• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Revoltă la APIA: Funcționarii, nemulțumiți de programul pentru plata subvențiilor

  Oana Timar -

  Știi când vii la muncă, dar nu știi când mai pleci acasă! Așa descriu programul de lucru din această perioadă funcționarii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Salariații sunt revoltați de faptul că în perioada de plată a subvențiilor agricole, din cauza volumului mare de lucru, sunt obligați să facă ore suplimentare care, spun ei, nu se recuperează și nici nu le sunt plătite.

  Pentru a finaliza plata avansului APIA, așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat, la centrele din toată țara s-a luat decizia prelungirii programului de lucru și derularea activității inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Decizia îi nemulțumește pe funcționari care spun că li se încalcă drepturile de angajați. ”Și pușcăriașii știu ce pedeapsă au de ispășit și când ies din penitenciar! Din păcate aici știi când ajungi dar nu și când poți pleca de la lucru! E inadmisibil așa ceva!”, a scris un funcționar pe Facebook.

  O altă nemulțumire a salariaților de la APIA este că, spun ei, au de făcut și o parte din ceea ce cade în atribuțiile funcționarilor de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, instituție unde salariile sunt mai mari și programul mult mai ”relaxat”. ”Trebuie să scoatem nefuncționarea programelor. Soft total necorespunzător, supraîncărcat prin protocol cu AFIR. Mai administrăm și pachete Agromediu (atribuții AFIR) fără să fim plătiți pentru asta. Cei de la AFIR au salarii mult mai mari, nu sunt funcționari, fac proiecte. Nani suplimentări. Nu prea au incompatibilități. Calul care trage, în ăla dai. Celălalt rupe hamul daca forțezi”, a mai scris alt angajat al APIA.

  O parte din vina pentru situația în care se găsesc funcționarii este atribuită sindicatului care ar trebui să le reprezinte drepturile. În plus, salariații sesizează că Inspectoratul Teritorial de Muncă nu se sesizează niciodată cu privire la orele suplimentare, programul de noapte de la APIA. ”Au murit colegi la lucru la APIA, probabil vor mai fi necazuri. O sa vina și rândul nostru. La audit, la o greșeală nu răspunde nimeni din APIA. doar responsabilul de dosar, neafiliat politic”, mai spune un angajat arătând că în timp ce la APIA se administrează banii pentru Agromediu, funcționarii de la AFIR își iau salariu și pentru această muncă. ”Întreb cine a semnat acest protocol? Si prin supra-muncă și supra-normare scoatem și nefuncționarea softului expirat cu neînsemnata mentenanță Siveco”.

  Activitatea de lucru de la APIA face obiectul atât unor regulamente interne, cât și a unui acord colectiv care include și reglementări cu privire la orele suplimentare. Astfel, conform unei decizii interne, programul de lucru de la APIA este între orele 8.30 și 17.00 în zilele de luni până joi, în timp ce vineri este program scurt, de la 8.30 până la 14.30, angajații având și pauză de masă de cel puțin 15 minute.

  Conform Acordului colectiv privind relațiile de serviciu ale APIA, document încheiat anul trecut, durata normală a timpului de lucru la APIA este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, realizate prin săptămâna de lucru de 5 zile. În cazuri deosebite, în care se dovedește că este necesar, angajatorul și Sindicatele pot purta negocieri pentru a fixa orare flexibile de lucru și modalitățile de aplicare ale acestora. Stabilirea orelor flexibile de lucru nu poate duce la sporirea sarcinilor de serviciu stabilite, la deteriorarea condițiilor de muncă ori la diminuarea veniturilor provenite din salarii.

  Orele prestate la solicitarea angajatorului peste programul de lucru și în zilele nelucrătoare sunt ore suplimentare. Angajații pot fi chemați să presteze ore suplimentare numai cu consimțământul lor, sau în caz de forță majoră conform cu prevederile legale.

  Compensarea orelor suplimentare se va face potrivit legii. Compensarea cu timp liber corespunzător se realizează în cursul anului calendaristic în care orele suplimentare sunt efectuate, însă în condițiile în care, din motive obiective, acest lucru nu se poate realiza, compensarea se poate realiza până la data de 30 iunie a anului următor celui în care orele suplimentare au fost efectuate. În cazul în care la data de 30 iunie au rămas zile nerecuperate din vina angajatorului, acestea se remunerează în condițiile legii.

  Stiri subventii APIA


  Te-ar mai putea interesa

  Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile

  Ultimele știri

  Cultura de mazăre irigată în ferma lui Bekes Arnold: costuri, producție, rată de profit Propunerile societății civile pentru o tranziție verde echitabilă, inclusiv în sectorul agroalimentar Maniu Vonica, fermier: Deocamdată am oprit toate investițiile. Este un an al incertitudinii