Fonduri europeneŞtiri agricole

Rezerva de criză: România, exclusă din lista țărilor care primesc bani de la Comisia Europeană

România și Croația sunt singurele două țări din Uniunea Europeană care nu vor primi bani din rambursarea de către Comisia Europeană a rezervei de criză în sectorul agricol aferentă anului 2018.

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 28 noiembrie, că va restitui fermierilor europeni 444 de milioane de euro, sumă care inițial a fost dedusă din plățile directe pentru 2018 conform reglementărilor PAC (Politica Agricolă Comună) pentru crearea în acest an a rezervei de criză în sectorul agricol, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Chiar dacă sectorul agricol s-a confruntat cu situaţii critice în acest an, cum ar fi vremea extremă din timpul verii, nu a fost necesară deblocarea rezervei de criză în 2018 pentru a furniza un sprijin adecvat fermierilor europeni. Au fost luate măsuri suplimentare de sprijin pentru a face faţă situaţiei dificile de pe piaţă pentru anumite sectoare finanţate din bugetul PAC.

Pagubele provocate de condiţiile meteo nefavorabile din timpul primăverii şi verii au fost rezolvate prin intermediul altor măsuri de care au beneficiat fermierii.

În august, Comisia Europeană a anunţat că fermierii vor putea primi în avans plăţile directe şi cele pentru dezvoltare rurală şi se va acorda mai multă flexibilitate în utilizarea pământului care în mod normal nu ar fi utilizat pentru producţie, în scopul de a-şi hrăni animalele.

Seceta prelungită din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra producţiei agricole, a nutreţului pentru animale, ceea ce poate afecta bunăstarea animalelor. În plus, reducerea cantităţii de nutreţ afectează veniturile fermierilor deoarece vor creşte costurile cu furajele, consideră Comisia Europeană.

În cazul plăţilor mai ridicate în avans, fermierii vor putea primi până la 70% din plăţile directe şi 85% din cele pentru dezvoltare rurală la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc să aştepte până în decembrie, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară.

De asemenea, derogarea de la reglementările ecologice va permite ca terenurile să fie folosite pentru producţia de nutreţ. Conform reglementărilor privind ajutorul de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor de până la 80% din valoarea pagubelor provocate de secetă, în funcţie de anumite condiţii.

De ce România nu va primi niciun ban 

Potrivit Comisiei Europene,  României nu i se va bune la dispoziție nicio sumă pentru rambursare, în această etapă.

“Pentru a se garanta că rambursarea respectivelor credite neutilizate către beneficiarii finali ca urmare a aplicării disciplinei financiare rămâne proporțională cu suma ajustării corespunzătoare disciplinei financiare, este adecvat ca sumele aflate la dispoziția statelor membre pentru rambursare să fie stabilite de către Comisie. Totuși, în cazul României, este necesară o clarificare suplimentară a sumei cu privire la pragul de 2 000 EUR care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziția României nicio sumă pentru rambursare în această etapă”, se arată în comunicat.

Iată care sunt sumele corespunzătoare creditelor care vor fi reportate din exercițiul
financiar 2018 și care vor fi puse la dispoziția statelor membre în vederea rambursării către beneficiarii finali care fac obiectul ratei de ajustare în exercițiul financiar 2019:

Belgia – 6.161.684 euro

Bulgaria – 9.587.009 euro

Republica Cehă – 10.987.702 euro

Danemarca – 10.546.883 euro

Germania – 59.193.541 euro

Estonia – 1.447.227 euro

Irlanda – 13.388.758 euro

Grecia – 17.000.938 euro

Spania – 56.644.658 euro

Franța – 89.984.293 euro

Italia – 37.174.980 euro

Cipru – 361.986 euro

Letonia – 2.320.276 euro

Lituania – 4.395.876 euro

Luxemburg – 414 189 EURO

Ungaria – 15.304.215 euro

Malta – 35.723 euro

Țările de Jos – 8.806.769 euro

Austria – 7.072.660 euro

Polonia – 25.830.473 euro

Portugalia – 6.760.101 euro

Slovenia – 930.229 euro

Slovacia – 5.782.443 euro

Finlanda – 5.996.258 euro

Suedia – 8.136.646 euro

Regatul Unit – 39.617.734 euro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. O sa curga binecuvantari de la d-zeu cand cei care conduc tara nu va mai fura nu se vor mai dusmani ci vor comunica intre ei pentru a face binele poporului si atunci si ei vor avea vor paceadomnului ISUS le recomand celor care conduc tara sa citeasca biblia D-ZEU sa va binecuvanteze.Nu strangeti averi ca o sa le manance moliile nu va vindeti sufletul pentru bani.Faceti-va comori in ceruri ca pe pamant suntem calatori.Ziua de maine este a DOMNULUI daca vrea tio da…..dar EL neiubeste AMIN

 2. Asta cu comisia UE e vrajeala , cu PSD , la fel pal la ce va asteptati cand toata natiunea , a luato razna bai oameni rai, fara Dumnezeu, nu exista libertate, i-a alegeti-L pe Dumnezeu si vedeti pe urma cum stau lucrurile.
  Ce alegeti aia aveti, vreti satana aveti batjocura, vreti Dumnezeu aveti binecuvantare faceti experiment

 3. PSD este si in Croatia ? Ce sa inteleg ca fermierii de la noi fac politica si sunt inscrisi in PSD ,iar pt. asta ii pedepseste Comisia Europeana. Tot de asta nu suntem primiti in Schengen desi pana astazi au fost si altii la conducerea RO ,cum ar fi PDL si PNL. Cred ca de fapt RO le sta in gat astora de la Bruxelles si nu stiu cum sa ne pedepseasca cat mai mult ,considerand ca suntem
  vinovatii de serviciu in mod continuu ,de cele mai multe ori fara motive. Asta ar cam fi ,ia sa
  pedepsim fermierii pt. ca acum la conducere este PSD. Pai ce legatura fac europenii astia intre
  afaceri particulare economico-financiare si politica actuala de la noi ???

 4. Să vedeți excluderi de la subvenții după ce dă mafia PSDragnea ordonanța de grațiere și amnistie, în loc de statul de drept și independența justiției, cum ne-au cerut vreo trei comisii europene! Mai votați PSD, proștilor!

 5. Acesta este doar inceputul , Europa nu va mai da bani Romaniei cit timp tara este ocupata si acaparata de acest clan politico-mafiot condus de NASUL DraCnea .
  Bineinteles ca iar este vinovata europa , ca are ceva cu noi ,ca opozitia si …. bla,bla,bla.

Scrie un comentariu