• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mihai Țurcanu, politicianul român care a stricat planurile Rusiei

  Oana Timar -

  Un român a reușit ceea ce puțini se pot lăuda: a stricat planurile Rusiei de a face profit de pe urma fermierilor din țara noastră! Europarlamentarul Mihai Țurcanu este cel care, prin forța negocierii, a reușit să transforme un posibil dezastru pentru agricultură într-un avantaj pentru industria de îngrășăminte din țara noastră.

  Noul cadru legislativ european în materie de produse fertilizante pentru agricultură este, în cea mai mare măsură, meritul românului Mihai Țurcanu, prim raportorul PE în această chestiune. Despre ce înseamnă acest raport ce a fost adoptat săptămâna trecută, reprezentantul PNL a vorbit în cadrul unui eveniment pe care îl găzduiește în perioada 28-30 noiembrie la Bruxelles pentru fermieri și reprezentanți mass-media între care și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Am bucuria să vă anunț că marțea trecută am reușit negocierea finală cu Comisia Europeană și cu Consiliul European, am reușit să concluzionăm chestiunea legată de nivelul de cadmiu care era atât de acută pentru fermierii români. Rușii, prin interpuși doreau 20 de miligrame (limită maximă admisă per kilogram – n.r.), noi – industria din România și din estul Europei, doream 60 de miligrame. De ce? Pentru că materia primă din care se fac complexele folosite în agricultură se obțin cu niște roci fosfatice. Acele roci, ai noștri le achiziționează din țările arabe, cu preponderență din Maroc. Rocile de acolo nu au cadmiu mai scăzut de 60. Atunci, dacă se mergea pentru o scădere spre 40 și într-un final, spre 20, ajungeam să fim dependenți de piața Rusiei. De ce? Ei știau ce o să urmeze, au achiziționat tot ce înseamnă depozite de roci fosfatice cu un nivel scăzut de cadmiu. Ar fi avut un monopol și probabil că industria din România și agriculturii noștri ar fi avut acces la un fertilizant mult mai scump. Ei ar fi ridicat prețurile”, a explicat Mihai Țurcanu pericolul care a fost la un pas de agricultura românească.

  Reușita europarlamentarului român a fost posibilă printr-o negociere dură pe parcursul ultimilor ani și în care partenerii europeni i-au acordat reprezentantului PNL toată încrederea. Mihai Țurcanu a arătat că au fost puse multe piedici, interesele rușilor fiind uriașe. ”S-a invocat că există tehnici de decadmiere, dar nu sunt, ci doar studii că s-ar putea face. Le-am cerut să ne prezinte la mod concret aceste tehnici și într-un final i-am convins că propunerile mele sunt bune la acest moment și modificarea, dacă va fi să fie făcută, să se realizeze atunci când aceste tehnologii sunt prezente în piață și pot să înlocuiască tehnologie de astăzi”, a explicat Mihai Țurcanu abordarea sa.

  Europarlamentarul Mihai Țurcanu a dezvăluit că a fost nevoie și de o strategie bine gândită care, la un moment dat, a fost susținută chiar și de un joc de rol: ”Am fost nevoit să apelez la această strategie în care la un moment dat m-am arătat dezinteresat de adoptarea raportului, arătând că acesta este un dosar important pe care România îl poate închide anul viitor ca o reușită importantă. La acel moment, lucrurile s-au schimbat pentru că și-au dat seama ce importanță are acest raport și și-au dorit să îl poată finaliza încă de acum, în acest mandat”.

  O veste bună mai este aceea că toate îngrășămintele naturale – inclusiv cele produse de fermieri, vor putea fi comercializate pe piața unică europeană. ”Vorbim, spre exemplu, despre composturile din ferme cu care până acum, conform legislației, era imposibil să accesezi piața europeană din cauza diferitelor instituții ce aplicau legislații diferite. Noi am unit totul într-o singură legislație ce va intra în vigoare peste trei ani de la data votării, votare care va fi în luna martie a anului viitor”, a explicat Țurcanu.

  Raportul Țurcanu privind produsele fertilizante

  Cele două obiective principale ale acestui regulament sunt:

  În ceea ce privește cadmiul în îngrășămintele cu fosfat, limita de cadmiu stabilită prin regulament poate fi revizuită după șapte ani de la intrarea în vigoare a acestuia.

  Propunerea aduce o serie de beneficii:
  • crearea a aproximativ 120 000 de locuri de muncă datorită reciclării deșeurilor biologice în îngrășămintele organice;
  • reducerea dependenței de materii prime externe (de exemplu fosfat);
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în timpul producției de îngrășăminte anorganice, precum și poluarea cauzată de excesul de nutrienți; sporirea eficienței resurselor;
  • scăderea costurilor pentru autoritățile publice de la 17 milioane de euro până la 10 milioane de euro anual; reducerea generală a costurilor de conformitate pentru operatorii economici; și o reducere cu 65% a costurilor pentru industrie.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Campioana de la Banat Agri Group! Fiica lui Valentin din Bălțată Fleckvieh – vârf de 52,9 de litri de lapte pe zi! DNA: Ciobăniță acuzată că a încasat fonduri de 40.000 de euro pentru o stână fictivă! Avertismentul unui fermier: Atenție la samsarii cu firme noi! După ce își văd cerealele încărcate, încep amânările!

  Ultimele știri

  ANM: Vremea se răcește brusc. Când și unde pot apărea și ploile! APA Brăila, propunere pentru MADR: Linii de credit de minim 500 euro pe hectarul calamitat! Dezastru în ferma unui crescător de porci! Măsuri drastice impuse de autorități!

  Căutare în articole