• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arătură pe zăpadă și viscol. Gheorghe Preda, fermier: ”Dacă vrei agricultură, trebuie să stai lângă pământ!”

    Ramona Dascălu -

    Arătura de toamnă se face în acest an pe zăpadă în multe ferme, mai ales în partea de sud a țării. Din cauza secetei, agricultorii nu au putut să urnească pământul, însă ploile recente și apoi stratul de zăpadă le oferă posibilitatea de a lucra solul înainte de finele anului. Între fermierii care profită de vremea din aceste zile se numără și Gheorghe Preda, administratorul exploatației Geo & Costi Agrostar din Șindrilița, județul Ilfov.

    În ferma familiei Preda, arătura s-a făcut chiar și pe viscol pentru că suprafața rămasă nearată este mare. Astfel, fiecare zi de lucru este un mare câștig pentru noul an agricol. Dintr-un total de 800 de hectare, Gheorghe Preda a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a arat peste 500 și că preconizează că în câteva zile va termina toată suprafața.

    „Se ară greu, dar nevoia ne determină să fim prezenți pe câmp 24 din 24 de ore ca să terminăm lucrările. Avem 700-800 de hectare de ogoare și am început lucrările în urmă cu 5-6 zile, imediat după ploaie, când au fost în jur de 20 de litri. Dar indiferent cum a fost afară, zăpadă, viscol, întreaga familie s-a mobilizat, inclusiv cei doi băieți. Eu am stat lângă ei cu mașina pentru aprovizonare, piese de schimb. Arăm în continuare, și acum suntem la plug. Vom pune porumb și floarea-soarelui. Nu e așa multă zăpadă pentru că a spulberat-o. Oricum e mult mai bine decât pe secetă. Am arat vreo 500 și ceva de hectare și mai avem peste 200 de hectare. Pe luni-marți termin”, ne-a declarat fermierul ilfovean.

    În condiții de iarnă, consumul de combustibil ajunge și la 43 de litri pe hectar, potrivit fermierului din Ilfov: „Într-adevăr, consumăm mai mult. Deja consumul urcă la peste 40 de litri la hectar, iar făcând o medie în jur de 43 de litri pe hectar. Dar decât să arăm pe secetă și să ai nevoie de scarificatoare, pluguri, organele active de lucru, mai bine am așteptat, Dumnezeu ne-a ajutat și reușim să ne facem treaba. Acum am intrat cu tractoarele și cu plugurile. Este nevoie de tractoare mari cu peste 300 și ceva de cai putere. De pe plugurile cu 6-7 brazde am dat jos 1-2 și mergem cu brazde ca să putem lucra, să nu intrăm într-un patinaj mare”.

    Chiar dacă se desfășoară în condiții mai grele, arătura din această perioadă este chiar recomandată pentru că scoate la suprafața pământul uscat, care va absorbi apa.

    „Odată cu această arătură va intra umiditate în sol. La o adâncime de 20-30 de cm este pământ uscat și ăsta este un lucru bun pentru ca va ieși la suprafață și va fi un pământ absorbant de apă, va absoarbe apa, deci nu e o arătură clisoasă care să ne influențeze negativ în primăvară. Va acumula apă, va degera și sperăm să fie un lucru foarte bun. Dar ne bucurăm foarte mult că a plouat și putem să ne facem treaba”, a declarat fermierul Gheorghe Preda pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul ilfovean spune că nu toți colegii agricultori au reușit să se mobilizeze în aceste zile, deși sunt multe câmpuri rămase nearate: ”În urmă cu câteva zile am fost până la Brăila să iau o pompă de injecție pentru un tractor și am putut observa un lucru curios pentru mine ca fermier. Vin sărbătorile de iarnă, te duci de Crăciun să ari? Pe o distanță de 210 kilometri nu am văzut 5 tractoare la muncă. Eu nu știu ce așteaptă oamenii ăștia. Erau suprafețe imense pe care nu am văzut 20 de hectare de grâu, pe drumul de la Brăila spre Buzău. O arătură cât de bună e primăvara nu este mai bună decât cea de toamnă oricât de prost poți să o faci. Este recomandat să se are acum pentru că se ară chiar bine”.

    Gheorghe Preda recunoaște că arătura pe zăpadă nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi avut sprijinul fiilor săi. Oamenii cu care lucrează au dat bir cu fugiții când a venit vremea rea. ”Noi am avut familia, copiii implicați, că altfel nu cred că aveam cu cine. Și eu am câțiva salariați care în ziua aia cu viscolul nu au vrut să vină. Am devenit comozi. Dacă vrei agricultură trebuie să stai lângă pământ. Așa le spun și studenților care vin în practică la mine că pământul este cel mai bun partener în afaceri pentru că el nu trișează, nu minte, dacă ești cinstit cu el și el e cinstit cu tine, dar trebuie să depui efort, trebuie să te sacrifici”, este de părere Gheorghe Preda.

    Pe mai departe, agricultorul ilfovean așteaptă ca pe cămp să se aștearnă zapadă pentru a proteja culturile de gerul de pe parcursul iernii: „Așteptăm să vină zapadă, dar nu gerul pentru că starea de vegetație nu e atât de înaintată. Rapița care ne-a rămas nu e atât de dezvoltată, grâul – o parte e înfrățit bine și o parte nu. Am avut 442 de hectare de rapiță și am întors în jur de 200 până acum. Grâu avem 810 hectare, orz 110 hectare. Culturile au nevoie de o plapumă de zăpadă”.


    Te-ar mai putea interesa

    Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații