• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOCUMENT ȚINUT LA SECRET: SOCIETATEA-MAMUT CARE VA GESTIONA RECOLTELE FERMIERILOR!

    Oana Timar -

    Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA. Este cel mai nou proiect ce se ”coace” în ”laboratoarele” Ministerului Agriculturii. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a intrat în posesia proiectului de hotărâre de Guvern prin care, prin intermediul unei societăți de stat, se vor tranzacționa recoltele fermierilor români, în special producțiile agricole obținute de micii fermieri – de la ouă la carne și cereale.

    DOCUMENTE

    NOTA DE FUNDAMENTARE A PROIECTULUI – PDF

    ACTUL CONSTITUTIV – PDF

    Înființarea, practic actul constitutiv pentru Societatea Națională “Casa Română de Comerț UNIREA”, este un proiect guvernamental ce urmează să fie supus dezbaterii, dar și votului în Cabinetul de miniștri.

    Conform surselor Agrointeligența  – AGROINTEL.RO, documentele pentru noua structură au fost făcute într-un mare secret, fără ca fermierii, direcții beneficiari ai proiectului să fie consultați. Mai mult, proiectul intrat în posesia reporterilor noștri circulă cu mare discreție între birouri, șefi mari din Ministerul Agriculturii neștiind ce ”se coace” cu această casă de comerț.

    Date din 2010 pentru o instituție de stat din 2019

    Modelul structurii este unul ce pornește de la date statistice datând din 2010 conform cărora ”raportul dintre suprafaţa arabilă a ţării și numărul de locuitori denotă faptul că fiecărui locuitor din România îi revin circa 0,41 ha teren arabil, valoare superioară multor ţări din Uniunea Europeană şi aproape dublă faţă de media Uniunii Europene 27, care este de 0,212 ha/locuitor”.

    ”În prezent, producția agricolă nu se reflectă la potențial maxim în PIB, cu toate că terenurile cu destinație agricolă din România ating aproape 15. mil ha, relevând uriașul potențial pe care România îl deține în ramura agricolă a economiei europene. În România, din cele peste 3 mil. de gospodării individuale, majoritatea deținând mult sub 10 ha, două treimi nu se califică pentru programele de subvenționare directă. În contextul de mai sus, apare necesitatea intensificării valorificării produselor agricole, prin crearea unui mecanism național capabil să asigure achiziția, sortarea, procesarea primară, standardizarea și distribuția către rețelele comerciale interne sau către export, cu scopul de a nu lăsa în afara circuitelor comerciale reglementate și fiscalizate cea mai mare parte a producătorilor agricoli individuali”, se arată în nota de fundamentare.

    Societatea va fi în subordinea MADR

    Societatea Națională “Casa Română de Comerț UNIREA” ar urma să funcționeze ca societate pe acțiuni, de interes național, persoană juridică română aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, marcând totodată, 100 de ani de agricultură și produs agroalimentar românesc.

    ”Scopul Societății Naționale “Casa Română de Comerț UNIREA” S.A este de a realiza un mecanism comercial funcțional, capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale”, se arată în proiectul de act normativ.

    Obiectul de activitatea: de la ouă la cereale

    ”Scopul Societății îl constituie, în principal, organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri. În acest scop Societatea organizează rețele proprii de achiziție, procesare primară și industrială, precum și centre logistice, rețele de vânzare în țară și în străinătate”, se arată în actul normativ care mai prevede și că societatea va avea ”ca obiect principal de activitate cea prevăzută la cod CAEN 4621 – Comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat”.

    Principalele activități desfășurate de Societate:

    a) Atragerea în circuitul economic reglementat și fiscalizat a fermierilor și stimularea mediilor asociative, inclusiv prin realizarea și administrarea unui sistem național informatizat de urmărire a trasabilității produselor agroalimentare.
    (b) Valorificarea patrimoniului agricol inclusiv organizarea unui serviciu propriu autorizat, pentru consultanță și întocmirea documentațiilor cadastrale.
    (c) Contribuția la realizarea securității alimentare și a necesarului de materii prime agrotehnice;
    (d) Cercetare de piață pro-activă, bazată pe o rețea informatizată performantă în scopul formării și satisfacerii, în timp real a cererii pieței agroalimentare și industriale interne;
    (e) Promovarea producției agricole interne, a rezultatelor în domeniile cercetării și tehnologiilor performante, pe piețele internaționale prin:
    – tranzacții directe, inclusiv prin intermediul burselor specifice regionale și mondiale – organizarea/participarea la târguri și expoziții naționale și internaționale
    – crearea de canale și instrumente proprii de promovare a produselor în cadrul comunităților românești stabilite în străinătate;
    (f) Derularea unui proces de integrare a activității comerciale cu procesul de învățământ și cercetare prin:
    – valorificarea comercială a rezultatelor cercetării de specialitate
    – intermedierea transferului tehnologic și de know-how specific
    – atragerea asociațiilor de fermieri într-un proces coerent de formare și ridicare continuă a calității cunoștințelor și competențelor în piața muncii specifică activităților agricole.

    Conducere cu oameni numiți din Ministerul Agriculturii

    ”Societatea Națională “Casa Română de Comerț UNIREA” este condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită dintr-un reprezentant al 4 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de către un consiliu de administrație, alcătuit din 5 membri. Conducerea executivă este asigurată de un director general”, se reglementează conducerea noii societăți.

    Societatea Națională „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. va putea înființa, filiale, sucursale și subunități fără personalitate juridică, cu aprobarea adunării generale a acționarilor.

    Sediul Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. a fost stabilit în municipiul Bucuresti, sector nr.1, Bulevardul Mărăști, nr. 61, camera 326.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării