• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mihai Țurcanu, politicianul român care a stricat planurile Rusiei

  Oana Timar -

  Un român a reușit ceea ce puțini se pot lăuda: a stricat planurile Rusiei de a face profit de pe urma fermierilor din țara noastră! Europarlamentarul Mihai Țurcanu este cel care, prin forța negocierii, a reușit să transforme un posibil dezastru pentru agricultură într-un avantaj pentru industria de îngrășăminte din țara noastră.

  Noul cadru legislativ european în materie de produse fertilizante pentru agricultură este, în cea mai mare măsură, meritul românului Mihai Țurcanu, prim raportorul PE în această chestiune. Despre ce înseamnă acest raport ce a fost adoptat săptămâna trecută, reprezentantul PNL a vorbit în cadrul unui eveniment pe care îl găzduiește în perioada 28-30 noiembrie la Bruxelles pentru fermieri și reprezentanți mass-media între care și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Am bucuria să vă anunț că marțea trecută am reușit negocierea finală cu Comisia Europeană și cu Consiliul European, am reușit să concluzionăm chestiunea legată de nivelul de cadmiu care era atât de acută pentru fermierii români. Rușii, prin interpuși doreau 20 de miligrame (limită maximă admisă per kilogram – n.r.), noi – industria din România și din estul Europei, doream 60 de miligrame. De ce? Pentru că materia primă din care se fac complexele folosite în agricultură se obțin cu niște roci fosfatice. Acele roci, ai noștri le achiziționează din țările arabe, cu preponderență din Maroc. Rocile de acolo nu au cadmiu mai scăzut de 60. Atunci, dacă se mergea pentru o scădere spre 40 și într-un final, spre 20, ajungeam să fim dependenți de piața Rusiei. De ce? Ei știau ce o să urmeze, au achiziționat tot ce înseamnă depozite de roci fosfatice cu un nivel scăzut de cadmiu. Ar fi avut un monopol și probabil că industria din România și agriculturii noștri ar fi avut acces la un fertilizant mult mai scump. Ei ar fi ridicat prețurile”, a explicat Mihai Țurcanu pericolul care a fost la un pas de agricultura românească.

  Reușita europarlamentarului român a fost posibilă printr-o negociere dură pe parcursul ultimilor ani și în care partenerii europeni i-au acordat reprezentantului PNL toată încrederea. Mihai Țurcanu a arătat că au fost puse multe piedici, interesele rușilor fiind uriașe. ”S-a invocat că există tehnici de decadmiere, dar nu sunt, ci doar studii că s-ar putea face. Le-am cerut să ne prezinte la mod concret aceste tehnici și într-un final i-am convins că propunerile mele sunt bune la acest moment și modificarea, dacă va fi să fie făcută, să se realizeze atunci când aceste tehnologii sunt prezente în piață și pot să înlocuiască tehnologie de astăzi”, a explicat Mihai Țurcanu abordarea sa.

  Europarlamentarul Mihai Țurcanu a dezvăluit că a fost nevoie și de o strategie bine gândită care, la un moment dat, a fost susținută chiar și de un joc de rol: ”Am fost nevoit să apelez la această strategie în care la un moment dat m-am arătat dezinteresat de adoptarea raportului, arătând că acesta este un dosar important pe care România îl poate închide anul viitor ca o reușită importantă. La acel moment, lucrurile s-au schimbat pentru că și-au dat seama ce importanță are acest raport și și-au dorit să îl poată finaliza încă de acum, în acest mandat”.

  O veste bună mai este aceea că toate îngrășămintele naturale – inclusiv cele produse de fermieri, vor putea fi comercializate pe piața unică europeană. ”Vorbim, spre exemplu, despre composturile din ferme cu care până acum, conform legislației, era imposibil să accesezi piața europeană din cauza diferitelor instituții ce aplicau legislații diferite. Noi am unit totul într-o singură legislație ce va intra în vigoare peste trei ani de la data votării, votare care va fi în luna martie a anului viitor”, a explicat Țurcanu.

  Raportul Țurcanu privind produsele fertilizante

  Cele două obiective principale ale acestui regulament sunt:

  În ceea ce privește cadmiul în îngrășămintele cu fosfat, limita de cadmiu stabilită prin regulament poate fi revizuită după șapte ani de la intrarea în vigoare a acestuia.

  Propunerea aduce o serie de beneficii:
  • crearea a aproximativ 120 000 de locuri de muncă datorită reciclării deșeurilor biologice în îngrășămintele organice;
  • reducerea dependenței de materii prime externe (de exemplu fosfat);
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în timpul producției de îngrășăminte anorganice, precum și poluarea cauzată de excesul de nutrienți; sporirea eficienței resurselor;
  • scăderea costurilor pentru autoritățile publice de la 17 milioane de euro până la 10 milioane de euro anual; reducerea generală a costurilor de conformitate pentru operatorii economici; și o reducere cu 65% a costurilor pentru industrie.


  Te-ar mai putea interesa

  Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi

  Ultimele știri

  Cultura de mazăre irigată în ferma lui Bekes Arnold: costuri, producție, rată de profit Propunerile societății civile pentru o tranziție verde echitabilă, inclusiv în sectorul agroalimentar Maniu Vonica, fermier: Deocamdată am oprit toate investițiile. Este un an al incertitudinii