• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fătarea la ovine. Reguli în gestația oilor pentru evitarea avorturilor

    Ramona Dascălu -

    În perioada de fătare a oilor, crescătorii de animale trebuie să știe că există un set de reguli pe care trebuie să le respecte dacă vor să aibă parte de miei sănătoși.

    Fătarea oilor. Evitați aglomerarea animalelor în adăpost

    Pe toată perioada de gestație oile trebuie supravegheate atent. Este interzisă înghesuirea lor la intrarea şi ieşirea din adăposturi sau padocuri, furajele vor fi de cea mai bună calitate, nemucegăite, iar apa nu va fi rece pentru a se evita avorturile. Cu două săptămâni înainte de fătare se scot din furajare furajele însilozate (murate), informează cartiagricole.ro.

    Fătarea oilor. Se tunde lâna din jurul ugerului și zona cozii

    Câteva săptămâni înainte de fătare oile se “codinesc”” prin tunderea lânii din jurul ugerului, de pe coadă şi din jurul cozii, pentru asigurarea igienei suptului şi mulsului. Operaţiunea de codinit trebuie făcută cu multă atenţie având în vedere gestaţia avansată şi posibilitatea producerii de avorturi prin lovire.

    Fătarea oilor. Pregătirea adăpostului tip maternitate

    Se pregătesc adăposturile pentru fătare realizând un compartiment pentru oi gestante, o maternitate şi un compartiment pentru mieii „zburaţi” (de la 0 – 30 zile). În maternitate se vor amenaja boxe individuale de fătare, cu dimensiunile de 1,20 m/0,6-0,8 m și trebuie asigurată o temperatură de 18-20 de grade Celsius. Totul trebuie să fie dezinfectat, văruit, iar aşternutul să fie schimbat zilnic.

    Cum îți dai seama că o oaie este gata să fete

    Cu 1-2 zile înainte de fătare sau parturiție, abdomenul se lasă mult în jos, vulva se tumefiază, iar ugerul se mărește și devine turgescent. În apropierea momentului fătării, oaia caută un loc retras, devine neliniștită, își privește flancurile (flanc – porțiunea laterală a peretelui abdominal la animale), se culcă și se ridică des.

    Când se observă aceste simptome, oaie trebuie introdusă în boxa de fătare.  Expulzarea fetusului durează 30-40 minute, iar în caz de fătare gemelară, al doilea fetus este expulzat la 15-20 minute după primul miel. Placenta este expulzată în primele 3 ore după fătare, involuția uterului se termină în decurs de circa 30 de zile.

    Îngrijirea mieilor după fătare

    Dupa expulzare, mielului i se acordă primele îngrijiri: se îndepărtează mucozitățile de pe cap, se degajează regiunea gurii și a nărilor, se sectionează ombilicul la 4-5 cm de abdomen, dacă acesta nu s-a rupt în timpul fătării, și se tamponează cu tinctură de iod.

    În continuare, mielul este lăsat 20-30 de minute sa fie lins de oaie, ceea ce echivaleaza cu un masaj care activează circulația sângelui. Dupa trecerea timpului menționat, se trece la pregatirea oii pentru prima alăptare, prin curățarea ugerului și mulgerea primelor jeturi de colostru.

    Hrănirea mieilor în primele zile după fătare

    După vârsta de 8-10 zile, mieilor li se administrează în locuri special amenajate furaje concentrate (combinate) şi fân de lucernă de cea mai bună calitate. În cazul mieilor gemeni sau în cazul în care oaia a murit sau nu are lapte, crescătorii vor apleca mieii la doici, fătate aproximativ în acelaşi timp sau la date cât mai apropiate ori vor recurge la alăptartea artificială cu lapte de vacă.

    Perioada de miel crud durează de la 0-7 zile, cea de miel mijlociu de la 7-30 zile, iar cea de miel zburat de la 30-65 zile. Compartimentul de întreţinere a oilor fătate cu miei “zburaţi” se amenajează în boxe comune, asigurând pentru fiecare oaie cu mielul ei o suprafaţă de 1,6 mp.

    Când și cum se face înțărcarea mieilor

    Cât despre înțărcarea mieilor, crescătorii trebuie să știe că aceasta se face în funcţie de rasă, vârstă şi greutate corporală, dar și de destinaţia pe care o primesc mieii (pentru prăsilă sau îngrăşare). Se recomandă ca înţărcarea mieilor să se facă treptat timp de 4-5 zile. Mieii se vor ţine izolaţi de mame peste noapte, iar dimineaţa oile se mulg. În zilele următoare mieii se lasă cu mamele câteva ore în timpul zilei, dar oile se mulg seara, în felul acesta se diminuează stresul de înţărcare.

    Când înţărcarea mieilor se face brusc, mieii prezintă o stare de indispoziţie, slăbesc şi uneori se pot îmbolnăvi.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!