară care să propună măsuri de răspuns la diferite crize. Noi am propus cel puțin 400 de milioane de euro. Există posibilitatea dacă această sumă nu este suficientă să se realimenteze bugetul. Cred că ar fi contraproductiv să ne întoarcem la rezerva de criză. Până la urmă, întrebarea este câți bani trebuie cheltuiți pentru măsuri de piață și de criză. S-au eliminat pragurile financiare, dar noi nu înțelegem de ce. Aceste plafoane sunt foarte importante pentru bugetare”, a mai arătat Daniel Buda, europarlamentar PNL.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

  1. Dețin aproape 7000m solarii cultivate cu legume si 2.5 ht in cîmp cultivate tot cu legume. În anul 2017 am fost controlat prin teledetecție iar în anul 2018 un alt control de la apia la toate parcelele declarare de mine sa controlat cultura declarata si masurate cu aparat gps.Am fost in regulă dar banii pe srijinul pe suprafată din 2017 i-am primit în luna iunie 2018 iar pe acest an încă nu au intrat în cont nimic. Am depus în anul 2017 dosar la Apia pt sprijinul cuplat la solarii legume proaspete și pînă în acest moment suntem 3 persoane care nu au primit încă banii . În luna octombrie am facut și o adresă către miniserul agriculturii și ni s-a răspuns că vom primi banii in cel mai scurt timp dar nici pînă în prezent nu am primit nimic.

  2. Dacă ar fi penalizati pentru întârziere atunci toată lumea ar lua banii la timp,ei stau bine mersi pe un scaun cu un salariu foarte bun si nici că le pasă,faceti-vă treaba domnilor de la APIA!

  3. numai prostii vorbeste acest “profesionist” buda, pai ei nu reusesc sa achite obligatii standard si noi discutam de penalitatii, ce drac vb aici, dar stai vin alegerile e timpu de prostit

Scrie un comentariu