• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier: Mi-au spus că nu mai primesc subvenția mare pentru vacile metis

  Ramona Dascălu -

  Fermierii cu vaci de lapte și vaci metis se confruntă cu o mare problemă. Pentru o parte din taurinele pe care le au în exploatație, ei nu vor mai primi de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sprijinul cuplat zootehnic pentru vaca de lapte. În această situație este și ferma familiei Astanei din Izvin, județul Timiș.

  Lucian Astanei, fratele Andreei Astanei care deține exploatația, a sunat la redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO imediat ce de la Asociația Narcisa, cea care face controlul oficial al performanțelor, a fost informat că pentru vacile metis nu va mai încasa SCZ, subvenția cea mare plătită crescătorilor prin APIA.

  Fermierul spune că nu a fost informat despre această situație și a fost lăsat să creadă că va primi subvenția cuplată, motiv pentru care a ținut toate vacile în fermă cele șase luni, plătind și cotizație pentru toate la asociație, inclusiv pentru Registrul Genealogic, după cum ne-a spus crescătorul. ”Ei știu că animalele născute după 2005 și care nu au fost înregistrate în termen de 20 de zile, nu mai pot să intre la schimbarea de rasă. Ei știu acum lucrul acesta, dar ei ne-au făcut schimbarea pe rasă pe adeverințe, deși știau că DSV că nu o să ne schimbe rasa. Ne-au lăsat să plătim și acum ne spun frumos că nu o să primim subvenția. Ei știau de la bun început. Puteau să ne spună de la început că nu ne dau adeverință, că nu ne încadrăm cu aceste vaci”, este supărarea fermierului timișean care a cerut la APIA subvenții pentru 23 de capete dintre care 14 de rasă și 9 metis.

  ”Sunt în asociație de doi ani, înscris în 2016, în octombrie sau noiembrie, nu mai știu exact. Mi-au zis anul acesta că de la 1 ianuarie nu se mai dă pentru metis, acum în noiembrie, pe 13 noiembrie când am avut controlul, că s-a modificat și înscrierea, că vaca nou înscrisă trebuie să aibă minim trei controale  până pe 15 mai și să aibă o producție de lapte peste 5 tone, am impresia. (…) Am vorbit la Asociație și mi-au zis că s-au interesat și la APIA. Mi-au spus că sunt fermieri care au 15 vaci și au 9 de rasă și acum cu schimbarea de rasă nu mai primesc subvenție, deși vaca există. Nu le schimbă DSV rasa pentru că nu s-au înregistrat vițeii în termen de 20 de zile”, ne-a mai spus fermierul.

  Cum la Asociația Crescătorilor de Bovine ”Narcisa”, la numărul de fix nu a răspuns nimeni, reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au luat legătura cu Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească (ACVBR), organizația care deține și gestionează cartea de rasă pentru animalele din exploatația familiei Astanei.

  Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească (ACVBR), a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că acei fermieri care nu și-au rezolvat problemele de neconformitate a animalelor pe care le dețin în fermă, în termen de 2 ani de zile de la semnalarea lor, nu mai primesc sprijinul cuplat voluntar pe anul de cerere 2018.

  „Există o reglementare APIA potrivit căreia în termen de 2 ani de zile tot ce înseamnă neconcordanță între ce are omul în grajd și pe hârtii trebuie rezolvată. Inginerii zootehniști din cadrul asociațiilor care efectuează Controlul Oficial al Performanțelor (COP) la lapte fac un control în teren acolo unde se solicită schimbarea de rasă, verifică animalul dacă din punct de vedere fenotipic se încadrează la rasa bălțată românească sau la bălțată cu negru sau la brună, depinde de la caz la caz, și emit o notă de constatare. În baza acelei note de constatare, Registrul Genealogic eliberează o adeverință de schimbare de rasă, din metis îl face bălțată românească, în cazul nostru. Bineînțeles, dacă se încadrează ca și rasă. Dacă cere adeverință de la bălțată românească și merge pe teren inginerul zootehnist și constată că este alb cu negru nu se va mai încadra la bălțată românească ci o să fie bălțată cu negru probabil. Aceste solicitări se fac către asociațiile care fac COP-ul la ferma respectivă și experții de acolo fac inspecția în teren ca să se constate că într-adevăr ceea ce a spus fermierul și corespunde realității”, a explicat acesta.

  Zoltan Haller susține însă că nu se află mulți fermieri în această situație de a pierde SCZ-ul din cauza unor astfel de probleme.

  „Problemele astea sunt știute de toată lumea, sunt foarte puțini cei care se trezesc și spun că nu au știut. Da, există și astfel de cazuri, dar puține. Se mai intâmplă ca unii dintre fermieri să nu ajungă la informația că trebuie să își schimbe actele, dar majoritatea știu că trebuiau să își schimbe actele, acolo unde existau probleme. Obligația asociațiilor de COP este de a verifica și documentele pe care le deține fiecare fermier vizazi de animalele pe care le au în fermă. Asta înseamnă că pașapoartele pentru animalele care sunt în COP sunt luate la verificat, se constată că rasa nu corespunde cu ce există în grajd, că rasa de pe pașoport este trecută eronat și fermierul este sfătuit să facă demersuri să își schimbe rasa. I se spune și cum trebuie să se facă, pe site-ul asociației noastre este o procedură întreagă, care sunt etapele, pașii de parcurs astfel încât fiecare problemă pe care o are să și-o rezolve.

  Nu este vina nimănui, nu poți să arăți cu degetul pe nimeni, indiferent că este vorba despre asociație, APIA sau fermier pentru că se mai întâmplă astfel de lucruri. Sfatul nostru este să își rezove problema cât mai repede ca să nu se trezească că sunt excluși de la SCZ și anul viitor. Dacă au constatat această neregulă trebuie să ia contact cu asociația care îi face COP-ul, împreună cu ei să facă o verificare în documente dacă fermierul nu are cunoștințele necesare și cu siguranță va primi sprijin din partea asociațiilor”, a mai spus acesta.

  Potrivit vicepreședintelui Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească, fermierii care au întâmpinat anul acesta astfel de probleme pot remedia situația, iar anul viitor pot primi din nou SCZ-ul: „Din nefericire un fermier care are 10 capete, dintre care unul cu probleme de neconformitate care persistă de 2 ani de zile, pierde SCZ-ul pentru toate. În primii 2 ani de la semnalarea problemei a primit banii, dar în anul al 3-lea a fost scos de la subvenție. Asta este legislația. Este însă o sancțiune punctuală pentru anul acesta. Anul viitor dacă își va reglementa situația, adică dacă va cere eliberarea unei adeverințe de schimbare de rasă, va beneficia de subvenție”.

  Fermierii care cresc vaci de lapte primesc de la APIA sprijin cuplat zootehnic – subvenție din bani europeni condiționată de rasa animalelor și care se acordă, în zonele nemontane, pentru efective între 10 și 250 de capete, și Ajutorul Național Trazitoriu pentru carne și cel pentru lapte, ambele subvenții de acest timp fiind finanțate de la bugetul de stat și fără limită de efective.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor! În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe! Plată parțială la despăgubirile de secetă! Fermierii încasează 82% din cuantumurile pe hectar anunțate oficial!

  Ultimele știri

  George Scarlat, MADR: Fermierii sunt penalizați de traderi cu 15-30 de euro pe tonă! Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de rapiță OUG privind starea de calamitate a intrat pe listă suplimentară la ședința de Guvern!

  Căutare în articole